GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak kreditiranja u BiH

Oporavak kreditiranja u BiH
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2020 / 07:55
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Bankarsko kreditiranje u Bosni i Hercegovini se donekle oporavilo u junu 2020. godine, nakon što je u prethodnim mjesecima pod uticajam korona krize bilježilo znatno usporavanje.

Ukupni krediti komercijalnih banaka u BiH u junu iznosili su 20,39 milijardi KM i za 136 miliona KM veći su nego u prethodnom mjesecu, maju.

Ipak, iako su banke u junu dale više pozajmica, saldo ukupnih kredita nije još dosegao nivoe prije korona krize, budući da su krediti u martu iznosili 20,49 milijardi KM, a u decembru prošle godine 20,77 milijardi KM.

Posmatrano na godišnjem nivou, u junu 2020. u u odnosu na juni prethodne godine kreditni rast iznosio je "mršavih" 0,85 posto.

Oporavak kreditiranja poklapa se sa blagim ekonomskim oporavkom koji se osjetio u junu nakon majskog popuštanja strogih zdravstvenih mjera, a koji se iskazao kroz povećanje industrijske proizvodnje i izvoza, prihoda od poreza, kao i porast privatne potrošnje.

Kreditni rast u junu rezultat je rasta kredita odobrenih stanovništvu i kredita javnim preduzećima, dok je kreditiranje privatnih preduzeća stagniralo.
Ukupni krediti dati stanovništvu povećani su u junu za 49 miliona KM u odnosu na maj na ukupno 9,84 milijarde KM, dok su krediti javnim preduzećima uvećani za 70 miliona KM na 535,9 miliona KM.

Ukupni krediti privatnim preduzećima bili su u junu 8,74 milijarde KM i porasli su tek za nešto više od milion KM u odnosu na maj.

Kada je riječ o kreditima datim različitim nivoima vlasti određeno smanjenje u junu prisutno je kod kredita odobrenih vladama entiteta, vladama kantona i fondovima socijalne zaštite, dok je jedino primijećen rast kod kredita općinama. Ukupno su krediti odobreni općinama u junu iznosili 342,2 miliona KM i za 14,7 miliona KM veći su nego u maju.

Porast su zabilježili i krediti ostalim finansijskim institucijama uvećavši se za 12,5 miliona KM.

Tagovi: kreditiranje u BiH, Centralna banka BiH
PROČITAJ I OVO
Zaba nudi povoljne kamatne stope na gotovinske kredite
KAMATNE STOPE
Zaba nudi povoljne kamatne stope na gotovinske kredite
ZAGREB - Zagrebačka banka ponovno je pripremila izvrsne uvjete za ugovaranje gotovinskih kredita.
NLB preuzima Istrabenz Leasing
ŠIRENJE
NLB preuzima Istrabenz Leasing
LJUBLJANA - Očekuje se da će postupak prodaje Zastave Istrabenz Lizinga, jedne od posljednjih investicija Istrabenza u propadanju, biti okončan do kraja godine, piše ljubljanski Dnevnik.
Bivši predsjednik Morgan Stanleya vodit će UBS
KARIJERE
Bivši predsjednik Morgan Stanleya vodit će UBS
ŽENEVA - UBS je u subotu iznenađujuće imenovao bivšeg predsjednika Morgan Stanleyja Colma Kellehera kao nasljednika Axela Webera na mjestu predsjednika najvećeg svjetskog upravitelja bogatstvom.
Sberbank najavljuje još jedan kredit za nuklearku u Turskoj
KREDITI
Sberbank najavljuje još jedan kredit za nuklearku u Turskoj
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank u srijedu je objavio da će osigurati dodatnih 800 milijuna dolara zajma za izgradnju nuklearne elektrane Akkuyu u Turskoj.
OTP Grupa u suradnji sa SambaNova Systems izrađuje najbrže AI superračunalo u Europi
PROJEKTI
OTP Grupa u suradnji sa SambaNova Systems izrađuje najbrže AI superračunalo u Europi
BUDIMPEŠTA – SambaNova Systems, tvrtka koja gradi najnapredniji softver, hardver i rješenja u industriji za pokretanje aplikacija umjetne inteligencije (AI), i OTP Grupa, vodeća bankarska grupa u srednjoj i istočnoj Europi, danas su objavili strateško partnerstvo za izgradnju najbržeg AI superračunala u Europi
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE