GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PBZ najavljuje povlačenje dionica sa Zagrebačke burze

PBZ najavljuje povlačenje dionica sa Zagrebačke burze
POVLAČENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2020 / 17:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uprava Privredne banke Zagreb (PBZ) odlučila je pokretnuti postupak povlačenja dionica te banke s uvrštenja na Zagrebačkoj burzi, o tome će odlučiti glavna skupština a dioničari koji budu glasovali protiv takve odluke moći će od PBZ-a zatražiti da otkupi njihove dionice uz pravičnu naknadu, objavila je u ponedjeljak ta banka.

Kako se navodi u objavi putem Zagrebačke burze, Uprava PBZ-a je na danas održanoj sjednici, uz suglasnost Nadzornog odbora banke, donijela odluku o pokretanju postupka povlačenja dionica PBZ-a s uvrštenja na uređenom tržištu - Zagrebačka burza.

Nakon ispunjenja svih prethodnih zahtjeva u vezi sa sazivanjem glavne skupštine i odlukom o povlačenju dionica banke s uvrštenja na uređenom tržištu, sazvat će se glavna skupština koja bi trebala i odlučiti o povlačenju dionica s uvrštenja na uređenom tržištu, najavljuju iz PBZ-a.

"U skladu sa zakonom, svi dioničari koji glasuju protiv takve odluke, mogu od Banke zatražiti da otkupi njihove dionice uz pravičnu naknadu", navodi se u objavi.

Pravičnom naknadom smatra se prosječna cijena dionica ostvarena na uređenom tržištu, izračunana kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu. Ako se dionicama trgovalo u manje od jedne trećine trgovinskih dana unutar zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu, pravična naknada utvrđuje se elaboratom o procjeni fer vrijednosti dionice, revidiranim od strane neovisnog ovlaštenog revizora, podsjećaju iz PBZ-a.

PBZ je druga po veličini banka u Hrvatskoj, a u vlasništvu je talijanske bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, koja drži oko 97,5 posto dionica. Manjinski dioničari imaju oko 2,2 posto dionica, a među njima su neki obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, dok je 0,3 posto trezorskih dionica.

Po podacima iz devetomjesečnog financijskog izvješća, PBZ je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario dobit nakon oporezivanja u iznosu od 578,9 milijuna kuna, što je 52,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Kao i kod drugih banaka, poslovanje PBZ-a bilo je pod snažnim negativnim utjecajem korona krize.

Na razini PBZ grupe, u prvih devet mjeseci ostvarena je dobit nakon oporezivanja od 736,7 milijuna kuna, što je 43,7 posto manje nego lani.

Tagovi: Privredna banka Zagreb, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
Poljske banke strahuju od ishoda spora o kreditima u francima
STRAHOVANJA
Poljske banke strahuju od ishoda spora o kreditima u francima
VARŠAVA - Dok su druge europske zemlje nekako sredile problem kredita vezanih uz švicarski franak, Poljsku tek čeka konačna odluka: koje kamate će važiti? To bi mogao biti težak udarac čitavom poljskom gospodarstvu.
Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
LJUBLJANA - U prva dva mjeseca banke u Sloveniji ostvarile su 47,7 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 22,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Dobit prije oporezivanja porasla je za 3,3 posto, na 53,3 milijuna eura.
NLB će isplatiti dividende u ratama
DIVIDENDA
NLB će isplatiti dividende u ratama
LJUBLJANA - Dioničari Nove ljubljanske banke (NLB) odlučit će na skupštini sredinom lipnja o prijedlogu uprave i nadzornog odbora da banka ove godine isplati gotovo 25 milijuna eura dividende.
HUB i mali hotelijeri surađivat će na mjerama pomoći za turistički sektor
SURADNJA
HUB i mali hotelijeri surađivat će na mjerama pomoći za turistički sektor
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) i Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela te državne institucije nastavit će aktivno surađivati kako bi se pravovremeno pronašla rješenja i mjere pomoći za klijente iz segmenta turističkog sektora, izvijestili su iz HUB-a u četvrtak nakon sastanka.
Credit Suisse će afera s Archegos Capitalom koštati 4,7 milijarde dolara
AFERE
Credit Suisse će afera s Archegos Capitalom koštati 4,7 milijarde dolara
ŽENEVA - Credit Suisse izvijestio je da ga je kolaps hedge fonda Archegos Capital koštao 4,7 milijardi dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE