GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštar udarac: Američkom bankarskom sektoru negativna ocjena

Oštar udarac: Američkom bankarskom sektoru negativna ocjena
ALARMANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2023 / 20:27
Autor: SEEbiz
NEW YORK - U oštrom udaru na već posrnuli sektor, Moody's Investors Service smanjio je svoju ocjenu cjelokupnog američkog bankarskog sustava sa stabilnog na negativan.

Tvrtka, dio tri velika servisa za ocjenjivanje, priopćila je u ponedjeljak da poduzima korak u svjetlu bankrota ključnih banaka što je potaknulo regulatore da stupe u nedjelju s dramatičnim planom spašavanja štediša i drugih institucija pogođenih krizom.

Bonitetna agencija Moody's objavila je danas da je šest američkih banaka stavila na popis za ponovnu analizu zbog potencijalnog smanjenja rejtinga, nakon prošlotjednog kolapsa Silicon Valley Bank (SVB).

Prema CNN-u, Moody's je rekao da se očekuje da će još banaka biti pod pritiskom nakon kolapsa SVB-a, posebno onih s velikim zalihama neosiguranih depozita i dugoročnih državnih obveznica čija je vrijednost oslabila.

Moody's očekuje da će se pritisak na bankarski sektor nastaviti dok Federalne rezerve nastavljaju povećavati kamatne stope kako bi se borile protiv inflacije.

Moody's je dodao da je dodatna zabrinutost to što američke banke podižu kamate koje plaćaju na štedne račune i da bi, iako se banke nadaju da će više stope zadržati zabrinutost klijenata zbog kolapsa SVB-a, to također moglo smanjiti profit.

Moody's navodi da je dobra vijest da je američki bankarski sustav općenito zdrav, da ima dovoljno gotovine i likvidnih sredstava da izdrži gospodarsku krizu, ali da je loša vijest da bi američka regulatorna tijela mogla od njih zahtijevati da drže više kapitala nakon brzog kolapsa od SVB-a.

Moody's je upozorio da bi ocjene First Republic Bank (FRC), Zions (ZION), Western Alliance (VAL), Comerica (CMA), UMB Financial (UMBF) i Intrust Financial mogle biti smanjene, objašnjavajući da "zbog iznimno nestabilnih uvjeta financiranja , neke američke banke izložene riziku odljeva neosiguranih depozita"

Tagovi: Moodys, kreditni rejting američkih banaka, Silicon Valley Bank, First Republic Bank, Zions, Western Alliance, Comerica, UMB Financial
PROČITAJ I OVO
I Švicarska se pretvorila u banana državu
FINANCIJSKI POTRES
I Švicarska se pretvorila u banana državu
KOLUMNA - Vinancijsku javnost i dalje brine UBS-ovo preuzimanje Credit Suissea.
Credit Suisse je ne tako davno vrijedio više od Applea
PARALELE
Credit Suisse je ne tako davno vrijedio više od Applea
ZAGREB - U svibnju 2007. godine, mjesec dana prije lansiranja prvog iPhonea, Credit Suisse imao je s 90 milijardi dolara tržišne kapitalizacije veću vrijednost od Applea koji je tada vrijedio 86 milijardi dolara.
Yellen: Američki bankarski sustav je zdrav, situacija se stabilizira
SMIRIVANJE
Yellen: Američki bankarski sustav je zdrav, situacija se stabilizira
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je danas da je američki bankarski sustav "zdrav", ali da bi dodatni angažman vlade "mogao biti opravdan" ako neuspjesi u manjim institucijama postanu rizik za financijsku stabilnost.
Slovenske banke u siječnju povećale dobit čak 70%
SKOK
Slovenske banke u siječnju povećale dobit čak 70%
LJUBLJANA - Slovenske banke su u siječnju ostvarile 43,9 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 70 posto više nego u siječnju prošle godine, kada je bila relativno niska u odnosu na većinu prošlogodišnjih mjeseci.
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti narasli na 41,3 milijardu eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju siječnja 41,3 mlrd. eura što je povećanje za 0,6 mlrd. eura ili 1,6% na mjesečnoj razini i 4,1 eura ili 10,9% u odnosu siječanj 2022. (na osnovi stanja).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE