GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o guvernerovoj izjavi o rastu kamata: Dobro je govoriti manje

Plenković o guvernerovoj izjavi o rastu kamata: Dobro je govoriti manje
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2021 / 19:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U središnjici HDZ-a održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a poslije nje izjavu je dao premijer Andrej PlenkoviĆ.

Plenković je na početku izjave govorio o unutarstranačkim izborima u HDZ-u. 'Ključno je okončanje ove faze procesa unutarstranačkih izbora', rekao je Plenković na početku i čestitao onima koji su dobili povjerenje na izborima i dodao da imaju samo jednu primjedbu na izborni proces.

Osim rezultata izbora na sjednici je jedna od tema bila i odluka Vrhovnoga suda vezano uz Fimi mediju, ali i pripreme za rad u Saboru.

Plenković je na pitanje novinara komentirao i izjave guvernera HNB-a Borisa Vujčića oko rasta kamata. 'Cilj političkih nastupa onih koji imaju šešir na glavi, važnu dužnost, je taj da govore istinu, ali ne da kreiraju paniku u javnosti. Nije mi jasno kako je ta tema postala aktualna. Njegova zamjenica je danas rekla da Europska središnja banka neće dirati kamate još dvije godine. Ne moramo skakati na prvu loptu. U vremenu smo kada su kamate najniže, da se država, gospodarstvo i građani zadužuju po najnižim kamatnim stopama', rekao je Plenković.

Na pitanje je li se guverner malo zaletio sa svojim izjavama, Plenković je uz smiješak rekao 'da je inače dobro govoriti manje', prenosi HRT.

Postavljeno je pitanje predsjedniku HDZ-a i je li gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević pogazio jedno od svojih temeljnih predizbornih obećanja, a s obzirom da je Grad Zagreb potpisao sporazum o zbrinjavanju otpada s tvrtkom Petra Pripuza.

'To morate njega pitati. Ja mislim da cijela ta politička platforma Možemo, svakoga dana, sve više shvaća što znači transformirati se iz NGO-a, aktivista, u stranku i nekoga tko vodi Grad. "Bucati" u oporbi je jedno, preuzeti odgovornost i donositi odluke je nešto sasvim deseto. Naučit će kroz mandat. Ponovit ću da je Zagreb jednako moj kao i od svih onih koji su podržali Možemo. Pomagat ćemo Zagrebu u svim aspektima, a gradska vlast neka sama objašnjava svoje odluke i obećanja. Neka objasni zašto neka obećanja ne mogu ispuniti', rekao je Plenković.

Vjeruje da će odabirom novih stranačkih ljudi na razini grada Zagreba dobiti kroz nekoliko godina povjerenje za vođenje glavnog grada Hrvatske.

Osvrnuo se i na negodovanje nekih tvrtki koje prodaju gorivo, a vezano uz ograničavanje najviše cijene tzv. Premium goriva. 'Primili smo na znanje to, nisu to tako slabašne tvrtke da ne mogu na svojim plećima izdržati mjesec dana ovo što smo donijeli. Odgovaramo hrvatskim građanima, ne vidim da će se bilo kome što značajnije dogoditi u idućih 30 dana', rekao je.

Što se tiče izbora glavnog ravnatelja HRT-a i moguće nove akcije oporbe tijekom rasprave u utorak, Plenković kaže: 'Ja sam već događanjem naroda, cirkusom koji su eto tako na valu zbivanja prošloga tjedna, ta jedna homogenizacija, ljubav i jedinstvo između Hasanbegovića, Benčić, između Grmoje i Hajdukovića potom Grbina i Puljak, to je jedna ljubav koja cvate i razvija se, želimo im svu sreću u toj zaljubljenosti. Mislim da je današnji treći sastanak Odbora za medije prošao dobro, bez nekih smiješnih proceduralnih primjedbi. Očekujem raspravu, što se nas tiče, stvar je na dnevnom redu. Malo mi je smiješno da me taj spoj desnih i lijevih, što su radili i protiv Kolinde Grabar-Kitarović, jako je dobro za birače desnice da shvate da su oni sljubljeni s Možemo, s dva SDP-a, da je to sve jedno te isto. Da shvate "u koji to rog pušu". To je važno da njihovi birači shvate. Stvar je o izboru ravnatelja HRT-a sukladno zakonu koji datira iz vremena SDP-a. Procedura se vodi po tom zakonu. Koncept sukoba interesa dok netko nije na dužnosti je neka fikcija, ako netko ima bilo što, što mora otkloniti prije nego što preuzme neku dužnost, onda taj to i radi. Tako to rade svi na nekim drugim funkcijama. Meni se čini da je gospodin Šveb imao najbolji program, imao je najbolje ideje za budućnost javnog servisa. Ne vidim čemu toliki otpor, što ih toliko muči, što se iza toga krije. To neka naši sugrađani sami neka odlučuju i biraju. '

Komentirao je i izjavu bivšeg predsjednika Vrhovnog suda (Krunislav Olujić op.a.) koji je ocijenio da je izbor Radovana Dobronića, koji je danas prisegnuo, zapravo ne kao pobjedu Zorana Milanovića nego kao poraz Andreja Plenkovića.

'Gospodin Olujić... On je fantastičan, on ima tako dobre reference, inače je briljantan analitičar i pravnik. Kako on zna da Dobronić nije bio moj izbor?', poručuje.

Poručuje da je dobio povjerenje, da je parlamentarna većina glasala za njega. 'On je moj Jelšanin, ja nikako ne mogu biti protiv njega, mogu biti samo za. Iz mojeg kuta, mi smo po zavičaju pobijedili', rekao je Plenković.

O situaciji u BiH
Što se tiče situacije u BiH, premijer je poručio: 'Izbori su za godinu dana. Faza u kojoj se nalazimo trebala bi biti završna faza da se postigne dogovor o izmjeni Izbornog zakona. U budućnosti ne bi smjelo dolaziti do situacije da drugi narod na teritoriju FBiH svojim glasovima bira Hrvatima njihova predstavnika u Predsjedništvu BiH.'

Ponovio je da je cilj izmjena Zakona da sva tri konstitutivna naroda da budu istinski ravnopravni. 'Da se jedan narod ne osjeća da postoji neki inženjering i da je u podređenom položaju. Ona taj narod nije zadovoljan, ne osjeća se dobro. Stvara se nepovjerenje i tenzije, a nije to potrebno. Hrvati ne dovode u pitanje funkcionalnost BiH, niti njenu jedinstvenost, niti njenu suverenost, niti europski ili atlantski put...', smatra.

Tagovi: Andrej Plenković, prešutni minusi, Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
KUKAVIČKI
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
BEČ - Austrijska Raiffeisen banka priopćila je u utorak da zamjenjuje oglase za posao koji sadrže "obmanjujuće riječi" koje impliciraju da banka širi svoje poslovanje u Rusiji.
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
PAD
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
NEW YORK - Dobit Bank of America pala je u utorak jer je zajmodavac zaradio manje od plaćanja kamata klijentima.
Ulaganje stanovništva u trezorske zapise smanjilo ukupne depozite
SPOJENE POSUDE
Ulaganje stanovništva u trezorske zapise smanjilo ukupne depozite
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju veljače 56,1 mlrd. eura.
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
SKOK
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
NEW YORK - Dobit Goldman Sachsa (GS) porasla je 28% u prvom tromjesečju kako su prihodi od investicijskog bankarstva porasli, dajući izvršnom direktoru Davidu Solomonu potreban zamah početkom 2024.
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
POTRAŽNJA
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
BERLIN - Potražnja za potrošačkim kreditima u Njemačkoj lani je smanjena za 7,3 posto na godišnjoj razini, objavilo je ovoga tjedna udruženje banaka BFACH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE