GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad prihoda Intesa Sanpaolo u drugom kvartalu

Pad prihoda Intesa Sanpaolo u drugom kvartalu
POSLJEDICE KRIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2020 / 11:17
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o padu prihoda u drugom tromjesečju pod utjecajem gotovo zaustavljene gospodarske aktivnosti u jeku epidemije koronavirusa koja je teško pogodila Italiju.

Intesini operativni prihodi potonuli su 11,5 posto, na 4,13 milijardi eura.

Neto prihodi od kamata gotovo su stagnirali u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 1,75 milijardi eura.

Neto prihodi od naknada i provizija smanjili su se 11,2 posto, na 1,74 milijarde eura, zbog smanjenih komercijalnih bankovnih i aktivnosti upravljanja imovinom u vrijeme pandemije.

Prihod od poslovanja s osiguranjem poskočio je pak za petinu u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 367 milijuna eura.

Neto prilagodbe kredita poskočile s prošlogodišnjih 554 milijuna na 1,39 milijardi eura, a iznos uključuje 880 milijuna eura namijenjenih za očekivane posljedice Covida-19, stoji u priopoćenju, objavljenom prošlog tjedna.

U banci ističu da su prvi u Italiji obustavili naplatu kredita u vrijeme pandemije, prije no što je na snagu stupio odgovarajući zakon kojim vlada u Rimu nastoji olakšati financijski teret građanima i kompanijama u vrijeme pandemije.

Intesa je poduzećima osigurala do 50 milijardi eura novih kredita kako bi se zaštitila radna mjesta i osiguralo plaćanje u koronakrizi, ističe se u priopćenju.

Bančina neto dobit porasla je 16 posto, na 1,4 milijarde eura zahvaljujući 1,1 milijarde eura prihoda od prodaje poslovanja s obradom transakcija građana Nexiju. Prihod je iskorišten za povećaje rezervacija za gubitke po kreditima zbog pandemije koronavirusa.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju lipnja 14,9 posto i bila je za 0,9 postotnih bodova viša nego na kraju prošle godine.

Intesa je prije dva tjedna konačno dobila bitku za preuzimanje UBI-ja, najzdravije talijanske banke srednje veličine, što će joj pomoći da se uspne na sedmo mjesto na ljestvici vodećih banaka u eurozoni, s fokusom na upravljanje imovinom i osiguranje.

Spajanje je najveće u Europi u proteklih deset godina i pomoći će grupi da izgradi veću ulogu u zoni primjene zajedničke europske valute, poručili su iz vlasnice Privredne banke Zagreb.

Intesa očekuje da će ove i iduće godine na razini grupe ostvariti neto dobit od minimalno tri odnosno 3,5 milijardi eura, kada se isključe rezultati UBI-ja. Od 2022. nadalje godišnja neto dobit koja bi uključivala rezultate UBI-ja trebala bi iznositi minimalno pet milijardi eura, dodaju.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, Nexia, Privredna banka Zagreb, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE