GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekuje se rast potražnje poduzeća za kreditima

Očekuje se rast potražnje poduzeća za kreditima
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2022 / 08:36
Autor: RBA analize
ANALIZA - U odnosu na kraj 2020. ukupni krediti stanovništvu viši su za 4,1% (+5,6 mlrd kuna). Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima krajem studenog iznosio je 54,9%.

Kod stanovništva dinamiku rasta kredita održava jedino stambeno kreditiranje koje potiču povijesno niske kamatne stope na kredite i snažan rast cijena nekretnina. Potrošački krediti tek ulaze u pozitivnu zonu međugodišnje stope rasta. Potražnju za potrošačkim kreditima potiče rast cijena roba i usluga. Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, stambeni krediti su s iznosom od 67,5 mlrd. kuna na kraju studenog bili za 0,5% viši u odnosu na listopad. Njihov rast primjetno je manji nego što je bio tijekom provedbe novoga kruga programa državnog subvencioniranja stambenih kredita pa su na godišnjoj razini rast stambenih kredita usporio s 10,6% u listopadu na 10,1% u studenom.

Na osnovi transakcija, prema navodima iz središnje banke, promatrano na godišnjoj razini, zabilježeno je usporavanje ukupnih kredita stanovništvu s 4,9% u listopadu na 4,8% u studenome. Navedeno je posljedica usporavanja rasta stambenih kredita (s 11,3% na 10,5%) zbog izraženog rasta subvencioniranih kredita ostvarenog u istom razdoblju prethodne godine. Usporavanje kreditiranja stanovništva na godišnjoj razini djelomice je ublažila stagnacija gotovinskih nenamjenskih kredita koji su se smanjili u istom mjesecu prošle godine, što je povećalo godišnju stopu njihova rasta (s 1,6% na 2,0%).

Izraženi inflatorni pritisci u posljednjim mjesecima ujedno pojačavaju i neizvjesnost o budućem omjeru primitaka i izdataka u uvjetima jačanja promjene na tržištima, što usporava oporavak potrošačkih kredita.

Do kraja prošle godine ne očekujemo značajne promjene u dinamici kreditiranja, dok u ovoj godini očekujemo rast potražnje za kreditima u sektoru poduzeća prema razini rasta kredita stanovništvu. Ipak, nastavak povišenih rizika u ulaganjima u alternativne financijske instrumente podržat će motivaciju klijenata za držanje depozita u bankama. Stoga brži rast kredita od depozita vidimo tek u srednjem roku.

Tagovi: krediti, kreditiranje, krediti poduzećima, stambeni krediti
PROČITAJ I OVO
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
KUKAVIČKI
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
BEČ - Austrijska Raiffeisen banka priopćila je u utorak da zamjenjuje oglase za posao koji sadrže "obmanjujuće riječi" koje impliciraju da banka širi svoje poslovanje u Rusiji.
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
PAD
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
NEW YORK - Dobit Bank of America pala je u utorak jer je zajmodavac zaradio manje od plaćanja kamata klijentima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE