GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB predlaže isplatu 110 milijuna eura dividende

NLB predlaže isplatu 110 milijuna eura dividende
PRIJEDLOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2023 / 13:58
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor NLB-a predlažu dioničarima isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Isplaćivali bi se u dva jednaka dijela, svaki po 2,75 eura bruto po dionici. O prijedlogu će Skupština odlučivati 19. lipnja.

Prvu isplatu banka planira za 27. lipnja, dok bi o drugoj dioničari trebali odlučiti na skupštini krajem godine, objavila je banka na stranicama Ljubljanske burze.

Kako ističu u banci, planirana isplata dividende nije uključena u kapitalnu osnovicu, što znači da neće utjecati na pokazatelje kapitala NLB Grupe. Preostali dio bilančne dobiti ostaje neraspoređen i predstavlja zadržanu dobit. U razdoblju od 2022. do 2025. godine banka planira isplatiti ukupno 500 milijuna eura dividende dioničarima.

Prijedlog uprave NLB-a slijedi rekordne prošlogodišnje rezultate. Naime, NLB Grupa lani je ostvarila 446,9 milijuna eura čiste dobiti, što je nova rekordna vrijednost i gotovo udvostručen rezultat iz prethodne godine. Na poslovni rezultat znatno je utjecalo preuzimanje slovenske Sberbanke u ožujku, koja se sada zove N Banka. Ne računajući taj učinak, neto dobit je porasla za 11 posto, na 262,8 milijuna eura.

Lani je obujam novčanih depozita grupe porastao za gotovo 2,39 milijardi eura, odnosno 14 posto, na gotovo 20,03 milijarde eura. Ulog zbog kupnje N Banke iznosio je 898,5 milijuna eura. Bez toga bi rast volumena depozita bio osam posto. Grupa je tako prvi put u svojoj povijesti prikupila više od 20 milijardi eura depozita klijenata.

Dioničari će na lipanjskoj skupštini imenovati i četiri člana Nadzornog odbora NLB-a, jer ove godine istječe mandat četvorici članova, a to su zamjenik predsjednika Andreas Klingen, Shrenik Dhirajlala Davda, Gregor Rok Kastelic i Mark William Lan Richards. Na njihova mjesta nadzorni odbor predlaže imenovanje dvojice dosadašnjih članova, Davde i Richardsa, te Cvetka Selšeka i Andre-Marca Prudenta - Toccaniera.

Nadzorni odbor čine i predsjednik Primož Karpe, David Eric Simon i Verica Trstenjak, kojima mandat istječe iduće godine, Islam Osama Zekry, kojem mandat istječe 2025., te dva predstavnika radnika. Riječ je o Sergeji Kočar, kojoj mandat istječe iduće godine, i Tadeji Žbontar Rems, kojoj mandat istječe godinu dana kasnije.

Na skupštini će se dioničari upoznati i s raznim izvješćima te odlučiti o isplati članovima nadzornog odbora i njegovih komisija.

Tagovi: NLB Grupa, Nova ljubljanska banka, Blaž Brodnjak, dividenda
PROČITAJ I OVO
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
DEPOZITI
Rast ukupnih depozita na mjesečnoj i godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, krajem travnja 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 53,6 mlrd. eura.
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
OBVEZNICE
EBRD ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) priopćila je u utorak da ulaže 30 milijuna eura u prvu međunarodnu obveznicu Raiffeisenbank Hrvatske (RBA), čije je izdanje ukupno vrijedno 300 milijuna eura, a bit će uvršteno na Luksemburšku burzu.
UBS bi trebao 12. lipnja zaključiti preuzimanje Credit Suissea
ROKOVI
UBS bi trebao 12. lipnja zaključiti preuzimanje Credit Suissea
BERR - Švicarska banka UBS očekuje da će dovršiti preuzimanje posrnulog konkurenta Credit Suissea „već 12. lipnja”, čime bi nastala divovska banka s bilancom od 1,6 trilijuna dolara.
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
OBVEZNICE
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
ZAGREB - Erste banka je u petak izvijestila da je objavila javni poziv za upis tzv. "preferred senior" obveznica na domaćem tržištu kapitala, s dospijećem 2026., uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto te godišnju isplatu kamata.
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE