GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Perko: Hrvatske banke su stabilne

Perko: Hrvatske banke su stabilne
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2023 / 21:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Trebaju li zbog vijesti o teškoćama u kojima su se proteklih dana našle neke velike svjetske banke, biti zabrinuti i hrvatski građani?

O tome, ali i drugim aktualnim financijskim temama, HRT je razgovarao s direktoricom Hrvatske udruge banaka Tamarom Perko.

Vrlo uzbudljivo je na financijskom tržištu - slom američke banke pa problemi u švicarskoj Credit Suisse. Osjećaju li sistemske banke u eurozoni posljedice tih potresa i što je s hrvatskim bankama koje su mahom u stranom vlasništvu u središnjem Dnevniku HRT-a objasnila je direktorica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko.

- Nema zabrinjavajućih vijesti što se tiče hrvatskih banaka. One su vrlo stabilne, koeficijenti adekvatnosti kapitala su na razini od 24,6%, minimalni regulatorni zahtjev je na razini 10%, dok je prosjek u EU 18,9%. Dakle, hrvatske banke su čak i iznad europskog prosjeka što se tiče ovog pokazatelja. Što se tiče koeficijenta likvidnosti hrvatske banke su na razini od 242%, dok je prosjek EU-a je 162%. Možemo vidjeti da su hrvatske banke najstabilnije u ovom trenutku u povijesti hrvatskog bankarstva, rekla je Perko.

- Što se tiče propasti banaka u Americi i problema s Credit Suisse u Švicarskoj to su, rekla bih, neusporedive priče s Hrvatskom. To su sasvim drugačiji poslovni modeli tih banaka i druge regulative, dodala je.

Na pitanje može li se apsolutno isključiti da bi se nekakav domino efekt mogao dogoditi i u eurozoni jer svijet financija povlači poteze i šalje upozorenja, Perko je istaknula kako ovakve probleme nikad ne treba olako shvatiti.

- No, kao što je rekla i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, situacije se promatraju, ali zasad nema razloga za zabrinutost što se tiče EU, naglasila je Perko.

O činjenici da je kapitaliziranost hrvatskih banaka iznad prosjeka EU-a i je li dobro da toliki novac stoji na računu u bankama Perko je rekla kako je to djelomično i efekt uvođenja eura.

- Sama ta likvidnost je djelomično i rezultat toga što smo mi sad prešli na euro pa se i ekstralikvidnost slila u bankarski sustav zbog konverzije iz kune u euro. Dobro je da su banke likvidne, to je uvijek dobro što se banaka tiče, ne vidim tu pretjerano negative, pogotovo sada kada dolaze negativne vijesti s drugih tržišta. Mislim da se osjećamo svi puno sigurnije ako su naši koeficijenti likvidnosti iznad prosjeka, smatra Perko.

Za pozamašne depozite na bankovnim računima građani nemaju neki veliki benefit jer su kamate na štednju, na oročene depozite u Hrvatskoj jako male, najniže u EU, samo 0,14%, dok je prosjek EU-a 1,64%. Italija i Francuska imaju preko 2%. Upitana zašto hrvatske banke imaju tako skromnu kamatu kad su u pitanju oročeni depoziti Perko je istaknula kako je to stvar ponude.

- U sustav se slila velika likvidnost kao rezultat uvođenja eura, a i smanjili su se regulatorni zahtjevi u sustavu tako da se i zbog toga oslobodila velika likvidnost. S druge strane moram naglasiti da imamo i najmanje kamatne stope na kredite u EU-u. Dakle, nije da imamo najmanje kamatne stope na štedne depozite, a da to ne prati i druga strana. Apsolutno imamo nekakvu ravnotežu s aktivnim i pasivnim kamatnim stopama, rekla je.

Tagovi: Tamara Perko, Hrvatska udruga banaka, Credit Suisse
PROČITAJ I OVO
Odobren Strateški plan Grupe EIB
ZELENO SVJETLO
Odobren Strateški plan Grupe EIB
BRUXELLES - Ministri Europske unije (EU) u petak su tijekom sastanka Upravnog odbora Europske investicijske banke (EIB) službeno podržali Strateški plan Grupacije EIB-a kojim je utvrđeno osam prioriteta.
Američki fond smanjio udjel u Addiku
PROMJENE
Američki fond smanjio udjel u Addiku
BEČ - Američki upravitelj imovinom Wellington Management Group neznatno je smanjio svoje postotno učešće u Addiko AG i sada drži 7,28 posto glasačke moći, u odnosu na dosadašnjih 8,85 posto, prenosi Indikator.ba.
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
OBVEZNICE
PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent izdanja i investitor u izdanju korporativnih obveznica društva Yellow Submarine d.o.o.
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE