GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak kreditiranja u BiH

Oporavak kreditiranja u BiH
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2020 / 07:55
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Bankarsko kreditiranje u Bosni i Hercegovini se donekle oporavilo u junu 2020. godine, nakon što je u prethodnim mjesecima pod uticajam korona krize bilježilo znatno usporavanje.

Ukupni krediti komercijalnih banaka u BiH u junu iznosili su 20,39 milijardi KM i za 136 miliona KM veći su nego u prethodnom mjesecu, maju.

Ipak, iako su banke u junu dale više pozajmica, saldo ukupnih kredita nije još dosegao nivoe prije korona krize, budući da su krediti u martu iznosili 20,49 milijardi KM, a u decembru prošle godine 20,77 milijardi KM.

Posmatrano na godišnjem nivou, u junu 2020. u u odnosu na juni prethodne godine kreditni rast iznosio je "mršavih" 0,85 posto.

Oporavak kreditiranja poklapa se sa blagim ekonomskim oporavkom koji se osjetio u junu nakon majskog popuštanja strogih zdravstvenih mjera, a koji se iskazao kroz povećanje industrijske proizvodnje i izvoza, prihoda od poreza, kao i porast privatne potrošnje.

Kreditni rast u junu rezultat je rasta kredita odobrenih stanovništvu i kredita javnim preduzećima, dok je kreditiranje privatnih preduzeća stagniralo.
Ukupni krediti dati stanovništvu povećani su u junu za 49 miliona KM u odnosu na maj na ukupno 9,84 milijarde KM, dok su krediti javnim preduzećima uvećani za 70 miliona KM na 535,9 miliona KM.

Ukupni krediti privatnim preduzećima bili su u junu 8,74 milijarde KM i porasli su tek za nešto više od milion KM u odnosu na maj.

Kada je riječ o kreditima datim različitim nivoima vlasti određeno smanjenje u junu prisutno je kod kredita odobrenih vladama entiteta, vladama kantona i fondovima socijalne zaštite, dok je jedino primijećen rast kod kredita općinama. Ukupno su krediti odobreni općinama u junu iznosili 342,2 miliona KM i za 14,7 miliona KM veći su nego u maju.

Porast su zabilježili i krediti ostalim finansijskim institucijama uvećavši se za 12,5 miliona KM.

Tagovi: kreditiranje u BiH, Centralna banka BiH
PROČITAJ I OVO
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
RAST
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
ZAGREB – Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, neto dobit u 2022. godini iznosila je 977,0 milijuna kuna, 15,3% više u odnosu na 847,0 milijuna kuna u 2021.
Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
PRITISCI
Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
FRANKFURT - Europska središnja banka vrši pritisak na austrijsku Raiffeisen banku da zatvori svoje visokoprofitabilne operacije u Rusiji, potvrdilo je Reutersu pet obaviještenih izvora.
Aleksandar Bogdanović novi predsednik Izvršnog odbora Mobi Banke
KARIJERE
Aleksandar Bogdanović novi predsednik Izvršnog odbora Mobi Banke
BEOGRAD - Nakon svih neophodnih odobrenja Narodne banke Srbije, prvu digitalnu banku u regionu predvodiće Aleksandar Bogdanović na poziciji predsednika Izvršnog odbora Mobi Banke.
Yellen: Poduzet ćemo i dodatne korake za stabilizaciju banaka, bude li potrebno
PORUKE
Yellen: Poduzet ćemo i dodatne korake za stabilizaciju banaka, bude li potrebno
WASHINGTON . Ministrica financija Janet Yellen izjavila je u četvrtak da bi se savezne hitne radnje za pružanje potpore klijentima Silicon Valley Bank i Signature Bank mogle ponovno primijeniti u budućnosti ako bude potrebno.
Perko: Hrvatske banke su stabilne
SMIRIVANJE
Perko: Hrvatske banke su stabilne
ZAGREB - "Što se tiče propasti banaka u Americi i problema s Credit Suisse u Švicarskoj to su, rekla bih, neusporedive priče s Hrvatskom."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE