GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom

OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom
PROCEDURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2023 / 16:49
Autor: SEEbiz

LJUBLJANA - Mađarska bankarska grupa OTP uspješno je završila preuzimanje Nove KBM i tako postala službeni vlasnik mariborske grupe, a slijedi proces integracije Nove KBM sa SKB bankom, koji bi trebao trajati godinu i pol.

Promjena vlasništva ne donosi značajnije promjene za klijente Nove KBM, priopćeno je iz OTP-a.

Grupaciju Nova KBM, koja uključuje matičnu banku i tvrtku Aleja finance, OTP je kupio od dosadašnjih vlasnika, odnosno financijskih fondova kojima upravljaju povezana društva Apollo Global Management s 80 posto udjela i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) s 20% dionica. Stopostotni udio Nove KBM u Summit Leasingu Slovenija danas je prodan i ostaje u vlasništvu fondova Apollo i EBRD.

Kupnjom Nove KBM Grupa OTP dodatno će ojačati svoj položaj na slovenskom bankarskom tržištu, preuzeti vodeću ulogu s tržišnim udjelom od približno 30 posto i postati tržišni lider na području bankovnih kredita i depozita, priopćeno je iz OTP-a.

"Nova KBM jedna je od najinovativnijih banaka na tržištu, a sada i iznimno važna članica OTP grupe. Kupnjom i planiranim spajanjem potvrđujemo našu dugoročnu i ozbiljnu predanost Sloveniji i ujedno dokazujemo da OTP grupa ima čvrste temelje, kapitalnu adekvatnost, visoku razinu likvidnosti i menadžment, predan jačanju svoje prisutnosti u regiji", napisao je u priopćenju predsjednik Upravnog odbora i glavni izvršni direktor OTP banke Sandor Csanyi. .

Prema njegovim riječima, kupnja Nove KBM najvažnija je akvizicija za OTP grupu dosad, a Slovenija je peto tržište na kojem su postali tržišni lideri. Uvjerio je da će Nova KBM svojim korisnicima nastaviti pružati vrhunske usluge, visoku razinu profesionalnosti i susretljivosti. Prva razlika koju će korisnici primijetiti prilikom posjeta poslovnicama i kanalima internetskog bankarstva bit će boja logotipa banke. To će se postupno promijeniti u zeleno, što je u skladu s cjelokupnom grafičkom slikom OTP grupe, rekao je Csanyi.

Predsjednik uprave Nove KBM John Denhof očekuje da će spajanje Nove KBM i SKB banke donijeti brojne prednosti klijentima i zaposlenicima. “Promjena vlasništva Nove KBM označava završetak iznimne transformacije koju je doživjela u vlasništvu fondova Apollo i EBRD”, rekao je.

Budući da je SKB banka članica OTP grupe, već je dokazala svoju stratešku ulogu i smjer razvoja, podsjetila je glavna izvršna direktorica SKB banke Anita Stojčevska. Tijekom integracijskog razdoblja SKB banka će ostati snažan i pouzdan financijski partner koji je usmjeren na potrebe klijenata, uvjerila je.

Apollo i EBRD povlače se iz Nove KBM nakon šest godina vlasništva. Nova KBM je tijekom našeg vlasništva doživjela iznimnu transformaciju i ostvarila ili čak premašila sve strateške ciljeve te uspješno spojila i integrirala četiri banke, uključujući i Abanku, rekao je partner u Apollu Michele Raba.

Očekuje se da će proces integracije dviju banaka trajati godinu i pol dana. Do tada će obje poslovati kao samostalne pravne osobe i koristiti zasebne brendove. Kao važniju prednost spajanja OTP ističe da će klijenti nedugo nakon završetka preuzimanja Nove KBM moći koristiti zajedničku mrežu od oko 450 bankomata obiju banaka u Sloveniji, odnosno bez naknade za podizanje gotovine putem debitna kartica.

OTP grupa ima više od 33.000 zaposlenika i prisutna je u 11 zemalja, a skorom akvizicijom u Uzbekistanu taj broj će se povećati na 12 zemalja. U svojoj poslovnoj mreži ima više od 1400 poslovnica, a pruža univerzalne bankarske usluge za gotovo 16 milijuna klijenata. Krajem lanjskog rujna njegova je ukupna imovina iznosila 80,7 milijardi eura, a omjer temeljnog temeljnog kapitala CET1 bio je 16,4 posto.

Nova KBM je druga najveća banka u Sloveniji s više od 1500 zaposlenih. Osim usluga za pojedince i mala poduzeća, nudi i opsežan asortiman bankarskih usluga za srednje tvrtke i velike korporacije. SKB banka je treća najveća banka u Sloveniji, koja je postala članica OTP grupe 2019. godine.

Tagovi: OTP banka, nova kreditna banka Maribor, Europska središnja banka, SKB banka, Sandor Csanyi
PROČITAJ I OVO
S&P srezao izglede UBS-a
ZABRINUTOST
S&P srezao izglede UBS-a
NEW YORK - S&P Global Ratings priopćio je da je smanjio izglede za UBS Group sa stabilnih na negativne zbog zabrinutosti vezanih uz sposobnost švicarske banke da integrira Credit Suisse.
Evo tko su najveći gubitnici spašavanja Credit Suissea
IZGUBILI SVE
Evo tko su najveći gubitnici spašavanja Credit Suissea
ŽENEVA - Kapital jednog dijela vlasnika obveznica Credit Suissea bit će izbrisan nakon preuzimanja posrnule banke od strane UBS-a.
Deutsche Bank malo izložena Credit Suisseu, dionice padaju
BANKARSKA KRIZA
Deutsche Bank malo izložena Credit Suisseu, dionice padaju
FRANKFURT - Njemačka Deutsche Bank priopćila je u ponedjeljak da na nju nije utjecao pad Credit Suissea kada je riječ o neplaćanju određenih obveznica, iako je cijena dionice glavne švicarske banke strmoglavo pala.
Banka Slovenije: Europski i slovenski bankarski sustav su stabilni
OCJENE
Banka Slovenije: Europski i slovenski bankarski sustav su stabilni
LJUBLJANA - I nakon potresa u američkom i švicarskom bankarskom sustavu, europski i slovenski bankarski sustav posluju stabilno. "Bankarski sektor europodručja je otporan, sa snažnom kapitalnom i likvidnosnom pozicijom", napisala je Slovenska središnja banka za STA.
Dogovoreni brak UBS-a i Credit Suissea mnogima nije dobro sjeo
ODJECI
Dogovoreni brak UBS-a i Credit Suissea mnogima nije dobro sjeo
LONDON - Nedjeljni dogovoreni brak u kojem je UBS pristao na kupnju posrnulog domaćeg konkurenta Credit Suisse za tri milijarde švicarskih franaka (3,25 milijardi dolara), već je u ponedjeljak u europskim medijima izazvao brojne komentare.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE