GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačke banke forsiraju rad od kuće

Njemačke banke forsiraju rad od kuće
RAD OD KUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2021 / 21:51
Autor: SEEbiz / tportal
BERLIN - Banke u Njemačkoj ubrzano smanjuju broj kvadrata koje koriste i koji su u najmu nakon što je sve više radnika izrazilo želju za stalnim radom od kuće.

Ugledni Bloomberg proglasio je njemačke banke predvodnicima u globalnom zaokretu koji bi zauvijek mogao promijeniti način na koji rade bankari, ali i cijeli svijet, piše tportal.

Deutsche Bank upravo prazni nekoliko katova na kojima je prije izbijanja pandemije radilo 1000 ljudi. Njemačka podružnica HSBC-a prazni šest lokacija u Düsseldorfu i seli se na novu s upola manjim prostorom dok BNP Paribas u Frankfurtu planira smanjiti uredski prostor za 40 posto. Regionalne banke DZ Banke i Bayern LB imaju slične planove, piše Bloomberg.

Tempo kojim banke u Njemačkoj transformiraju svoje poslovanje brži je od svih europskih konkurenata koji također imaju darežljive politike rada od kuće u postpandemijskom svijetu. Velika je razlika između postupanja između europskih i američkih banaka pa divovi poput Goldman Sachsa zadržavaju model prema kojem svi trebaju raditi u uredu.

Rezove u kvadratima omogućile su slobodnije politike u Uniji, u kojoj su gotovo sve banke uvele fleksibilne modele rada, prema kojima zaposlenici obavljaju posao od kuće dva do tri dana u tjednu.

Rezultat takvih praksi doveo je do toga da se klasična radna mjesta u uredima maksimalno smanje dok preostali radnici rade na hot deskovima pa oni koji dođu na posao u ured mogu sjesti na bilo koje slobodno mjesto te nemaju 'zacementiran' svoj stol. Takav program u Deutsche banku prozvali su 'Future of Work'.

Bankarski divovi poput Credit Suissea, UBS-a i UniCredita već su rekli da će radom od kuće osloboditi mnogo uredskog prostora, no Nijemci su zasad najdalje otišli, možda i zato što se u većini zemalja ugovori o najmu sklapaju na rokove od deset godina i dulje, pa bi otkazivanje ugovora dovelo do plaćanja penala.

Dodatno, mnoge banke tek su sada dopustile rad od kuće jer su morale utvrditi koji su ljudi i koja radna mjesta podobni za takvu vrstu posla te se planovi za smanjenje najma tek sad mogu početi pretvarati u stvarnost. Gotovo 40 posto radnika u njemačkom uslužnom sektoru u lipnju je radilo od kuće ili barem djelomično od kuće, objavio je ugledni Institut IFO, dok je na razini cijele zemlje svaki treći zaposleni radio djelomično ili potpunosti od kuće.

Tagovi: njemačke banke, rad od kuće, Credit Suisse, Goldman Sachs, Deutsche Bank, UniCredit, HSBC
PROČITAJ I OVO
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE