GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Perko: Hrvatske banke su stabilne

Perko: Hrvatske banke su stabilne
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2023 / 21:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Trebaju li zbog vijesti o teškoćama u kojima su se proteklih dana našle neke velike svjetske banke, biti zabrinuti i hrvatski građani?

O tome, ali i drugim aktualnim financijskim temama, HRT je razgovarao s direktoricom Hrvatske udruge banaka Tamarom Perko.

Vrlo uzbudljivo je na financijskom tržištu - slom američke banke pa problemi u švicarskoj Credit Suisse. Osjećaju li sistemske banke u eurozoni posljedice tih potresa i što je s hrvatskim bankama koje su mahom u stranom vlasništvu u središnjem Dnevniku HRT-a objasnila je direktorica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko.

- Nema zabrinjavajućih vijesti što se tiče hrvatskih banaka. One su vrlo stabilne, koeficijenti adekvatnosti kapitala su na razini od 24,6%, minimalni regulatorni zahtjev je na razini 10%, dok je prosjek u EU 18,9%. Dakle, hrvatske banke su čak i iznad europskog prosjeka što se tiče ovog pokazatelja. Što se tiče koeficijenta likvidnosti hrvatske banke su na razini od 242%, dok je prosjek EU-a je 162%. Možemo vidjeti da su hrvatske banke najstabilnije u ovom trenutku u povijesti hrvatskog bankarstva, rekla je Perko.

- Što se tiče propasti banaka u Americi i problema s Credit Suisse u Švicarskoj to su, rekla bih, neusporedive priče s Hrvatskom. To su sasvim drugačiji poslovni modeli tih banaka i druge regulative, dodala je.

Na pitanje može li se apsolutno isključiti da bi se nekakav domino efekt mogao dogoditi i u eurozoni jer svijet financija povlači poteze i šalje upozorenja, Perko je istaknula kako ovakve probleme nikad ne treba olako shvatiti.

- No, kao što je rekla i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, situacije se promatraju, ali zasad nema razloga za zabrinutost što se tiče EU, naglasila je Perko.

O činjenici da je kapitaliziranost hrvatskih banaka iznad prosjeka EU-a i je li dobro da toliki novac stoji na računu u bankama Perko je rekla kako je to djelomično i efekt uvođenja eura.

- Sama ta likvidnost je djelomično i rezultat toga što smo mi sad prešli na euro pa se i ekstralikvidnost slila u bankarski sustav zbog konverzije iz kune u euro. Dobro je da su banke likvidne, to je uvijek dobro što se banaka tiče, ne vidim tu pretjerano negative, pogotovo sada kada dolaze negativne vijesti s drugih tržišta. Mislim da se osjećamo svi puno sigurnije ako su naši koeficijenti likvidnosti iznad prosjeka, smatra Perko.

Za pozamašne depozite na bankovnim računima građani nemaju neki veliki benefit jer su kamate na štednju, na oročene depozite u Hrvatskoj jako male, najniže u EU, samo 0,14%, dok je prosjek EU-a 1,64%. Italija i Francuska imaju preko 2%. Upitana zašto hrvatske banke imaju tako skromnu kamatu kad su u pitanju oročeni depoziti Perko je istaknula kako je to stvar ponude.

- U sustav se slila velika likvidnost kao rezultat uvođenja eura, a i smanjili su se regulatorni zahtjevi u sustavu tako da se i zbog toga oslobodila velika likvidnost. S druge strane moram naglasiti da imamo i najmanje kamatne stope na kredite u EU-u. Dakle, nije da imamo najmanje kamatne stope na štedne depozite, a da to ne prati i druga strana. Apsolutno imamo nekakvu ravnotežu s aktivnim i pasivnim kamatnim stopama, rekla je.

Tagovi: Tamara Perko, Hrvatska udruga banaka, Credit Suisse
PROČITAJ I OVO
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
OBVEZNICE
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
ZAGREB - Erste banka je u petak izvijestila da je objavila javni poziv za upis tzv. "preferred senior" obveznica na domaćem tržištu kapitala, s dospijećem 2026., uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto te godišnju isplatu kamata.
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RAZGOVORI
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RIJAD - Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo bančine opcije financiranja s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivaču i dioničaru, objavio je list Financial Times.
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
NOVI PROBLEMI
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
BERN - Sud u Singapuru donio je odluku da švicarska banka Credit Suisse mora isplatiti 926 milijuna dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
FINANCIRANJE
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
BERLIN - Unatoč nedavnim problemima na financijskim tržištima u Americi i Švicarskoj, komercijalne banke u Njemačkoj kažu da nema negativnih učinaka na kredite koje nude.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE