GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otpis imovine i rezervacije smanjili dobit OTP-a

Otpis imovine i rezervacije smanjili dobit OTP-a
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 18:39
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Mađarska banka OTP izvijestila je u četvrtak o manjoj dobiti u prvih devet ovogodišnjih mjeseci zbog otpisa imovine u Rusiji i većih rezervacija za kredite, dok joj je prihod snažno porastao, odražavajući skok prihoda od kamata.

Konsolidirana dobit nakon poreza smanjena je u razdoblju od siječnja do rujna 31 posto, na 231,9 milijardi forinti (578 milijuna eura).

Kada se isključi otpis imovine u Rusiji, posebni porez na finacijske tvrtke i ostale stavke prilagodbe, konsolidirana prilagođena dobit nakon poreza porasla je 18 posto, na 439,13 milijardi forinti.

Operativna dobit porasla je pak za trećinu, dosegnuvši 645,33 milijarde forinti. Ukupni prihod uvećan je 27 posto, na 1,2 bilijuna forinti.

U gotovo istom je postotku porastao i neto prihod od kamata, dosegnuvši 797,1 milijardu forinti.

Neto prihod od naknada i provizija porastao je 21 posto, na 287,6 milijardi forinti.

Rezervcije za gubitke po kreditima bile su četiri puta veće nego u prvih devet prošlogodišnjih mjeseci, poskočivši na 101,5 milijardi forinti.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju rujna 16,4 posto i bila je viša za jedan postotni bod nego na kraju istog prošlogodišnjeg mjeseca.

Banka je u prvih devet mjeseci 41 posto prilagođene dobiti nakon poreza ostvarila u inozemnim podružnicama, znatno manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je njihov udio iznosio 52 posto.

U OTP-u ističu da je dobit podružnica u Hrvatskoj, Bugarskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji već u prvih devet ovogodišnjih mjeseci bila veća nego u cijeloj prošloj godini.

Otpuštene rezervacije

U razdoblju od siječnja do rujna OTP-ova je hrvatska podružnica zabilježila za 50 posto veću prilagođenu dobit nakon poreza nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, od 37,8 milijardi forinti.

Dobit je bila veća za 13 posto nego u cijeloj prošloj godini, pokazuje izvješće.

U banci ističu otpuštene 9,34 milijarde forinti rezervacija. U istom prošlogodišnjem razdoblju hrvatska je podružnica OTP-a za rizike rezervirala 2,66 milijardi forinti .

Izdvajaju i skok operativne dobiti, za 11 posto, na 36,82 milijarde forinti.

U gotovo istom je postotku porastao i ukupni prihod, dosegnuvši 74,7 milijardi forinti.

Neto prihod od kamata uvećan je 14 posto, na 51,29 milijardi forinti.

Neto prihod od naknada i provizika bio je veći za trećinu nego u prvih devet mjeseci 2021. i iznosio je 18,3 milijarde forinti.

Tagovi: OTP bank, OTP banka
PROČITAJ I OVO
OTP dovršio međunarodno izdanje obveznica vrijedno 650 milijuna eura
OBVEZNICE
OTP dovršio međunarodno izdanje obveznica vrijedno 650 milijuna eura
BUDIMPEŠTA - OTP banka, najveći mađarski komercijalni zajmodavac, u petak je najavila izdavanje 650 milijuna eura na međunarodnom tržištu obveznica, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
PAD
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem rujna porasli su na osnovi stanja za 7,2 mlrd. kuna ili 5,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 0,3 mlrd. kuna ili 0,2% u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši 148,3 mlrd. kuna.
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
POZIV
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da u 2023. godini snažnije pomognu privatnim poduzetnicima i ugroženim kategorijama stanovništva kako bi umanjili utjecaj daljnjeg rasta cijena i negativnih ekonomskih kretanja, kao posljedica rata u Ukrajini.
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
APEL
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
FRANKFURT - Rizici s kojima se suočava realna ekonomija porasli su, priopćila je u četvrtak njemačka središnja banka pozivajući bankarski sektor da ima odgovarajuće rezerve kako bi se nosio s gubicima po svojim kreditima.
HUB poziva građane na dodatan oprez prilikom online kupnje za Crni petak
OPREZ
HUB poziva građane na dodatan oprez prilikom online kupnje za Crni petak
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) pozvala je građane na dodatni oprez prilikom online kupnje uoči i tijekom "Black Friday-a", upozoravajući i na sve učestalije pokušaje zloupotrebe osobnih i kartičnih podataka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE