GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštar pad dobiti Erste Grupe u prvom kvartalu

Oštar pad dobiti Erste Grupe u prvom kvartalu
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 15:17
Autor: SEEbiz
BEČ - Erste Grupa je izvijestila o oštrom padu neto dobiti u prvom tromjesečju u uvjetima koronakrize, upozorivši da očekuje njezin značajan pad i u cijeloj 2020. godini.

Neto dobit u prvom je tromjesečju iznosila 235,3 milijuna eura, što je za 38 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Operativni prihodi smanjeni su 6,1 posto, na 1,63 milijarde eura.

Neto kamatni prihodi u istom su razdoblju uvećani 5,9 posto, na 1,23 milijarde eura, što u banci pripisuju solidnoj potražnji za kreditima u Češkoj, Austriji i Rumunjskoj.

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su za 3,4 posto, na 504,2 milijuna eura, pokazalo je poslovno izvješće.

Banka je zabilježila neto gubitak od trgovanja od 157,4 milijuna eura pod utjecajem promjena vrijednosti na tržištu zbog oscilacija koje je prouzročila pandemija covida-19. U istom prošlogodišnjem razdoblju bilježila je neto dobit od 153,3 milijuna eura.

U Erste Grupi upozoravaju da u ovoj godini očekuju značajan pad neto dobiti povezan s restrikcijama koje su vlade uvele kako bi ublažile ekonomske posljedice koronavirusa.

Podsjećaju da su gotovo sve vlade zatražile od banaka da građanima i kompanijama ponude moratorij na otplatu kredita. Mađarska je uvela i ekstra porez.

"Brojčano iskazivanje pada profitabilnosti vrlo je izazovna zadaća s obzirom na kontinuirano slabu predvidivost događaja, ali moramo očekivati manje operativne prihode, a time i manji operativni rezultat, veće troškove rizika za zajmove i u konačnici manji neto rezultat u 2020.", izjavio je izvršni direktor Bernhard Spalt.

"Sve u svemu, u 2020. se očekuje značajan pad neto dobiti", stoji u priopćenju austrijske banke, prisutne u Hrvatskoj.

Zemlje srednje i istočne Europe u kojima posluje Erste Grupa za sada su relativno dobro prošle što se tiče širenja novog virusa i počele su popuštati mjere karantene, uključujući Češku i Austriju.

Erste Grupa očekuje da će gospodarstva zemalja u kojima posluje u 2020. godini pasti u rasponu od četiri do sedam posto.

Ukupna kreditna izloženost Erste Grupe sektorima turizma, prijevoza i maloprodaje, za koje predviđa da će najviše biti pogođeni pandemijom, iznosi 39 posto, pokazuje prezentacija banke.

Za troškove rizika kažu da su najveća nepoznanica u 2020. godini i nadalje, premda na njih u prvom tromjesečju još nije utjecalo pogoršanje makrogospodarske situacije.

Krajem ožujka stopa adekvatnosti kapitala CET 1 bila je 0,6 postotnih bodova niža nego na kraju prosinca 2019., iznosila je 13,1 posto. Udio loših kredita bio je u visini 2,4 posto, gotovo nepromijenjen u odnosu na kraj prošle godine.

U Erste Grupi iskazuju čvrstu namjeru da isplate dividendu za 2019. godinu, ali napominju kako će za njezinu visinu odlučujuća biti ekonomska realnost. Početno su predložili isplatu 1,5 eura po dionici.

Tagovi: Erste Grupa, Erste, koronakriza, Bernhard Spalt, poslovni rezultati, dividenda
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Zadovoljni što je procjena ECB-a pokazala da su banke dobro kapitalizirane
GUVERNER
Vujčić: Zadovoljni što je procjena ECB-a pokazala da su banke dobro kapitalizirane
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u petak je izrazio zadovoljstvo što je procjena Europske središnje banke (ESB) potvrdila da su hrvatske banke dobro kapitalizirane i da mogu podnijeti i vrlo snažan negativna šok.
Procjena ECB-a: Svih pet hrvatskih banaka ima dovoljnu razinu kapitala
KAPITAL
Procjena ECB-a: Svih pet hrvatskih banaka ima dovoljnu razinu kapitala
ZAGREB - Pet banaka koje su bile obuhvaćene sveobuhvatnom procjenom Europske središnje banke (ECB) ima dovoljnu razinu kapitala za redovno poslovanje, kao i za stresne ekonomske scenarije, izvijestila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB), prenoseći rezultate ECB-ove procjene.
EBRD financira dovršetak projekta odvodnje grada Poreča
FINANCIRANJE
EBRD financira dovršetak projekta odvodnje grada Poreča
ZAGREB - Grad Poreč, jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na obali Jadrana, će u izazovnim vremenima globalne pandemije korona virusa biti u mogućnosti dovršiti ključni infrastrukturni projekt zahvaljujući kreditu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od €6 milijuna.
Banke postrožile uvjete za odobravanje kredita
UVJETI
Banke postrožile uvjete za odobravanje kredita
ZAGREB - Nakon dvogodišnje stanke banke su ovih dana opet počele razmjenjivati podatke o obvezama klijenata radi procjene njihove kreditne sposobnosti, što bi moglo još više otežati dobivanje kredita, piše u petak Jutarnji list.
Addiko banka predstavila mRačun
NOVITETI
Addiko banka predstavila mRačun
BEOGRAD - Addiko banka je predstavila mRačun, jedinstveno rešenje u inovativnoj ponudi digitalnih proizvoda koje podrazumeva otvaranje računa u okviru postojeće mobilne aplikacije, putem video identifikacije korisnika. mRačun postaje potpuno funkcionalan po završetku svih koraka na mbankingu, bez odlaska u banku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE