GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB bi godišnje isplaćivala 100 milijuna eura dividende

NLB bi godišnje isplaćivala 100 milijuna eura dividende
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 18:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prema riječima predsjednika uprave Blaža Brodnjaka, NLB, koja je prošle godine kupila srpsku Komercijalnu banku, svojim dioničarima obećava solidne dividende.

Ove bi godine mogle isplatiti 92 milijuna eura, a u tri godine ukupno oko 300 milijuna eura, rekla je uprava NLB-a na današnjoj prezentaciji poslovnih rezultata 2020. godine.

NLB je prošlog tjedna objavila svoje poslovne rezultate. Čitava grupa ostvarila je neto dobit od 268,9 milijuna eura, što je za 38,9 posto više nego u 2019. Prihodi grupe smanjili su se za dva posto, na 504,5 milijuna eura.

Na ove rezultate snažno je utjecalo preuzimanje srpske Komercijalne banke, koje je najveća slovenska banka dovršila pred kraj prošle godine. Bez nje bi se dobit NLB-a zaustavila na 141,3 milijuna eura, rekao je član uprave Andreas Burkhard. Po preuzimanju srpske banke priznat je negativni goodwill u iznosu od 137 milijuna eura i formirane su rezervacije za očekivane kreditne gubitke njezine grupe u iznosu od 9,4 milijuna eura.

"Poslovni rezultati u covid godini vrlo su solidni", rekao je Burkhard.

Brodnjak je dodao da su se dobro snašli u situaciji s pandemijom te da je ponosan i zadovoljan postignutim u 2020. godini.

Podsjetio je da su samo preuzimanjem Komercijalne banke u Srbiji stekli dodatnih gotovo milijun kupaca.

"To nas svrstava među prva tri na najvećem tržištu u regiji", rekao je dodajući da sada tržišni udio NLB Grupe u Srbiji, koji prethodno nije iznosio ni dva posto, premašuje 12 posto.

NLB je u veljači prošle godine s vladom Srbije potpisala ugovor o kupnji Komercijalne banke i izdvojila 394,7 milijuna eura za udio od 83,23%, uključujući pripadajuće kamate. Brodnjak je danas rekao da namjeravaju uskoro kupiti preostale dionice i preuzeti potpunu kontrolu nad bankom. Namjera za preuzimanje već je najavljena.

Nakon preuzimanja Komercijalne banke, NLB računa na snažne sinergijske učinke, a Archibald Kremser, član uprave, procjenjuje ih na više od 20 milijuna eura u razdoblju nakon 2023. godine na polju integracije informacijskih tehnoloških sustava.

Iako NLB, kao i ostalim bankama, prošle godine nije smjela isplaćivati dividende u skladu s uputama Banke Slovenije, Brodnjak je danas rekao da dioničarima želi platiti 70 posto prošlogodišnje dobiti.

"Iz dobiti za 2020. godinu u mogućnosti smo isplatiti 92,2 milijuna eura dividende", rekao je podsjetivši da im treba suglasnost regulatora.

Već imaju dozvolu Europske središnje banke za isplatu dividendi u ukupnom iznosu od 25 milijuna eura.

Nakon kupnje Komercijalne banke 2022. godine, NLB očekuje dodatnih 30 posto zarade po dionici, a u srednjoročnom razdoblju očekuje se isplata dividende oko 100 milijuna eura godišnje. "U sljedeće tri godine stvarno želimo isplatiti više od 300 milijuna eura, što znači najmanje pet eura po dionici", rekao je Brodnjak. To mu se čini vrlo konkretna vrijednost za investitore.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, Andreas Burkhard, NLB grupa, dividenda, Blaž Brodnjak, Komercijalna banka, Archibald Kremser
PROČITAJ I OVO
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
ŠTEDNJA
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
PODGORICA - Štednja građana u Crnoj Gori povećana je za 70,4 miliona eura i na kraju marta je iznosila 1,8 milijardi eura, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
U PLUSU
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
BEČ - Addiko bank AG ostvarila je dobit od 5,0 milijuna eura nakon oporezivanja u prvom kvartalu 2021. godine, nakon minusa od 8,4 milijuna eura u istom kvartalu prethodne godine.
Snažan skok dobiti NLB-a u prvom kvartalu
UZLET
Snažan skok dobiti NLB-a u prvom kvartalu
LJUBLJANA - U prva tri mjeseca ove godine NLB je ostvarila neto dobit od 64,6 milijuna eura, što je 3,5 puta više u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.
Malezija tuži Deutsche Bank, JP Morgan i Coutts za krađu milijardi iz državnog fonda
TUŽBA
Malezija tuži Deutsche Bank, JP Morgan i Coutts za krađu milijardi iz državnog fonda
KUALA LUMPUR - Ugašeni malezijski stabilizacijski fond 1MDB podnio je tužbu protiv Deutsche Banka, J.P. Morgana i Couttsa, tražeći povrat nekoliko milijardi dolara ukradenih u korupcionaškom skandalu, priopćilo je malezijsko ministarstvo financija.
Koliko su hrvatske banke spremne za zelenu tranziciju?
SPREMNOST
Koliko su hrvatske banke spremne za zelenu tranziciju?
ZAGREB - Promjena klime je i na najvišoj političkoj razini prepoznata kao jedan o ključnih problema današnjice. Zašto onda banke u Hrvatskoj i dalje zanemaruju potrebu transformacije poslovanja prema ekološki održivoj ekonomiji?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE