GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odličan prvi kvartal za slovenske banke

Odličan prvi kvartal za slovenske banke
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2021 / 22:03
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Rast ukupne bilance slovenskih banaka ojačao je u ožujku za 9,2%, odnosno 639 milijuna na 46 milijardi eura, napominje Banka Slovenije.

Rast zajmova stanovništvu u ožujku je iznosio 0,7 posto, uglavnom zbog stambenih kredita.

Dobit prije oporezivanja u prvom tromjesečju ove godine iznosila je 104,3 milijuna eura, što je više nego 50 posto bolje nego lani u istom razdoblju. Na razini bankarskog sustava također je zadržan relativno visok povrat kapitala koji je na godišnjoj razini dosegnuo 9,1%. Zaostajanje neto prihoda od kamata za prošlogodišnjim povećalo se ove godine, dok je neto prihod od kamata zaostajao za prošlogodišnjih -7,5% u prvom kvartalu ove godine.

Neto kamatna marža izračunata za posljednje jednogodišnje razdoblje smanjila se na 1,51%. Nakon prošlogodišnjeg smanjenja, trend postizanja neto naknada i provizija ove se godine preokrenuo, povećavajući se za 5,8% na godišnjoj razini. Posebno su se povećali ostali nekamatni prihodi, tj. taj dio nekamatnog prihoda preko naknada i provizija. To su neto dobici od financijske imovine, koji se obvezno mjere po fer vrijednosti od zajmova i vrijednosnih papira. Banke su ove godine dobro upravljale operativnim troškovima. Ostvareni neto prihod banaka veći je za 16,5%. Do kraja ožujka, slično kao i prošle godine, banke su u istom razdoblju objavile neto umanjenja vrijednosti i rezerviranja, što je pridonijelo povećanju dobiti.

Rast kredita stanovništvu u ožujku je ponovno bio pozitivan, uglavnom zbog rasta stambenih kredita, dok je pad potrošačkih kredita lagano usporen iz godine u godinu s prvim pozitivnim rastom nakon listopada 2019. godine. Kod zajmova poduzećima negativni se rast donekle produbio. Udjeli nekvalitetnih izloženosti ostali su niski u ožujku, dok su se udjeli skupine s povećanim kreditnim rizikom povećali u skupinama koje su najviše pogođene epidemijom. Među bankovnim resursima, depoziti pravnih osoba porasli su u ožujku.

Dobit prije oporezivanja u prvom tromjesečju ove godine daleko je premašila prošlogodišnju u istom razdoblju. Uz smanjenje neto prihoda od kamata, nekamatni prihodi, dobro upravljanje troškovima i neto oslobađanje od umanjenja i rezervi također su doprinijeli većoj dobiti, posebno u jednoj banci.

Ukupna bilančna vrijednost povećala se u ožujku za 639 milijuna EUR na 46,0 milijardi EUR, uz međugodišnji rast od 9,2%. Među obvezama banaka, najveći doprinos dao je rast depozita iz nebankarskog sektora, 615 milijuna eura. Među investicijama, u ožujku su se najviše povećala potraživanja od središnje banke i depoziti po viđenju kod banaka (primarna likvidnost), za 528 milijuna eura; oni tako održavaju povijesno visok udio u aktivi banaka, blizu 21% u ožujku. Povećanje kredita nebankarskom sektoru ojačalo je u ožujku i iznosilo je 229 milijuna eura, iako su i dalje bilježili pad od -0,6% na godišnjoj razini.

Tagovi: slovenske banke, Abanka, Banka Slovenije, Nova kreditna banka Maribor, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka i PBZ uskoro bi mogle najaviti isplatu dividende
DIVIDENDE
Zagrebačka banka i PBZ uskoro bi mogle najaviti isplatu dividende
ANALIZA - Hrvatska narodna banka završila je u petak, 24. rujna, konzultacije s javnošću, a očekuje se da će objaviti prestanak odluke o privremenoj zabrani dividendi koja stupa na snagu 1. listopada.
Adrović: Nadam se razumnom rješenju oko prešutnih minusa
MINUSI
Adrović: Nadam se razumnom rješenju oko prešutnih minusa
ZAGREB - Direktor HUB-a Zdenko Adrović u utorak je izrazio nadu da će rješenje pitanja prešutnih minusa koje će Vlada i HNB ponuditi biti razumno, dok je guverner HNB-a Boris Vujčić istaknuo da potrošačima nova regulacija u financijskom pogledu neće ništa bitno promijeniti.
HSBC i Standard Chartered u opasnosti od kolapsa Evergrandea
POSLJEDICE
HSBC i Standard Chartered u opasnosti od kolapsa Evergrandea
ZAGREB - Kineski nekretninski div Evergrande ima čak 300 milijardi dolara duga.
Georgieva negirala navode iz izvještaja o utjecaju Kine na Svjetsku banku
DEMANTI
Georgieva negirala navode iz izvještaja o utjecaju Kine na Svjetsku banku
WASHINGTON - Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva demantirala je navode iz neovisnog izvješća o njezinoj navodnoj ulozi u skandalu s namještanjem podataka vezanih za Kinu u vrijeme dok je bila izvršna direktorica Svjetske banke, navodeći da postoje "temeljni greške "i" zamjena teza ".
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
ECB
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
FRANKFURT - Banke u eurozoni mogu očekivati veće gubitke ako se ne ublaže klimatski rizici, a najveći će biti u zemljama s učestalim prirodnim katastrofama, pokazala je u srijedu studija Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE