GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PBZ lani s neto dobiti od 817 milijuna kuna

PBZ lani s neto dobiti od 817 milijuna kuna
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2021 / 14:45
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) u prošloj je godini ostvarila neto dobit od 817 milijuna kuna, što je za 56,5 posto manje nego godinu prije, pokazuje financijsko izvješće PBZ-a objavljeno u petak.

Više nego prepolovljena je i bruto dobit PBZ-a, koja je iznosila 1,03 milijarde kuna, što je pad za 51,8 posto u odnosu na 2019. godinu, kada je dobit prije oporezivanja iznosila 2,15 milijardi kuna.

U redovnom dijelu poslovanja, PBZ je lani ostvario kamatni prihod u iznosu 2,17 milijardi kuna, dok su kamatni troškovi iznosili 141,9 milijuna kuna.

Iz tih podataka proizlazi da je kamatni prihod PBZ-a u prošloj godini iznosio 2,02 milijarde kuna, što je za 6,1 posto manje nego 2019. godine.

Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa nastavlja se i dalje, što je utjecalo na kamatne rezultate tijekom godine, kaže se u izvještaju objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

PBZ-ovi neto prihodi od naknada i provizija u 2020 su iznosili 698 milijuna kuna, što "čini stabilan doprinos nekamatnih prihoda u u ukupnom rezultatu Banke".

Banka je u prošloj godini ostvarila i neto dobit od financijske imovine i financijskih obveza koje se drže radi trgovanja u iznosu od 271,1 milijun kuna.

Opći administrativni troškovi zajedno s amortizacijom i drugim rashodima poslovanja iznosili su oko 1,6 milijardi kuna. "Omjer troškova poslovanja u u prihodima iz poslovanja iznosi 42,3 posto, što ukazuje na kontinuirano efikasno poslovanje Banke", ističu iz PBZ-a.

Navode i kako su sve članice PBZ grupe u potpunom odnosno većinskom vlasništvu PBZ-a u prošloj godini ostvarile uspješne financijske rezultate.

Grupu PBZ, uz matičnu banku, čine i PBZ Card, PBZ Stambena štedionica, PBZ Leasing, Intesa Sanpaolo Banka (sa sjedištem u Sarajevu) te Banka Intesa Sanpaolo (sa sjedištem u Kopru).

Na razini PBZ grupe u prošloj je godini ostvarena bruto dobit u iznosu 1,29 milijardi kuna, što je 38,7 posto manje nego 2019. godine, dok je neto dobit smanjena za 41 posto, na 1,03 milijarde kuna.

Tijekom prošle godine PBZ grupa je izdvojila 651,6 milijuna kuna za troškove vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke, navodi se u izvješću.

Kao i kod drugih banaka, poslovanje PBZ-a bilo je pod snažnim negativnim utjecajem korona krize, a u izvješću se ističe kako je banka prva na tržištu reagirala na aktivnosti vezane uz pandemiju covid-19 i od tada reagira pravovremeno i proaktivno. "Sigurnost i zaštita naših klijenata i zaposlenika, kao i kontinuitet poslovanja bili su apsolutni prioriteti u našem pristupu", ističu iz PBZ-a.

Po podacima koji se iznose u izvješću, u prošloj je godini na razini grupe odobreno 15.248 zajhtjeva za moratorij za 22.341 kredit s izloženošću od 11,3 milijarde kuna, što odgovara 15,3 posto ukupnog portfelja. "Gotovo polovina ovih olakšica već je istekla do kraja 2020. godine, a Banka i članice PBZ grupe pomno prate izvršavanje obveza tijekom i nakon isteka mjera moratorija kako bi pravovremeno i proaktivno identificirale povećani kreditni rizik u portfelju i priznale povezane troškove kroz račune dobiti i gubitka. Na kraju godine udio aktivnih moratorija predstavlja 7,9 posto bilančne kreditne izloženosti", navodi se uz ostalo u financijskom izvješću druge po veličini banke u Hrvatskoj.

Tagovi: Privredna banka Zagreb, PBZ Card, PBZ Croatia osiguranje, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Banca Intesa omogućila Apple Pay korisnicima svojih Mastercard kartica
USLUGE
Banca Intesa omogućila Apple Pay korisnicima svojih Mastercard kartica
BEOGRAD – Banca Intesa od danas omogućava korisnicima svojih Mastercard kartica Apple Pay uslugu, kao siguran i beskontaktni način plaćanja uz postizanje veće privatnosti na prodajnim mestima.
Brunclik odlazi iz Uprave NLB-a
ODLAZAK
Brunclik odlazi iz Uprave NLB-a
LJUBLJANA - Nadzorni odbor NLB-a danas je sa članom uprave Peterom Brunclikom dogovorio kraj mandata krajem lipnja.
Credit Agricole osigurao ključnu potporu za preuzimanje Crevala
AKVIZICIJE
Credit Agricole osigurao ključnu potporu za preuzimanje Crevala
MILANO - Credit Agricole Italia osigurao ključnu potporu za preuzimanje Crevala vrijedno milijardu dolara, nakon što je pristao platiti najvišu cijenu bez obzira na razinu prihvaćanja njegove ponude.
Neto dobit VTB  banke više nego udvostručena u prvom kvartalu
UZLET
Neto dobit VTB banke više nego udvostručena u prvom kvartalu
MOSKVA - Ruska banka VTB izvijestila je da je više nego udvostručila neto dobit u prvom tromjesečju zahvaljujući prepolovljenim rezervacijama za nenaplative zajmove.
Vasić: U Srbiji neće biti negativnih kamatnih stopa na štednju
KAMATNE STOPE
Vasić: U Srbiji neće biti negativnih kamatnih stopa na štednju
BEOGRAD – Srpsko bankarsko tržište je za sada daleko od negativnih kamatnih stopa na depozite stanovništva i ne treba ocekivati takve stope na štedne depozite u bankama u Srbiji, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE