GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak kreditiranja u BiH

Oporavak kreditiranja u BiH
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2020 / 07:55
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Bankarsko kreditiranje u Bosni i Hercegovini se donekle oporavilo u junu 2020. godine, nakon što je u prethodnim mjesecima pod uticajam korona krize bilježilo znatno usporavanje.

Ukupni krediti komercijalnih banaka u BiH u junu iznosili su 20,39 milijardi KM i za 136 miliona KM veći su nego u prethodnom mjesecu, maju.

Ipak, iako su banke u junu dale više pozajmica, saldo ukupnih kredita nije još dosegao nivoe prije korona krize, budući da su krediti u martu iznosili 20,49 milijardi KM, a u decembru prošle godine 20,77 milijardi KM.

Posmatrano na godišnjem nivou, u junu 2020. u u odnosu na juni prethodne godine kreditni rast iznosio je "mršavih" 0,85 posto.

Oporavak kreditiranja poklapa se sa blagim ekonomskim oporavkom koji se osjetio u junu nakon majskog popuštanja strogih zdravstvenih mjera, a koji se iskazao kroz povećanje industrijske proizvodnje i izvoza, prihoda od poreza, kao i porast privatne potrošnje.

Kreditni rast u junu rezultat je rasta kredita odobrenih stanovništvu i kredita javnim preduzećima, dok je kreditiranje privatnih preduzeća stagniralo.
Ukupni krediti dati stanovništvu povećani su u junu za 49 miliona KM u odnosu na maj na ukupno 9,84 milijarde KM, dok su krediti javnim preduzećima uvećani za 70 miliona KM na 535,9 miliona KM.

Ukupni krediti privatnim preduzećima bili su u junu 8,74 milijarde KM i porasli su tek za nešto više od milion KM u odnosu na maj.

Kada je riječ o kreditima datim različitim nivoima vlasti određeno smanjenje u junu prisutno je kod kredita odobrenih vladama entiteta, vladama kantona i fondovima socijalne zaštite, dok je jedino primijećen rast kod kredita općinama. Ukupno su krediti odobreni općinama u junu iznosili 342,2 miliona KM i za 14,7 miliona KM veći su nego u maju.

Porast su zabilježili i krediti ostalim finansijskim institucijama uvećavši se za 12,5 miliona KM.

Tagovi: kreditiranje u BiH, Centralna banka BiH
PROČITAJ I OVO
Kartice u eurozoni privlačnije u pandemiji
TREND
Kartice u eurozoni privlačnije u pandemiji
FRANKFURT - Potrošači u eurozoni više plaćaju karticama nego gotovinom od početka pandemije koronavirusa i planiraju nastaviti s tom praksom, potaknuti boljim uvjetima za elektroničko plaćanje, pokazalo je istraživanje Europske središnje banke (ECB-a).
Sberbank igra na kartu e-trgovine
STRATEŠKI
Sberbank igra na kartu e-trgovine
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank očekuje da će do 2030. više od polovine prihoda ostvarivati u sektorima izvan temeljnog bankovnog poslovanja, najavivši fokus na elektronsku trgovinu.
HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo
ISPOD PROSJEKA EU
HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo
ZAGREB - U Hrvatskoj se 46 posto klijenata banaka koristi internetskim i/ili mobilnim bankarstvom, dok je prosjek EU-a 58 posto, pokazuje anketa stručnjaka Hrvatske narodne banke (HNB) provedena u 2019. godini.
Bankama u devet mjeseci bruto dobit pala 44 posto
OŠTAR PAD
Bankama u devet mjeseci bruto dobit pala 44 posto
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarile ukupnu dobit prije oporezivanja u iznosu od 2,96 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 44,2 posto, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Addiko Bank donijela odluku o uvjetnoj isplati dividende
DIVIDENDA
Addiko Bank donijela odluku o uvjetnoj isplati dividende
BEČ - Skupština Addiko Bank AG, sa sjedištem u Beču, donijela je odluku o uvjetnoj isplati dividende od 2,05 eura po dionici za financijsku 2019. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE