GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP dobio suglasnost za preuzimanje Nove KBM

OTP dobio suglasnost za preuzimanje Nove KBM
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2022 / 20:40
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Mađarski OTP dobio je dopuštenje ECB-a u okviru zajedničkog europskog nadzora banaka za preuzimanje Nove KBM. OTP banka potpisala je ugovor o kupnji 100-postotnog udjela u Novoj KBM krajem svibnja prošle godine.

Sadašnji vlasnici i kupac najprije su očekivali završetak procesa do kraja lipnja ove godine, no odluka regulatora je odgođena, a rok je pomaknut na kraj trećeg kvartala. Nova KBM, koja je trenutno u 80-postotnom vlasništvu američkog fonda Apollo i 20-postotnom vlasništvu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), uskoro bi trebala dobiti novog vlasnika.

Nedavno su se u nekim medijima pojavile informacije da bi posao mogao propasti zbog zabrinutosti Europske središnje banke - OTP je, između ostalog, dosta izložen Rusiji i Ukrajini, zbog čega su mu ovogodišnji poslovni rezultati pogoršani - i AVK; zajedno sa SKB-om, koji je već u vlasništvu OTP-a, stvorit će se bankarska grupacija koja će po tržišnom udjelu biti gotovo jednaka NLB-u, tako da će te dvije grupacije još snažnije dominirati tržištem.

Kako se neslužbeno doznaje, odluka tijela za zaštitu tržišnog natjecanja o najvećem preuzimanju banaka u zemlji nakon sanacije banaka očekuje se idućih dana, tako da bi za dovršetak transakcije bio potreban samo prijenos kupoprodajne cijene. Službeno njegov iznos još nije objavljen, neslužbeno se proljetos kada je ugovor potpisan spominjalo oko milijardu eura.

Fond Apollo kupio je Novu KBM zajedno s EBRD-om sredinom 2016. godine za 250 milijuna eura. Sredinom 2019. Apollo, odnosno Nova KBM, kupila je i Abanku za 444 milijuna eura. Za nju se tada natjecao i mađarski OTP.

Zajedno sa SKB-om, čiji je OTP već vlasnik, stvorit će se bankarska grupacija koja će po tržišnom udjelu biti gotovo jednaka NLB-u, tako da će te dvije grupacije još više dominirati tržištem.

Tagovi: OTP banka, nova kreditna banka Maribor, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE