GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom

OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom
PROCEDURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2023 / 16:49
Autor: SEEbiz

LJUBLJANA - Mađarska bankarska grupa OTP uspješno je završila preuzimanje Nove KBM i tako postala službeni vlasnik mariborske grupe, a slijedi proces integracije Nove KBM sa SKB bankom, koji bi trebao trajati godinu i pol.

Promjena vlasništva ne donosi značajnije promjene za klijente Nove KBM, priopćeno je iz OTP-a.

Grupaciju Nova KBM, koja uključuje matičnu banku i tvrtku Aleja finance, OTP je kupio od dosadašnjih vlasnika, odnosno financijskih fondova kojima upravljaju povezana društva Apollo Global Management s 80 posto udjela i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) s 20% dionica. Stopostotni udio Nove KBM u Summit Leasingu Slovenija danas je prodan i ostaje u vlasništvu fondova Apollo i EBRD.

Kupnjom Nove KBM Grupa OTP dodatno će ojačati svoj položaj na slovenskom bankarskom tržištu, preuzeti vodeću ulogu s tržišnim udjelom od približno 30 posto i postati tržišni lider na području bankovnih kredita i depozita, priopćeno je iz OTP-a.

"Nova KBM jedna je od najinovativnijih banaka na tržištu, a sada i iznimno važna članica OTP grupe. Kupnjom i planiranim spajanjem potvrđujemo našu dugoročnu i ozbiljnu predanost Sloveniji i ujedno dokazujemo da OTP grupa ima čvrste temelje, kapitalnu adekvatnost, visoku razinu likvidnosti i menadžment, predan jačanju svoje prisutnosti u regiji", napisao je u priopćenju predsjednik Upravnog odbora i glavni izvršni direktor OTP banke Sandor Csanyi. .

Prema njegovim riječima, kupnja Nove KBM najvažnija je akvizicija za OTP grupu dosad, a Slovenija je peto tržište na kojem su postali tržišni lideri. Uvjerio je da će Nova KBM svojim korisnicima nastaviti pružati vrhunske usluge, visoku razinu profesionalnosti i susretljivosti. Prva razlika koju će korisnici primijetiti prilikom posjeta poslovnicama i kanalima internetskog bankarstva bit će boja logotipa banke. To će se postupno promijeniti u zeleno, što je u skladu s cjelokupnom grafičkom slikom OTP grupe, rekao je Csanyi.

Predsjednik uprave Nove KBM John Denhof očekuje da će spajanje Nove KBM i SKB banke donijeti brojne prednosti klijentima i zaposlenicima. “Promjena vlasništva Nove KBM označava završetak iznimne transformacije koju je doživjela u vlasništvu fondova Apollo i EBRD”, rekao je.

Budući da je SKB banka članica OTP grupe, već je dokazala svoju stratešku ulogu i smjer razvoja, podsjetila je glavna izvršna direktorica SKB banke Anita Stojčevska. Tijekom integracijskog razdoblja SKB banka će ostati snažan i pouzdan financijski partner koji je usmjeren na potrebe klijenata, uvjerila je.

Apollo i EBRD povlače se iz Nove KBM nakon šest godina vlasništva. Nova KBM je tijekom našeg vlasništva doživjela iznimnu transformaciju i ostvarila ili čak premašila sve strateške ciljeve te uspješno spojila i integrirala četiri banke, uključujući i Abanku, rekao je partner u Apollu Michele Raba.

Očekuje se da će proces integracije dviju banaka trajati godinu i pol dana. Do tada će obje poslovati kao samostalne pravne osobe i koristiti zasebne brendove. Kao važniju prednost spajanja OTP ističe da će klijenti nedugo nakon završetka preuzimanja Nove KBM moći koristiti zajedničku mrežu od oko 450 bankomata obiju banaka u Sloveniji, odnosno bez naknade za podizanje gotovine putem debitna kartica.

OTP grupa ima više od 33.000 zaposlenika i prisutna je u 11 zemalja, a skorom akvizicijom u Uzbekistanu taj broj će se povećati na 12 zemalja. U svojoj poslovnoj mreži ima više od 1400 poslovnica, a pruža univerzalne bankarske usluge za gotovo 16 milijuna klijenata. Krajem lanjskog rujna njegova je ukupna imovina iznosila 80,7 milijardi eura, a omjer temeljnog temeljnog kapitala CET1 bio je 16,4 posto.

Nova KBM je druga najveća banka u Sloveniji s više od 1500 zaposlenih. Osim usluga za pojedince i mala poduzeća, nudi i opsežan asortiman bankarskih usluga za srednje tvrtke i velike korporacije. SKB banka je treća najveća banka u Sloveniji, koja je postala članica OTP grupe 2019. godine.

Tagovi: OTP banka, nova kreditna banka Maribor, Europska središnja banka, SKB banka, Sandor Csanyi
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE