GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova KBM će sufinancirati Talumovu izgradnju pametne tvornice

Nova KBM će sufinancirati Talumovu izgradnju pametne tvornice
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2023 / 16:02
Autor: SEEbiz
KMARIBOR - Nova KBM će lreditom sufinancirati osnivanje nove pametne tvornice rondelica u Talumu u Kidričevu, koja će se nakon prestanka primarne proizvodnje aluminija orijentirati na preradu aluminija. Investicija, koja je također dio zelene transformacije jedne od najvećih slovenskih industrijskih kompanija, procjenjuje se na 38 milijuna eura.

Nova KBM je u priopćenju objasnila kako je riječ o Talumovom projektu zelene transformacije, kojim kompanija nastavlja intenzivno restrukturiranje proizvodnih programa u smjeru zelene tranzicije, budući da fokus tvrtke na ugljičnu neutralnost povećanjem kružnog gospodarstva dovodi do većeg korištenja reciklirani aluminij u proizvodima koje proizvode.

Kako navode iz Nove KBM, Talum će pokretanjem nove tvornice pametnih perilica otvoriti 100 radnih mjesta i time dodatno učvrstiti svoju poziciju najvećeg proizvođača perilica rublja u svijetu, ali i razvojem novih proizvoda.


Talum, koji se do ovog proljeća bavio proizvodnjom aluminija gotovo 60 godina, posljednjih godina ubrzano prebacuje fokus na preradu aluminija i druge profitabilnije poslove. Proces je dodatno ubrzan nakon što su početkom travnja konačno ugašene elektrolizne peći za primarnu proizvodnju aluminija zbog neekonomičnosti djelatnosti u svjetlu poskupljenja električne energije.

Fokus Talumovih aktivnosti sada su programi u kojima tvrtka ostvaruje visoku dodanu vrijednost. Ide npr za programe ljevaonica, perilica i izmjenjivača topline. Najviše se intenziviraju aktivnosti na području rondelika.

U sklopu projekta Talum Industrija 4.0 – Zelena i pametna transformacija provode zelenu tranziciju i razvijaju naprednu metodu recikliranja otpadnog aluminija te nadogradnju proizvodnih linija što će, kako je navedeno, omogućiti proizvodnju novih proizvoda od recikliranog aluminija.

U tome će ih podržati u mariborskoj banci, koja je od ove godine dio mađarske OTP grupe. Financiranje zelene transformacije i ekološki prihvatljivijih investicija dio je, kažu u Novoj KBM, nastojanja koja uključuju predanost odgovornom ponašanju prema okolišu i društvu te promicanju pozitivnih promjena prema održivijem gospodarstvu. Kako pojašnjavaju u banci, u sklopu ove strategije klijentima se nudi povoljniji pristup sredstvima za ulaganja koja podupiru ekološki odgovornije aktivnosti.

Tagovi: Nova KBN, Talum
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE