GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB demantira špekulacije o navodnom pranju iranskog novca

NLB demantira špekulacije o navodnom pranju iranskog novca
DEMANTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2020 / 21:36
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA – NLB banka danas je demantirala špekulacije koje su plasirali pojedini slovenski mediji da FBI ispituje navodno pranje iranskog novca.

„Želimo naglasiti da u NLB-u ne postoji istraga koja je u toku", navodi se.

NLB dodaje i da nema bilo kakve informacije ili naznake o bilo kakvoj istrazi koja se vodi u Sloveniji ili bilo kojoj drugoj zemlji.

Sve ostale izjave koje su objavili neki mediji nisu istinite, jer, kako se navodi, nisu ništa drugo nego špekulacije koje bi trebalo da naštete ugledu banke.

„NLB d.d. nikada nije prao novac, niti je ikada učestvovao u bilo kojoj takvoj ilegalnoj praksi", tvrdi banka u objavi.

Prema njihovoj objavi, ovakva vrsta ponašanja nikada nije dokazana i zato odbacuju „sve izjave, špekulacije i insinuacije koje ukazuju na bilo kakvu vrstu pranja novca u NLB".

„Zaposleni u NLB-u nikada nisu izvršili nikakve transakcije koje bi mogle biti povezane s navodnim pranjem novca, niti su pronađene bilo kakve povrede propisanih procedura", navodi banka.

Oni ukazuju i da je početkom siječnja ove godine Državno tužilaštvo Republike Slovenije odbacilo podatke o bivšim zaposlenima u NLB-u u vezi sa navodnim pranjem novca.

„NLB posluje strogo u skladu sa odredbama utvrđenim Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i sa relevantnim smernicama koje daje Banka Slovenije", ističe se.

Prema priopćenju, na polju borbe protiv pranja novca banka ima dobro funkcionalan, ažurni sistem interne kontrole, koji joj pomaže da se spomenute regulacije stave u svakodnevne operacije.

Sistem je zasnovan na integriranoj infrastrukturi, koja služi kako organizacionim i kadrovskim, tako i funkcionalnim i IT rješenjima, zaključuje se u saopštenju.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, pranje novca
PROČITAJ I OVO
NBS: Od 1.976 pritužbi u 2019. godini – 280 osnovanih
PRITUŽBE
NBS: Od 1.976 pritužbi u 2019. godini – 280 osnovanih
BEOGRAD – U prošloj godini Narodna banka Srbije dobila je 1.976 pritužbi korisnika na rad davalaca finansijskih usluga i banaka, od čega je 280 osnovanih, a o 399 se odlučuje.
Jean-Pierre Mustier kandidat za čelno mjesto u britanskom HSBC-u
KANDIDAT
Jean-Pierre Mustier kandidat za čelno mjesto u britanskom HSBC-u

LONDON - Izvršni direktor talijanske banke UniCredit Jean-Pierre Mustier jedan je od glavnih vanjskih kandidata za čelno mjesto u britanskoj banci HSBC, izvijestio je Bloomberg, pozivajući se na neimenovane izvore.

Dioničari UBI-a: Ponuda Intese Sanpaolo neprihvatljiva
REAKCIJE
Dioničari UBI-a: Ponuda Intese Sanpaolo neprihvatljiva
MILANO - Skupina ulagača UBI Bance koja drži 18% temeljnog kapitala ove talijanske banke u ponedjeljak je odbacila ponudu za preuzimanje Intesa Sanpaolo kao neprihvatljivu, što izaziva sumnju u ponudu za stvaranje talijanskog bankarskog lidera.
NLB Grupa: Neto dobit u 2019. smanjena 5%
REZULTATI
NLB Grupa: Neto dobit u 2019. smanjena 5%
LJUBLJANA - Prošle je godine NLB Grupa ostvarila 193,6 milijuna eura neto dobiti, što je pet posto manje nego u 2018. godini, navodi se u priopćenju najveće slovenske banke.
Morgan Stanley kupuje online brokera E-Trade za 13 milijardi dolara
VELIKI DEAL
Morgan Stanley kupuje online brokera E-Trade za 13 milijardi dolara
NEW YORK – Banka Morgan Stanley kupuje onlajn brokersku kuću E-Trade za 13 milijardi dolara, pri čemu će plaćanje u cijelosti biti realizirano u dionicama, što je najveći posao ove banke s Wall Streeta u posljednjem desetljeću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE