GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB će isplatiti gotovo 25 milijuna eura dividende

NLB će isplatiti gotovo 25 milijuna eura dividende
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2021 / 20:16
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nakon jednogodišnje pauze, kada u NLB-u na prijedlog Banke Slovenije nisu podijeljene dividende, ove će godine dividenda biti isplaćena - iznosit će 1,24 eura bruto po dionici, a bit će isplaćene u dvije rate, odlučila je glavna skupština.

Distributivna dobit NLB-a za 2020. godinu iznosi 342 milijuna eura. Uprava i Nadzorni odbor predložili su da se za isplatu dividende izdvoji 24,8 milijuna eura, a dioničari su gotovo jednoglasno podržali ovu odluku. Dividende će se isplaćivati u dvije rate - prva u iznosu od 12 milijuna eura ili. 60 centi po dionici 22. lipnja, drugi u iznosu od 12,8 milijuna eura ili. 64 centa po dionici 18. listopada.

"Kapitalna pozicija NLB Grupe je solidna, mogle bi se isplatiti veće dividende, ali imamo vrlo strogo regulatorno okruženje", rekao je Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave, dodajući da Banka Slovenije ne dopušta veće isplate, što on smatra diskriminirajućim.

Predsjednik Sveslovenskog udruženja malih dioničara (VZMD) Kristjan Verbič takvu je poziciju Banke Slovenije ocijenio štetnom. Pozvao je nazočne da podrže protuprijedlog VZMD-a o isplati dividende za ukupno 92,2 milijuna eura, ali zbog usvajanja prijedloga uprave ovaj prijedlog nije došao na glasanje. Brodnjak je tvrdio da bi uprava također željela dioničarima isplatiti dobit od 92,2 milijuna eura. Ako zahtjevi regulatora budu objavljeni, spomenuo je mogućnost sazivanja nove, izvanredne skupštine na jesen.

Na prošlogodišnjoj skupštini NLB-a nije podijelila dividende na preporuku Banke Slovenije zbog neizvjesnosti u vezi s epidemijom covida-19.

"Prošle smo godine bili vrlo neizvjesni na glavnoj skupštini, ove smo godine optimistični", rekao je Brodnjak dodajući kako bi se više od 300 milijuna eura dividende moglo isplatiti u srednjem roku do lipnja 2023. godine. "Osim toga, u mogućnosti smo osigurati organski rast i izvršiti još jedno preuzimanje", rekao je, naglasivši da to ne bi značilo samo veće dividende za dioničare, već i rast vrijednosti dionica.

Među postignućima u 2020. godini naglasio je prodaju društva za životno osiguranje NLB Vita i kupnju srpske Komercijalne banke. NLB Grupa, koja je 2020. godinu završila s neto dobiti od 268,9 milijuna eura, danas je jedna od tri najveće banke na svih šest tržišta na kojima je prisutna.

Na Glavnoj skupštini, kojoj je prisustvovalo 77,2 posto predstavnika kapitala, dioničari su također dali razrješnicu članovima Uprave i Nadzornog odbora za rad u 2020. godini, odobrili neke manje izmjene Statuta Banke i imenovali jednog novog nadzornika. U 11-članom nadzornom odboru Petera Groznika, kojem danas ističe mandat, zamijenit će Islam Osama Zekry.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, dividenda, Kristjan Verbič, Blaž Brodnjak, poslovni rezultati, NLB Grupa, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Uvođenje eura: Za banke je to izazov, ali i dugoročno koristan potez
BANKARI
Uvođenje eura: Za banke je to izazov, ali i dugoročno koristan potez
RIJEKA – Kune koje će do zadnjeg dana ove godine biti deponirane u bankama, 1. siječnja 2023. »probudit« će se kao euri, rekao je Damir Odak, bivši viceguverner HNB-a i moderator okruglog stola »Očekivani utjecaj uvođenja eura na poslovanje banaka« koji se održao na nedavnoj konferenciji »Financijsko tržište« u Opatiji.
Dimonove izjave podigle dionice JPMorgana i ostalih banaka
TRŽIŠTE
Dimonove izjave podigle dionice JPMorgana i ostalih banaka
NEW YORK - Izjave prvog čovjeka JPMorgana Jamieja Dimona često imaju itekakvog odjeka na tržištu. Tako je bilo i danas.
NLB KomBank Organic: 2,5 miliona dinara za najbolje projekte organske proizvodnje
NAGRADE
NLB KomBank Organic: 2,5 miliona dinara za najbolje projekte organske proizvodnje
BEOGRAD – Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke, članice NLB Grupe, danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom iznosu od dva i po miliona dinara za pet najboljih projekata uzgoja i prerade organske hrane.
Bankar HSBC-a: Financijski rizici klimatskih promjena pretjerani
KONTROVERZE
Bankar HSBC-a: Financijski rizici klimatskih promjena pretjerani
LONDON - Središnje banke i vladajuće administracije diljem svijeta pretjeruju s ukazivanjem na financijske rizike klimatskih promjena, rekao je voditelj održivih ulaganja u banci HSBC Stuart Kirk, izazvavši kritike klimatskih aktivista, a HSBC se ogradio od njegovih tvrdnji.
Sberbank napušta Londonsku burzu
ODLAZAK
Sberbank napušta Londonsku burzu
LONDON - Najveći ruski zajmodavac, Sberbank, koji je teško pogođen zapadnim sankcijama, planira napustiti Londonsku burzu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE