GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB bi godišnje isplaćivala 100 milijuna eura dividende

NLB bi godišnje isplaćivala 100 milijuna eura dividende
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 18:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prema riječima predsjednika uprave Blaža Brodnjaka, NLB, koja je prošle godine kupila srpsku Komercijalnu banku, svojim dioničarima obećava solidne dividende.

Ove bi godine mogle isplatiti 92 milijuna eura, a u tri godine ukupno oko 300 milijuna eura, rekla je uprava NLB-a na današnjoj prezentaciji poslovnih rezultata 2020. godine.

NLB je prošlog tjedna objavila svoje poslovne rezultate. Čitava grupa ostvarila je neto dobit od 268,9 milijuna eura, što je za 38,9 posto više nego u 2019. Prihodi grupe smanjili su se za dva posto, na 504,5 milijuna eura.

Na ove rezultate snažno je utjecalo preuzimanje srpske Komercijalne banke, koje je najveća slovenska banka dovršila pred kraj prošle godine. Bez nje bi se dobit NLB-a zaustavila na 141,3 milijuna eura, rekao je član uprave Andreas Burkhard. Po preuzimanju srpske banke priznat je negativni goodwill u iznosu od 137 milijuna eura i formirane su rezervacije za očekivane kreditne gubitke njezine grupe u iznosu od 9,4 milijuna eura.

"Poslovni rezultati u covid godini vrlo su solidni", rekao je Burkhard.

Brodnjak je dodao da su se dobro snašli u situaciji s pandemijom te da je ponosan i zadovoljan postignutim u 2020. godini.

Podsjetio je da su samo preuzimanjem Komercijalne banke u Srbiji stekli dodatnih gotovo milijun kupaca.

"To nas svrstava među prva tri na najvećem tržištu u regiji", rekao je dodajući da sada tržišni udio NLB Grupe u Srbiji, koji prethodno nije iznosio ni dva posto, premašuje 12 posto.

NLB je u veljači prošle godine s vladom Srbije potpisala ugovor o kupnji Komercijalne banke i izdvojila 394,7 milijuna eura za udio od 83,23%, uključujući pripadajuće kamate. Brodnjak je danas rekao da namjeravaju uskoro kupiti preostale dionice i preuzeti potpunu kontrolu nad bankom. Namjera za preuzimanje već je najavljena.

Nakon preuzimanja Komercijalne banke, NLB računa na snažne sinergijske učinke, a Archibald Kremser, član uprave, procjenjuje ih na više od 20 milijuna eura u razdoblju nakon 2023. godine na polju integracije informacijskih tehnoloških sustava.

Iako NLB, kao i ostalim bankama, prošle godine nije smjela isplaćivati dividende u skladu s uputama Banke Slovenije, Brodnjak je danas rekao da dioničarima želi platiti 70 posto prošlogodišnje dobiti.

"Iz dobiti za 2020. godinu u mogućnosti smo isplatiti 92,2 milijuna eura dividende", rekao je podsjetivši da im treba suglasnost regulatora.

Već imaju dozvolu Europske središnje banke za isplatu dividendi u ukupnom iznosu od 25 milijuna eura.

Nakon kupnje Komercijalne banke 2022. godine, NLB očekuje dodatnih 30 posto zarade po dionici, a u srednjoročnom razdoblju očekuje se isplata dividende oko 100 milijuna eura godišnje. "U sljedeće tri godine stvarno želimo isplatiti više od 300 milijuna eura, što znači najmanje pet eura po dionici", rekao je Brodnjak. To mu se čini vrlo konkretna vrijednost za investitore.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, Andreas Burkhard, NLB grupa, dividenda, Blaž Brodnjak, Komercijalna banka, Archibald Kremser
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bank objavio rezultate bolje od očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank objavio rezultate bolje od očekivanja
LONDON - Deutsche Bank prijavio je neto prihod od 692 milijuna eura (818 milijuna dolara) za drugo tromjesečje ove godine.
Kućanstva u zemljama eurozone nastavila povećavati zaduživanje kod banaka
DUG
Kućanstva u zemljama eurozone nastavila povećavati zaduživanje kod banaka
FRANKFURT - Kućanstva u eurozoni nastavila su se prošli mjesec ubrzano zaduživati kod banaka, privučena niskim kamatnim stopama i gospodarskim oporavkom od pada izazvanog pandemijom, pokazali su u utorak objavljeni podaci Europske središnje banke (ECB-a).
Neto dobit Zagrebačke banke porasla 5,5%
RAST
Neto dobit Zagrebačke banke porasla 5,5%
ZAGREB - Zagrebačka banka ostvarila je u prvom polugodištu dobit nakon oporezivanja od 818 milijuna kuna, što je 43 milijuna kuna ili 5,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje konsolidirani nerevidirani financijski izvještaj te banke objavljen u ponedjeljak.
Savjet HNB-a: Suglasnost za uprave Zagrebačke banke i Sberbanka
SUGLASNOST
Savjet HNB-a: Suglasnost za uprave Zagrebačke banke i Sberbanka
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne bane (HNB) u petak je dao suglasnost za članove uprava Zagrebačke banke i Sberbanka, a usvojio je i informaciju o statusu i aktivnostima vezanima uz izradu optjecajnih eurokovanica s nacionalnom stranom, priopćeno je iz središnje banke.
Yellen razvojnim bankama: Mobilizirajte kapital za borbu protiv klimatskih promjena
PORUKE
Yellen razvojnim bankama: Mobilizirajte kapital za borbu protiv klimatskih promjena
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen poručila je u četvrtak čelnicima Svjetske banke i drugih razvojnih banaka da smisle konkretne planove za mobilizaciju znatno više kapitala za borbu protiv klimatskih promjena i smanjenje emisije štetnih plinova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE