GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka i Francuska traže europski plafon za loše bankovne kredite

Njemačka i Francuska traže europski plafon za loše bankovne kredite
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2018 / 14:53
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Banke u Europskoj uniji trebale bi smanjiti udio nenaplativih kredita na najviše pet posto ukupnog kreditnog portfelja, predlažu Njemačka i Francuska u zajedničkom dokumentu.

Prema tom bi dokumentu sve europske banke trebale nastojati smanjiti bruto izloženost nenaplativim kreditima (NPL) na najviše pet posto kreditnog portfelja.

"Za sve banke pod nadzorom Europskog odbora za sanaciju (SRB) i za sve ostale banke treba utvrditi cilj od pet posto bruto udjela NPL-a odnosno 2,5 posto neto NPL-a", predlaže se u francusko-njemačkom dokumentu.

Europski odbor za sanaciju banaka nadležan je za sve velike zajmodavce u eurozoni, napominje Reuters.

"Nadležna tijela definirat će individualne strategije za smanjenje udjela NPL-a za odgovarajuće banke", predlaže se u francusko-njemačkom dokumentu.

Preporučeni plafon od pet posto bio bi udarac za Italiju i druge zemlje čije banke imaju velike udjele problematičnih kredita.

Tako je prosječna bruto izloženost banaka nenaplativim kreditima u Italiji 11,1 posto. U Grčkoj iznosi čak 44,9 posto a na Cipru 38,9 posto.

Prema podacima Europske agencije za banke (EBA) ažuriranima u prosincu prošle godine, predloženi prag od pet posto premašuju u prosjeku i banke u Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Irskoj, Portugalu, Sloveniji, Poljskoj i Rumunjskoj.

Na razini Europske unije prosječan udio NPL-a u bankama iznosi četiri posto. U Njemačkoji i Francuskoj niži je od europskog prosjeka ali je u nekim bankama i znatno viši.
Najviši apsolutni iznos takvih kredita u Europskoj uniji imaju banke u Italiji. Iako je on proteklih mjeseci smanjen, talijanski su regulatori u više navrata upozoravali da valja izbjeći prenaglo smanjivanje takvih kredita kako bi se izbjegli preveliki troškovi za zajmodavce.

Njemačko-francuski plan predviđa pak upravo ubrzanje tog procesa.

"Zemlje-članice/banke koje ne ostvaruju te ciljeve poduzet će konkretne korake, između ostalog i vezano za režim insolventnosti odnosno naplate duga kako bi ih dosegnule u kratkom vremenskom razdoblju", stoji u dokumentu.

"Europska unija trebala bi usvojiti zakone o ubrzanoj vansudskoj naplati jamstava (AECE) koja će nuditi dodatne mogućnosti za poboljšanje naplate tih jamstava", napominje se.

Tagovi: Njemačka, Francuska, krediti, eurozona, nenaplativi krediti
PROČITAJ I OVO
Lorenzo Ramajola na čelu UniCredit banke Slovenija
KARIJERE
Lorenzo Ramajola na čelu UniCredit banke Slovenija
LJUBLJANA - UniCredit banka Slovenija dobila je ovih dana novu upravu.
Krediti poduzećima pali treći uzastopni mjesec
KREDITIRANJE
Krediti poduzećima pali treći uzastopni mjesec
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu pada za 0,5% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem svibnja spustili su se na 85,9 mlrd kuna pri čemu je i treći mjesec za redom zabilježena negativna stopa rasta.
Deutsche Bank objavio rezultate bolje od očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank objavio rezultate bolje od očekivanja
LONDON - Deutsche Bank prijavio je neto prihod od 692 milijuna eura (818 milijuna dolara) za drugo tromjesečje ove godine.
Kućanstva u zemljama eurozone nastavila povećavati zaduživanje kod banaka
DUG
Kućanstva u zemljama eurozone nastavila povećavati zaduživanje kod banaka
FRANKFURT - Kućanstva u eurozoni nastavila su se prošli mjesec ubrzano zaduživati kod banaka, privučena niskim kamatnim stopama i gospodarskim oporavkom od pada izazvanog pandemijom, pokazali su u utorak objavljeni podaci Europske središnje banke (ECB-a).
Neto dobit Zagrebačke banke porasla 5,5%
RAST
Neto dobit Zagrebačke banke porasla 5,5%
ZAGREB - Zagrebačka banka ostvarila je u prvom polugodištu dobit nakon oporezivanja od 818 milijuna kuna, što je 43 milijuna kuna ili 5,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje konsolidirani nerevidirani financijski izvještaj te banke objavljen u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE