GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plasmani poduzećima rasli dvanaesti mjesec zaredom

Plasmani poduzećima rasli dvanaesti mjesec zaredom
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 11:09
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu rasta od 0,3% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem veljače premašili su 87 mlrd kuna dosegnuvši tako najvišu nominalnu vrijednost.

Godišnji rast kredita poduzećima tako je nastavljen i dvanaesti mjesec za redom, a oni su za 3,3 mlrd ili 4% viši u odnosu na kraj veljače 2020. Pritom je rast u cijelosti posljedica rasta deviznih kredita koji čine ukupno 63% kreditnih potraživanja banaka prema sektoru poduzeća. Uz mjesečni prirast od 0,5% devizni krediti poduzećima približili su se 54,9 mlrd kuna što je 3,5 mlrd ili 6,8% više u odnosu na veljaču prošle godine. Naravno, slabljenje kune u odnosu na euro utjecalo je na viši iznos kunskog izraza deviznih kredita (1,7% na godišnjoj te 0,3% na mjesečnoj razini). S druge strane kunski krediti sektoru stanovništva nakon razmjeno snažnog rasta u siječnju, na kraju veljače zabilježili su blagi pad na mjesečnoj razini (-0,1%) spustivši se na 32,2 mlrd kuna.

Godišnji prirast plasmana rezultat je rasta kredita za investicije i kredita za obrtna sredstva. Unatoč polaganom smanjenju i četvrti mjesec za redom (-0,2%) s iznosom od 36 mlrd kuna krediti za investicije na kraju veljače viši su 1,4 mlrd na godišnjoj razini. S druge strane nastavlja se mjesečni prirast kredita za obrtna sredstva. S mjesečnom stopom rasta od 0,8% u promatranom mjesecu premašili oni su 30 mlrd kuna te su za 905 milijuna kuna viši u odnosu na isti mjesec lani. Za razliku od kredita za investicije koji bilježe smanjenje odnosu na kraj 2020. za 194 mil. kuna (-0,5%) krediti za obrtna sredstva viši su 539 mil ili 1,7% Jači rast potražnje za investicijskim kreditima očekujemo u drugom tromjesečju, a osobito nakon obuzdavanja pandemije i smanjenja neizvjesnosti.

Ipak ponuda iz nekomercijalnih izvora (poput raspoloživih EU sredstava) supstituira potražnju za komercijalnim kreditima i alternativnim financijskim proizvodima. Dodatni negativni učinak na potražnju za komercijalnim kreditima dolazi od poduzeća koja su pogođena provedbom epidemioloških mjera. Ta su poduzeća koristila mjere za odgodu plaćanja obveza prema komercijalnim kreditorima pa im je ograničen pristup novim kreditima. Konačno, među mjerama za zaštitu poduzeća u uvjetima epidemije je i odgoda procjene kreditne sposobnosti zajmoprimaca s iskazanim padom poslovnih prihoda u razdoblju epidemije.

Tek nakon procjene kreditne sposobnosti možemo očekivati dodatnu ponudu financijskih proizvoda tim poduzećima. No, opća tendencija rasta poduzetničkog optimizma trebala bi nadmašiti privremene barijere pa u sektoru poduzeća očekujemo ubrzanje rasta kredita na razinu iznad 5% godišnje u 2021.

Tagovi: plasmani poduzećima, krediti poduzećima, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Subvencionisani krediti poljoprivredi kod NLB i Komercijalne
POLJOPRIVREDA
Subvencionisani krediti poljoprivredi kod NLB i Komercijalne
BEOGRAD – Komercijalna banka i NLB Banka Beograd, članice NLB Grupe, počele su da primaju zahteve za subvencionisane poljoprivredne kredite, a čelnici ovih banaka izrazili su uverenje da će zadržati primat na tržištu u tom poslu, saopšteno je danas.
Na kraju prvog kvartala prekinut trend rasta kredita poduzećima
KREDITIRANJE
Na kraju prvog kvartala prekinut trend rasta kredita poduzećima
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu pada za 0,2% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem prvog ovogodišnjeg tromjesečja spustili su se ispod 87 mlrd kuna, nakon što su krajem veljače dosegnuli najvišu nominalnu vrijednost (87,1 mlrd kuna).
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
MORATORIJ
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
ZAGREB - UniCredit banka u Italiji na svojim web stranicama i dalje nudi mogućnost ugovaranja moratorija na kredite za tamošnje korporativne klijente, odnosno poduzeća, a vezano uz situaciju s bolesti COVID-19.
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
RAST
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu rasta od 0,3% ukupni krediti stanovništvu krajem ožujka dosegnuli su 137,7 mlrd. kuna.
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
ZAJAM
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
WASHINGTON - Odbor direktora Svjetske banke u petak je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) odobrio zajam u iznosu od 200 milijuna eura za Projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti u Republici Hrvatskoj (HEAL), priopćeno je u subotu iz Svjetske banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE