GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekuje se rast potražnje poduzeća za kreditima

Očekuje se rast potražnje poduzeća za kreditima
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2022 / 08:36
Autor: RBA analize
ANALIZA - U odnosu na kraj 2020. ukupni krediti stanovništvu viši su za 4,1% (+5,6 mlrd kuna). Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima krajem studenog iznosio je 54,9%.

Kod stanovništva dinamiku rasta kredita održava jedino stambeno kreditiranje koje potiču povijesno niske kamatne stope na kredite i snažan rast cijena nekretnina. Potrošački krediti tek ulaze u pozitivnu zonu međugodišnje stope rasta. Potražnju za potrošačkim kreditima potiče rast cijena roba i usluga. Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, stambeni krediti su s iznosom od 67,5 mlrd. kuna na kraju studenog bili za 0,5% viši u odnosu na listopad. Njihov rast primjetno je manji nego što je bio tijekom provedbe novoga kruga programa državnog subvencioniranja stambenih kredita pa su na godišnjoj razini rast stambenih kredita usporio s 10,6% u listopadu na 10,1% u studenom.

Na osnovi transakcija, prema navodima iz središnje banke, promatrano na godišnjoj razini, zabilježeno je usporavanje ukupnih kredita stanovništvu s 4,9% u listopadu na 4,8% u studenome. Navedeno je posljedica usporavanja rasta stambenih kredita (s 11,3% na 10,5%) zbog izraženog rasta subvencioniranih kredita ostvarenog u istom razdoblju prethodne godine. Usporavanje kreditiranja stanovništva na godišnjoj razini djelomice je ublažila stagnacija gotovinskih nenamjenskih kredita koji su se smanjili u istom mjesecu prošle godine, što je povećalo godišnju stopu njihova rasta (s 1,6% na 2,0%).

Izraženi inflatorni pritisci u posljednjim mjesecima ujedno pojačavaju i neizvjesnost o budućem omjeru primitaka i izdataka u uvjetima jačanja promjene na tržištima, što usporava oporavak potrošačkih kredita.

Do kraja prošle godine ne očekujemo značajne promjene u dinamici kreditiranja, dok u ovoj godini očekujemo rast potražnje za kreditima u sektoru poduzeća prema razini rasta kredita stanovništvu. Ipak, nastavak povišenih rizika u ulaganjima u alternativne financijske instrumente podržat će motivaciju klijenata za držanje depozita u bankama. Stoga brži rast kredita od depozita vidimo tek u srednjem roku.

Tagovi: krediti, kreditiranje, krediti poduzećima, stambeni krediti
PROČITAJ I OVO
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
OBVEZNICE
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
ZAGREB - Erste banka je u petak izvijestila da je objavila javni poziv za upis tzv. "preferred senior" obveznica na domaćem tržištu kapitala, s dospijećem 2026., uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto te godišnju isplatu kamata.
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RAZGOVORI
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RIJAD - Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo bančine opcije financiranja s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivaču i dioničaru, objavio je list Financial Times.
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
NOVI PROBLEMI
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
BERN - Sud u Singapuru donio je odluku da švicarska banka Credit Suisse mora isplatiti 926 milijuna dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
FINANCIRANJE
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
BERLIN - Unatoč nedavnim problemima na financijskim tržištima u Americi i Švicarskoj, komercijalne banke u Njemačkoj kažu da nema negativnih učinaka na kredite koje nude.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE