GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PBZ najavljuje povlačenje dionica sa Zagrebačke burze

PBZ najavljuje povlačenje dionica sa Zagrebačke burze
POVLAČENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2020 / 17:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uprava Privredne banke Zagreb (PBZ) odlučila je pokretnuti postupak povlačenja dionica te banke s uvrštenja na Zagrebačkoj burzi, o tome će odlučiti glavna skupština a dioničari koji budu glasovali protiv takve odluke moći će od PBZ-a zatražiti da otkupi njihove dionice uz pravičnu naknadu, objavila je u ponedjeljak ta banka.

Kako se navodi u objavi putem Zagrebačke burze, Uprava PBZ-a je na danas održanoj sjednici, uz suglasnost Nadzornog odbora banke, donijela odluku o pokretanju postupka povlačenja dionica PBZ-a s uvrštenja na uređenom tržištu - Zagrebačka burza.

Nakon ispunjenja svih prethodnih zahtjeva u vezi sa sazivanjem glavne skupštine i odlukom o povlačenju dionica banke s uvrštenja na uređenom tržištu, sazvat će se glavna skupština koja bi trebala i odlučiti o povlačenju dionica s uvrštenja na uređenom tržištu, najavljuju iz PBZ-a.

"U skladu sa zakonom, svi dioničari koji glasuju protiv takve odluke, mogu od Banke zatražiti da otkupi njihove dionice uz pravičnu naknadu", navodi se u objavi.

Pravičnom naknadom smatra se prosječna cijena dionica ostvarena na uređenom tržištu, izračunana kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu. Ako se dionicama trgovalo u manje od jedne trećine trgovinskih dana unutar zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu, pravična naknada utvrđuje se elaboratom o procjeni fer vrijednosti dionice, revidiranim od strane neovisnog ovlaštenog revizora, podsjećaju iz PBZ-a.

PBZ je druga po veličini banka u Hrvatskoj, a u vlasništvu je talijanske bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, koja drži oko 97,5 posto dionica. Manjinski dioničari imaju oko 2,2 posto dionica, a među njima su neki obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, dok je 0,3 posto trezorskih dionica.

Po podacima iz devetomjesečnog financijskog izvješća, PBZ je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario dobit nakon oporezivanja u iznosu od 578,9 milijuna kuna, što je 52,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Kao i kod drugih banaka, poslovanje PBZ-a bilo je pod snažnim negativnim utjecajem korona krize.

Na razini PBZ grupe, u prvih devet mjeseci ostvarena je dobit nakon oporezivanja od 736,7 milijuna kuna, što je 43,7 posto manje nego lani.

Tagovi: Privredna banka Zagreb, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE