GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB bi godišnje isplaćivala 100 milijuna eura dividende

NLB bi godišnje isplaćivala 100 milijuna eura dividende
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 18:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prema riječima predsjednika uprave Blaža Brodnjaka, NLB, koja je prošle godine kupila srpsku Komercijalnu banku, svojim dioničarima obećava solidne dividende.

Ove bi godine mogle isplatiti 92 milijuna eura, a u tri godine ukupno oko 300 milijuna eura, rekla je uprava NLB-a na današnjoj prezentaciji poslovnih rezultata 2020. godine.

NLB je prošlog tjedna objavila svoje poslovne rezultate. Čitava grupa ostvarila je neto dobit od 268,9 milijuna eura, što je za 38,9 posto više nego u 2019. Prihodi grupe smanjili su se za dva posto, na 504,5 milijuna eura.

Na ove rezultate snažno je utjecalo preuzimanje srpske Komercijalne banke, koje je najveća slovenska banka dovršila pred kraj prošle godine. Bez nje bi se dobit NLB-a zaustavila na 141,3 milijuna eura, rekao je član uprave Andreas Burkhard. Po preuzimanju srpske banke priznat je negativni goodwill u iznosu od 137 milijuna eura i formirane su rezervacije za očekivane kreditne gubitke njezine grupe u iznosu od 9,4 milijuna eura.

"Poslovni rezultati u covid godini vrlo su solidni", rekao je Burkhard.

Brodnjak je dodao da su se dobro snašli u situaciji s pandemijom te da je ponosan i zadovoljan postignutim u 2020. godini.

Podsjetio je da su samo preuzimanjem Komercijalne banke u Srbiji stekli dodatnih gotovo milijun kupaca.

"To nas svrstava među prva tri na najvećem tržištu u regiji", rekao je dodajući da sada tržišni udio NLB Grupe u Srbiji, koji prethodno nije iznosio ni dva posto, premašuje 12 posto.

NLB je u veljači prošle godine s vladom Srbije potpisala ugovor o kupnji Komercijalne banke i izdvojila 394,7 milijuna eura za udio od 83,23%, uključujući pripadajuće kamate. Brodnjak je danas rekao da namjeravaju uskoro kupiti preostale dionice i preuzeti potpunu kontrolu nad bankom. Namjera za preuzimanje već je najavljena.

Nakon preuzimanja Komercijalne banke, NLB računa na snažne sinergijske učinke, a Archibald Kremser, član uprave, procjenjuje ih na više od 20 milijuna eura u razdoblju nakon 2023. godine na polju integracije informacijskih tehnoloških sustava.

Iako NLB, kao i ostalim bankama, prošle godine nije smjela isplaćivati dividende u skladu s uputama Banke Slovenije, Brodnjak je danas rekao da dioničarima želi platiti 70 posto prošlogodišnje dobiti.

"Iz dobiti za 2020. godinu u mogućnosti smo isplatiti 92,2 milijuna eura dividende", rekao je podsjetivši da im treba suglasnost regulatora.

Već imaju dozvolu Europske središnje banke za isplatu dividendi u ukupnom iznosu od 25 milijuna eura.

Nakon kupnje Komercijalne banke 2022. godine, NLB očekuje dodatnih 30 posto zarade po dionici, a u srednjoročnom razdoblju očekuje se isplata dividende oko 100 milijuna eura godišnje. "U sljedeće tri godine stvarno želimo isplatiti više od 300 milijuna eura, što znači najmanje pet eura po dionici", rekao je Brodnjak. To mu se čini vrlo konkretna vrijednost za investitore.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, Andreas Burkhard, NLB grupa, dividenda, Blaž Brodnjak, Komercijalna banka, Archibald Kremser
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE