GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB Grupa u 2021. ostvarila rekordnu dobit

NLB Grupa u 2021. ostvarila rekordnu dobit
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2022 / 17:05
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - NLB Grupa je lani ostvarila dobit od 236,4 milijuna eura, što, bez uzimanja u obzir učinaka akvizicije beogradske Komercijalne banke, znači značajan rast u odnosu na prethodnu godinu.

"Uspješno poslovanje donijelo je rekordno visoku dobit u 2021.", navodi banka u priopćenju na web stranici Ljubljanske burze.

"Rezultati poslovanja NLB Grupe u 2021. godini pokazuju da epidemiju ostavljamo daleko iza sebe i da, što je još važnije, izlazimo jači nego ikad", rekao je Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB-a.

NLB Grupa je prošle godine, uz integraciju beogradske Komercijalne banke, čiju je akviziciju završila pred kraj 2020., ostvarila i druge važne prekretnice. Među njima banka ističe uspješno spajanje dviju banaka u Crnoj Gori - NLB banke Podgorica i Komercijalne banke Podgorica.

"Nadzorni odbor sa zadovoljstvom konstatira da je NLB Grupa uspješno iskoristila mogućnosti koje nudi povoljno gospodarsko okruženje sa snažnim rastom BDP-a u regiji i zdravom privatnom potrošnjom i potražnjom za kreditima", rekao je predsjednik Nadzornog odbora NLB-a Primož Karpe.

"Poslovni rezultati grupe dokazuju da su njezini ciljevi postavljeni racionalno i strateški, s naglaskom na inovativne financijske proizvode koji omogućuju veći i dosljedan rast prihoda te inovativna digitalna rješenja na ključnim tržištima", rekao je.

Neto prihod od kamata lani je povećan za 37 posto na 409,4 milijuna eura, čemu je Grupa Komercijalne banke doprinijela s 98,5 milijuna eura. Isključujući njegov utjecaj, rast je iznosio 4%, dijelom zbog snažnog kreditnog rasta.

Prema NLB-u, rast neto prihoda od naknada i provizija bio je "impresivan", dosegnuvši 39 posto. Visoka potražnja za investicijskim proizvodima, kao što su upravljanje imovinom i proizvodi bankarskog osiguranja, kao i visoki prihodi od općih poslovnih aktivnosti doveli su do povećanja prihoda od naknada i provizija, objasnili su.

Obim kredita porastao je za devet posto, a depozita za osam posto. Depoziti stanovništva porasli su za pet posto, što pokazuje da su štediše dio svoje štednje prebacile u alternativna ulaganja, navode u NLB-u. Oslobođena su rezerviranja i umanjenja vrijednosti za kreditni rizik u neto iznosu od 35,8 milijuna eura.

Grupa će se u budućnosti prvenstveno fokusirati na intenzivnu digitalizaciju i pružanje najboljeg korisničkog iskustva te na održivo poslovanje i razvoj.

Tagovi: NLB grupa, Nova ljubljanska banka, Komercijalna banka, Blaž Brodnjak, Primož Karpe
PROČITAJ I OVO
OTP dovršio međunarodno izdanje obveznica vrijedno 650 milijuna eura
OBVEZNICE
OTP dovršio međunarodno izdanje obveznica vrijedno 650 milijuna eura
BUDIMPEŠTA - OTP banka, najveći mađarski komercijalni zajmodavac, u petak je najavila izdavanje 650 milijuna eura na međunarodnom tržištu obveznica, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
PAD
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem rujna porasli su na osnovi stanja za 7,2 mlrd. kuna ili 5,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 0,3 mlrd. kuna ili 0,2% u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši 148,3 mlrd. kuna.
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
POZIV
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da u 2023. godini snažnije pomognu privatnim poduzetnicima i ugroženim kategorijama stanovništva kako bi umanjili utjecaj daljnjeg rasta cijena i negativnih ekonomskih kretanja, kao posljedica rata u Ukrajini.
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
APEL
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
FRANKFURT - Rizici s kojima se suočava realna ekonomija porasli su, priopćila je u četvrtak njemačka središnja banka pozivajući bankarski sektor da ima odgovarajuće rezerve kako bi se nosio s gubicima po svojim kreditima.
HUB poziva građane na dodatan oprez prilikom online kupnje za Crni petak
OPREZ
HUB poziva građane na dodatan oprez prilikom online kupnje za Crni petak
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) pozvala je građane na dodatni oprez prilikom online kupnje uoči i tijekom "Black Friday-a", upozoravajući i na sve učestalije pokušaje zloupotrebe osobnih i kartičnih podataka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE