GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP dobio suglasnost za preuzimanje Nove KBM

OTP dobio suglasnost za preuzimanje Nove KBM
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2022 / 20:40
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Mađarski OTP dobio je dopuštenje ECB-a u okviru zajedničkog europskog nadzora banaka za preuzimanje Nove KBM. OTP banka potpisala je ugovor o kupnji 100-postotnog udjela u Novoj KBM krajem svibnja prošle godine.

Sadašnji vlasnici i kupac najprije su očekivali završetak procesa do kraja lipnja ove godine, no odluka regulatora je odgođena, a rok je pomaknut na kraj trećeg kvartala. Nova KBM, koja je trenutno u 80-postotnom vlasništvu američkog fonda Apollo i 20-postotnom vlasništvu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), uskoro bi trebala dobiti novog vlasnika.

Nedavno su se u nekim medijima pojavile informacije da bi posao mogao propasti zbog zabrinutosti Europske središnje banke - OTP je, između ostalog, dosta izložen Rusiji i Ukrajini, zbog čega su mu ovogodišnji poslovni rezultati pogoršani - i AVK; zajedno sa SKB-om, koji je već u vlasništvu OTP-a, stvorit će se bankarska grupacija koja će po tržišnom udjelu biti gotovo jednaka NLB-u, tako da će te dvije grupacije još snažnije dominirati tržištem.

Kako se neslužbeno doznaje, odluka tijela za zaštitu tržišnog natjecanja o najvećem preuzimanju banaka u zemlji nakon sanacije banaka očekuje se idućih dana, tako da bi za dovršetak transakcije bio potreban samo prijenos kupoprodajne cijene. Službeno njegov iznos još nije objavljen, neslužbeno se proljetos kada je ugovor potpisan spominjalo oko milijardu eura.

Fond Apollo kupio je Novu KBM zajedno s EBRD-om sredinom 2016. godine za 250 milijuna eura. Sredinom 2019. Apollo, odnosno Nova KBM, kupila je i Abanku za 444 milijuna eura. Za nju se tada natjecao i mađarski OTP.

Zajedno sa SKB-om, čiji je OTP već vlasnik, stvorit će se bankarska grupacija koja će po tržišnom udjelu biti gotovo jednaka NLB-u, tako da će te dvije grupacije još više dominirati tržištem.

Tagovi: OTP banka, nova kreditna banka Maribor, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Oko 35 milijardi kuna u kućnim zalihama: Banke se pripremaju na kunske viškove
USUSRET EURU
Oko 35 milijardi kuna u kućnim zalihama: Banke se pripremaju na kunske viškove
RIJEKA – Oko 35 milijardi kuna procjenjuje se da građani drže u kućnim zalihama, pa se bankarski sektor priprema na pojačani priljev kunskih viškova uoči uvođenja eura, a radi automatske konverzije u euro s 1. siječnja 2023.
Dvije turske banke suspendirale plaćanja ruskom karticom nakon američkih sankcija
POTEZI
Dvije turske banke suspendirale plaćanja ruskom karticom nakon američkih sankcija
ISTANBUL - Turski zajmodavci Isbank i Denizbank objavili su da su obustavili plaćanja ruskom karticom Mir nakon američkih sankcija čelniku ruskog sustava kartičnog plaćanja Mir.
Banca Intesa sklopila dogovor o garanciji kreditnog portfolija sa DFC
GARANCIJA
Banca Intesa sklopila dogovor o garanciji kreditnog portfolija sa DFC
BEOGRAD – Postizanjem dogovora o dvanaestogodišnjoj garanciji kreditnog portfolija sa Američkom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC) Banca Intesa obezbedila je garantnu podršku za plasiranje dodatnih 82 miliona dolara za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, kao i preduzeća koja vode žene i onih koja posluju u manje razvijenim regionima u Srbiji.
UniCredit želi veći udio na njemačkom tržištu
AMBICIJE
UniCredit želi veći udio na njemačkom tržištu
BERLIN - Talijanski bankarski div UniCredit razmatra akvizicije u Njemačkoj kako bi ostvario svoj plan i postao prava europska banka, izjavio je u utorak izvršni direktor Andrea Orcel za njemački list Handelsblatt.
Banke će za pranje novca sada prijavljivati svaku uplatu veću od 10.000 eura
REGULATIVA
Banke će za pranje novca sada prijavljivati svaku uplatu veću od 10.000 eura
ZAGREB - Zakon je u javnoj raspravi samo dva tjedna, odnosno do 24. rujna, a predlaže se njegovo donošenje po hitnom postupku kako bi na snagu stupio početkom sljedeće godine, i zbog toga što su navedene promjene dio akcijskog plana za borbu protiv pranja novca, ali i zato što se dio promjena mora ugraditi u zakon zbog uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE