GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad dobiti i prihoda UniCredita u drugom kvartalu

Pad dobiti i prihoda UniCredita u drugom kvartalu
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2020 / 18:07
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Talijanska banka UniCredit izvijestila je u četvrtak o padu prihoda i dobiti u drugom tromjesečju pod utjecajem mjera suzbijanja pandemije koronavirusa koje su zakočile ekonomsku aktivnost na svim njezinim ključnim tržištima.

Ukupni prihodi pali su 7,7 posto, na 4,2 milijarde eura. Pred kraj tromjesečja mnoge su mjere suzbijanja pandemije ublažene pa su se rezultati poboljšali, napominju u UniCreditu.

Neto prihodi od kamata smanjeni su 4,5 posto, na 2,39 milijardi eura, što u banci objašnjavaju sniženjem kamatnih stopa u srednjoj i istočnoj Europi i SAD-u, i bančinom 'konzervativnom pristupu riziku', uključujući potrošačko financiranje, prije pandemije.

Banka ističe da u koronakrizi podupire gospodarstvo moratorijem na kredite ukupne vrijednosti 35 milijardi eura, te ukupno sedam milijardi eura kredita pod državnim jamstvima.

Izvješće pokazuje da su bančini neto prihodi od naknada i provizija u drugom tromjesečju potonuli 11,8 posto, na 1,38 milijardi eura.

Svijetla točka bila je dobit od trgovanja koja je porasla 18,7 posto, na 357 milijuna eura. Neto dobit potonula je 77,4 posto, na 420 milijuna eura.

Kada se isključe jednokratne stavke, temeljna neto dobit, koja se koristi za distribuciju kapitala dioničarima, gotovo je prepolovljena, na 530 milijuna eura.

Neto otpisi nenaplativih kredita i rezervacije za jamstva i obaveze porasli su 32,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 937 milijuna eura.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju lipnja 13,85 posto i bila je viša za 0,41 postotni bod nego na kraju ožujka.

Unicredit je potvrdio da će poštovati preporuke Europske središnje banke (ECB) i da neće isplaćivati dividende niti otkupljivati dionice u ovoj godini.

Ponovo će ih početi isplaćivati od sljedeće godine, prema programu koji predviđa isplatu 50 posto temeljne neto dobiti, i to 30 posto u gotovini i 20 posto kroz otkup dionica.

Potvrdili su i da u 2021. očekuju neto dobit u rasponu od tri do 3,5 milijardi eura.

Tagovi: UniCredit, poslovni rezultati, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Navala banaka na obveznice Federacije BiH
OBVEZNICE
Navala banaka na obveznice Federacije BiH
SARAJEVO - Posljednja aukcija obveznica Federacije BiH od 8. septembra, na kojoj se federalna Vlada zadužila za gotovo 40 miliona KM, pokazala je veliku zainteresovanost bankarskog sektora za vladine vrijednosne papire u uslovima pandemije.
Svjetska banka podupire Hrvatsku u poboljšanju gospodarenja otpadom
POTPORA
Svjetska banka podupire Hrvatsku u poboljšanju gospodarenja otpadom
WASHINGTON - Direktorica Svjetske banke za Hrvatsku Elisabetta Capannelli i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u ponedjeljak su potpisali sporazum temeljem kojeg će Svjetska banka hrvatskoj Vladi pružiti potporu u transformaciji njezina sustava gospodarenja otpadom, izvijestili su u utorak iz Svjetske banke.
Addiko banka dobitnik nagrade za inovativnost
PRIZNANJA
Addiko banka dobitnik nagrade za inovativnost
BEOGRAD – Addiko banka je dobitnik ovogodišnje Nagrade za inovativnost, kao jedina banka u Srbiji dobitnik ovog priznanja.
Jazbec i Elderson jedini kandidati za mjesto u izvršnom odboru ECB-a
KADROVI
Jazbec i Elderson jedini kandidati za mjesto u izvršnom odboru ECB-a
FRANKFURT - Nizozemac Frank Elderson i Slovenac Boštjan Jazbec jedini su kandidati koje su predložile njihove matične zemlje za nasljednika Yvesa Merscha u izvršnom odboru Europske središnje banke (ECB), objavio je čelnik eurogrupe.
Dinko Lucić ostaje na mjestu predsjednika Uprave Privredne banke Zagreb
KARIJERE
Dinko Lucić ostaje na mjestu predsjednika Uprave Privredne banke Zagreb
ZAGREB - Nadzorni odbor Privredne banke Zagreb je na sjednici održanoj 25. rujna 2020. donio Odluku kojom se u Upravu Banke na mandat od tri godine počevši od 12. veljače 2021. imenuju Dinko Lucić za predsjednika Uprave, Draženko Kopljar za člana Uprave (ista nadležnost) te Almir Krkalić za člana Uprave nadležnoga za poslovanje sa srednjim i velikim poduzećima i investicijsko bankarstvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE