GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova banka kreće u dokapitalizaciju vrijednu 30 miliona KM

Nova banka kreće u dokapitalizaciju vrijednu 30 miliona KM
KAPITAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2020 / 08:23
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BANJA LUKA - Nova banka a.d. Banja Luka krenut će u dokapitalizciju vrijednu 30 miliona KM emisijom hartija od vrijednosti putem javne ponude, odlučila je vanredna Skpština akcionara održana 1. oktobra, navodi se u obavijesti dostavljenoj Banjalučkoj berzi.

Banka će emitovati 30.000.000 običnih redovnih akcija nominalne vrijednosti 1,00 KM po akciji.

- Cilj prikupupljana novčanih sredstava emisijom akcija je povećanje osnovnog kapitala i stope regulatornog kapitala u skladu sa strateškim planom banke, navodi se u obrazloženju.

Postojeći akcionari koji su registrovani na dan presjeka, odnosno 1.12.2020. godine, imaju pravo preče kupnje srazmjerno procentualnom učešću u banci.
Rok za korištenje prava preče kupnje je 15 dana od dana početka upisa i upalte akcija.

Nakon isteka roka za korištennje prava preče kupnje preostali iznos emisije bit će predmet javne ponude na Banjalučkoj berzi.

Prodajna cijena akcija za akcionare koji koriste pravo preče kupnje je 0,50 KM po akciji. Cijena za preostale akcije, nakon isteka korištenja rpava preče kupnje formirat će se na berzi po principu višestrukih cijena (kontinuirana javna ponuda), s tim da će prodajni nalog biti unesen po cijeni od 0,50 KM. Standard povećanja cijene je 0,01 KM.

Emisija akcija će biti uspješna ako bude upisano i uplaćeno najmanje 60 posto ukupnog broja ponuđenih akcija.

Ukupan broj do sada emitovanih akcija je 134.637.768 nominalne vrijednosti 1 KM po akciji.

Tagovi: Nova banka, Banjalučka berza, MG Mind
PROČITAJ I OVO
Savjet HNB-a: Postupni rast domaćih kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
Savjet HNB-a: Postupni rast domaćih kamatnih stopa
ZAGREB - Zaokret u monetarnim politikama vodećih gospodarstava počeo se postupno odražavati na rast domaćih kamatnih stopa, pa se tako nastavio rast prinosa na dužničke vrijednosne papire države, počeli su rasti i troškovi financiranja poduzeća, dok se kod kreditiranja stanovništva još uvijek ne primjećuje znatnija promjena financijskih uvjeta, konstatirao je u srijedu Savjet Hrvatske narodne banke.
Banca Intesa smanjuje potrošnju energije
SMANJENJE
Banca Intesa smanjuje potrošnju energije
BEOGRAD - U nameri da odgovornim upravljanjem resursima pruži doprinos merama štednje u aktuelnim uslovima globalne energetske neizvesnosti, Banca Intesa, deo međunarodne bankarske grupe Intesa Sanpaolo, usvojila je akcioni plan za optimizaciju potrošnje električne energije i gasa u svojim poslovnim prostorijama.
Banke već počele gasiti bankomate
BANKOMATI
Banke već počele gasiti bankomate
ZAGREB - S obzirom na veliku potražnju građana za početnim paketićima eurokovanica – više ih nema za kupiti u dijelu poštanskih ureda, potvrdili su iz Hrvatske pošte.
Goldman Sachs planira akvizicije kripto kompanija
KRIPTO SCENA
Goldman Sachs planira akvizicije kripto kompanija
NEW YORK - Izvršni direktor Goldman Sachsa Mathew McDermott rekao je da njihova tvrtka već provodi dubinsku analizu nekih kripto tvrtki.
Morgan Stanley otpušta dva posto radne snage
REZOVI
Morgan Stanley otpušta dva posto radne snage
NEW YORK - Morgan Stanley otpustio je danas oko 2% svoje radne snage, neslužbeno doznaje CNBC.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE