GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP u Srbiji: Krediti na godišnjem nivou porasli 14%

OTP u Srbiji: Krediti na godišnjem nivou porasli 14%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 20:17
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Uprkos otežanim uslovima poslovanja usled pandemije, u trećem kvartalu ukupni neto krediti OTP Grupe u Srbiji iznosili su 3,6 milijarde evra.

To je učešće od preko 16,5 odsto na tržištu Srbije sa rastom kredita na godišnjem nivou od skoro 14 odsto, čime je ostvarena liderska pozicija u Srbiji, saopšteno je iz te grupe.

U segmentu gotovinskih kredita tržišno učešće iznosi preko 21 odsto, dok je u segmentu stambenih kredita 20 odsto.

Globalno, treći kvartal tekuće godine OTP Grupa je zaključila sa konsolidovanom dobiti u iznosu od 515 miliona evra nakon oporezivanja dok je u prethodnoj godini ostvarila rekordno visok konsolidovani profit od 1,2 milijardi evra. Sve banke u okviru grupacije su poslovale profitabilno i učestvuju sa 50 odsto u ukupnoj dobiti grupe, pri čemu je povećano tržišno učešće u svim ključnim segmentima u Mađarskoj i Srbiji. Konsolidovana prilagođena dobit u prvih devet meseci obuhvatala je gotovo 637 miliona evra, dok je prilagođeni prinos na kapital (ROE) za taj period porastao je na 13,2 odsto.

Bankarska grupa je prisutna u 12 zemalja, uključujući Srbiju, sa preko 20 miliona klijenata i više od 36 hiljada zaposlenih a trenutno se proces integracije vodi i u Crnoj Gori, dok je nedavno okončan u Bugarskoj.

OTP Grupa u Srbiji je prisutna kroz poslovanje Vojvođanske banke i OTP banke koje se trenutno nalaze u procesu integracije koje će trajati do 2021. godine, a koje će rezultirati stvaranjem jedne od vodećih finansijskih institucija u Srbiji po veličini aktive, broju filijala i veličini kreditnog i depozitnog portfolija.

"Ključna sposobnost u uspešnom poslovanju u prethodnom periodu punom izazova bila je spremnost na prilagođavanje i prihvatanje promena. Podrška privredi, kontinuirana digitalizacija poslovanja i briga o zaposlenima su bile aktivnosti od najvećeg značaja i prioriteta. Ukupna aktiva u Srbiji je u trećem kvartalu bila na nivou od 5,2 milijardi evra sa tržišnim učešćem od preko 13 odsto, što dokazuje da je grupa akvizicijama napravila pravi potez uz ostvarenu drugu poziciju na bankarskom tržištu. U Srbiji je u ovoj godini do trećeg kvartala ostvaren neto operativni prihod od 59,6 miliona evra, dok je neto rezultat pre poreza na nivou od 22,3 miliona evra. Aktivnosti su usmerene na pružanje adekvatne podrške građanima i privredi a do sada su Vojvođanska i OTP banka pustile iz garantne šeme ukupno 25,6 milijardi dinara odobrenog iznosa", izjavio je Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP Banke Srbija i izvršni sponzor projekta integracije, navedeno je u saopštenju.

Tagovi: OTP banka Srbija, OTP banka, poslovni rezultati, Predrag Mihajlović, Vojvođanska banka
PROČITAJ I OVO
HNB upozorio na opasnosti kredita koji se nude putem društvenih mreža
UPOZORENJE
HNB upozorio na opasnosti kredita koji se nude putem društvenih mreža
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je upozorila da se građanima područja pogođenih potresom putem društvenih mreža nude neregulirani zajmovi, apostrofiravši pritom opasnost od takvog načina zaduživanja.
Alen Kovač novi predsjednik Kluba glavnih ekonomista pri HUB-u
HUB
Alen Kovač novi predsjednik Kluba glavnih ekonomista pri HUB-u
ZAGREB – Direktor ekonomskih istraživanja Erste&Steiermärkische Bank d.d. Alen Kovač i Ivana Jović, direktorica ekonomskih istraživanja iz Privredne banke Zagreb d.d., novo su vodstvo Kluba glavnih ekonomista Hrvatske udruge banaka.
EIB trećinu ulaganja u 2020. usmjerio u ublažavanje posljedica pandemije
INVESTICIJE
EIB trećinu ulaganja u 2020. usmjerio u ublažavanje posljedica pandemije
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) usmjerila je trećinu uloženih gotovo 77 milijardi eura u 2020. godini u neposredno ublažavanje posljedica pandemije covida 19, pokazuje izvješće objavljeno u srijedu.
Goldman Sachs rezultatima nadmašio očekivanja
DOBRE BROJKE
Goldman Sachs rezultatima nadmašio očekivanja
NEW YORK - Goldman Sachs, jedna od najvećih investicijskih banaka na Wall Streetu, premašila je očekivanja rezultatima posljednjeg tromjesečja prošle godine (baš kao i JPMorgan u petak), ali dionice su se ipak spustile oko dva posto.
BKS Bank među najboljim Family friendly tvrtkama
PRIZNANJA
BKS Bank među najboljim Family friendly tvrtkama
ZAGREB - BKS Bank pridaje veliku važnost usklađenosti između poslovnih obveza i obiteljskog života. Napokon, djeca su važna za budućnost zemlje, a sama obitelj je važno mjesto snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE