GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova KBM lani ostvarila dobit od 208,9 milijuna eura

Nova KBM lani ostvarila dobit od 208,9 milijuna eura
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2021 / 10:44
Autor: SEEbiz
MARIBOR - Nova KBM, koja se prošle godine spojila s bivšom Abankom, godinu je završila s neto dobiti od 208,9 milijuna eura. Neto dobit Grupe Nova KBM, koju zajedno s bankom čine Summit Leasing Slovenija i Anepremičnine, iznosila je 210,8 milijuna eura.

"Unatoč teškoj situaciji, grupa je godinu uspješno završila", rekla je Nova KBM.

Predsjednik Uprave Nove KBM John Denhof rekao je da su unatoč novim ograničenjima u teškoj godini postigli velik napredak u provedbi zacrtane poslovne strategije.

"Proveli smo najveće spajanje u povijesti slovenskog bankarstva, formirali zajedničke vrijednosti spojene banke, modernizirali marku i izveli mnoge druge važne projekte", rekao je, dodajući da će se i dalje fokusirati na "postizanje visoku razinu povjerenja i zadovoljstva ključnih dionika. "ostvarujući našu poslovnu viziju da budemo najbolja banka u Sloveniji".

2020. godine, kada je svijet paralizirala pandemija novog koronavirusa, banka je, prema njihovim riječima, stupila u dobru formu. Nova KBM, koja se prošle godine spojila s bivšom Abankom, godinu je završila s neto dobiti od 208,9 milijuna eura. Neto dobit Grupe Nova KBM, koju zajedno s bankom čine Summit Leasing Slovenija i Anepremičnine, iznosila je 210,8 milijuna eura.

Kao rezultat najvećeg spajanja u povijesti bankarskog sektora, ukupna aktiva banke povećala se u odnosu na 2019., na kraju financijske godine 2020. iznosila je 9,167 milijardi EUR, a na razini Grupe Nove KBM 9,177 milijardi EUR . Ostvareni prinos na kapital nakon oporezivanja na kraju 2020. iznosio je 21,59 posto na razini Grupe i 21,42 posto na razini banaka. Koeficijent adekvatnosti kapitala u ukupnom kapitalu i dalje ostaje visok i iznosio je 20,68 posto za Grupu Nova KBM i 16,67 posto za banku.

Prošle su godine također uspješno upravljali lošim ulaganjima. Na kraju 2020. godine udio neto nekvalitetnih kredita u portfelju Grupe Nove KBM iznosio je 3,05 posto, a u portfelju banke 2,50 posto.

"Rezultati pokazuju snažan kapital i dobru likvidnosnu poziciju Grupe Nove KBM. U 2020. godini nastavili smo smanjivati svoj portfelj nerentabilnih ulaganja i ojačali visoke standarde korporativnog upravljanja, usklađenosti poslovanja i upravljanja rizicima ", rekli su.

Nova KBM dobila je ocjenu Baa1 / P-2 od Moody's Investors Service, dok je Fitch Ratings ocijenio BB + / B (negativna buduća ocjena).

"Spojena banka nastavlja razvojni put financijske institucije koja je profitabilna, moderna i društveno odgovorna te izvrstan partner kupcima, poslovnim partnerima, dobavljačima i širem društvenom okruženju", rekao je Andrej KBur, predsjednik nadzornog odbora Nove KBM. Fokus na rast i profitabilnost, izvrsnost kupaca, učinkovito upravljanje rizicima i usklađenost s njima, operativna učinkovitost i snažna organizacijska kultura i razvoj zaposlenika, rekao je, ostaju ključni stupovi u ostvarivanju njihove misije i vizije.

Tagovi: Nova KBM, poslovni rezultati, Summit Leasing Slovenija, Anepremičnine, Abanka, John Denhof
PROČITAJ I OVO
Morgan Stanley imao 911 milijuna dolara gubitaka u prvom kvartalu vezanih uz slom fonda Archegos
ENORMNO
Morgan Stanley imao 911 milijuna dolara gubitaka u prvom kvartalu vezanih uz slom fonda Archegos
NEW YORK - Morgan Stanley objavio je sjajne rezultate u prvom kvartalu, ali jedan je glavni klijent brokerske kuće tvrtku koštao gotovo milijardu dolara.
HNB: Revolut Bank UAB prima depozite, ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje
POJAŠNJENJE
HNB: Revolut Bank UAB prima depozite, ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje
ZAGREB - Revolut Bank UAB u Hrvatskoj pruža samo usluge primanja depozita, a ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje, kao što su tekući račun ili žiroračun, ističu u petak iz Hrvatske narodne banke (HNB) u priopćenju o mogućnostima poslovanja tvrtki s nazivom Revolut - Revolut Bank UAB i Revolut Payments UAB - u Hrvatskoj.
HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
OŠTAR PAD
HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u 2020. poslovala je s dobiti od gotovo 266 milijuna kuna, ostvarivši pozitivan rezultat drugu godinu zaredom, no ona je bila gotovo tri i pol puta manja nego u godini ranije, pokazuje revidirano financijsko izvješće središnje banke objavljeno na njezini internetskim stranicama.
JPMorgan prodao rekordnih 13 milijardi dolara obveznica
OBVEZNICE
JPMorgan prodao rekordnih 13 milijardi dolara obveznica
NEW YORK - JPMorgan Chase & Co. prodao je u četvrtak 13 milijardi dolara obveznica, što je najveći posao te vrste ikad, iskoristivši neke od najjeftinijih troškova posudbe u posljednjih nekoliko godina kako bi povećala svoj kapital nakon što su Federalne rezerve dopustile da mjere pandemijske pomoći isteknu.
Snažan rast mobilnog bankarstva u BiH u 2020.
UZLET
Snažan rast mobilnog bankarstva u BiH u 2020.
SARAJEVO - Pandemija korona virusa ubrzala je digitalnu transformaciju čemu svjedoči značajan rast u segmentima volumena transakcija putem elektronskog i mobilnog bankarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE