GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačkim bankama prijete zombi kompanije

Njemačkim bankama prijete zombi kompanije
VAL STEČAJEVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 19:00
Autor: SEEbiz
BERLIN - Nakon Bundsebanke i Institut za ekonomske znanosti Halle upozorava da Njemačka iz koronakrize upada u financijsku krizu.

Nemački ekonomista Reint Gropp, predsjednik Instituta za ekonomske znanosti Halle upozorava da Njemačka iz koronakrize upada u financijsku krizu zbog više tisuća nesolventnih tvrtki.

– Moramo se pripremiti na novu krizu, bankarsku krizu – rekao je Gropp dnevniku „Bild“.

Razlog za ovu negativnu prognozu je privremeno stavljanje van snage obaveze podnošenja zahtjeva za nesolventnost kompanija koje su u financijskim problemima.

Mjerama vlade tokom koronakrize, prema njegovim riječima, nastalo je više tisuća „zombi“ firmi, koje su odavno nesolventne i trebalo je da nestanu s tržišta, ali se sada na umjetan način održavaju i još nisu prijavile nesolventnost.

– Čim privremeno stavljanje van snage obaveze prijavljivanja nesolventnosti, krajem godine bude prestalo važiti, moramo se pripremiti za val stečajeva. To će za banke biti ogroman problem. Moramo poći od toga da će do 25 posto svih kredita pravnih osoba biti u opasnosti i neće moći biti vraćeno – smatra Gropp.

Ako do toga dođe, kaže, prijeti i da neke banke odu u stečaj.

Zbog toga, traži da politika sada poveća pritisak na banke da povećaju vlastiti kapital i budu otpornije na krize.

I Deutsche Bank računa najkasnije krajem godine s jasnim rastom stečaja tvrtki u Nemačkoj.

Prema procjenama te banke, broj stečajeva mogao bi porasti za više od 35 posto, odnosno više od 6.000 slučajeva bankrota tvrtki u prvom kvartalu iduće godine.

Tagovi: njemačke banke, zombi kompanije, Deutsche Bank, Bundesbank, Reint Gropp, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Kartice u eurozoni privlačnije u pandemiji
TREND
Kartice u eurozoni privlačnije u pandemiji
FRANKFURT - Potrošači u eurozoni više plaćaju karticama nego gotovinom od početka pandemije koronavirusa i planiraju nastaviti s tom praksom, potaknuti boljim uvjetima za elektroničko plaćanje, pokazalo je istraživanje Europske središnje banke (ECB-a).
Sberbank igra na kartu e-trgovine
STRATEŠKI
Sberbank igra na kartu e-trgovine
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank očekuje da će do 2030. više od polovine prihoda ostvarivati u sektorima izvan temeljnog bankovnog poslovanja, najavivši fokus na elektronsku trgovinu.
HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo
ISPOD PROSJEKA EU
HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo
ZAGREB - U Hrvatskoj se 46 posto klijenata banaka koristi internetskim i/ili mobilnim bankarstvom, dok je prosjek EU-a 58 posto, pokazuje anketa stručnjaka Hrvatske narodne banke (HNB) provedena u 2019. godini.
Bankama u devet mjeseci bruto dobit pala 44 posto
OŠTAR PAD
Bankama u devet mjeseci bruto dobit pala 44 posto
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarile ukupnu dobit prije oporezivanja u iznosu od 2,96 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 44,2 posto, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Addiko Bank donijela odluku o uvjetnoj isplati dividende
DIVIDENDA
Addiko Bank donijela odluku o uvjetnoj isplati dividende
BEČ - Skupština Addiko Bank AG, sa sjedištem u Beču, donijela je odluku o uvjetnoj isplati dividende od 2,05 eura po dionici za financijsku 2019. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE