GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka brani stav da Rusiju ne treba isključiti iz Swifta

Njemačka brani stav da Rusiju ne treba isključiti iz Swifta
SWIFT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2022 / 17:10
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka vlada je u petak branila svoju odluku da za sada, u sklopu sankcija prema Rusiji, ovu zemlju ne isključuje iz međunarodnog financijskog sustava razmjene informacija Swift.

„Europa već ima u slučaju Irana negativna iskustva s izbacivanjem iz Swift sustava“, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. Ona je rekla da bi isključivanjem Rusije iz Swift sustava bilo onemogućeno financiranje humanitarnih projekata.

Baerbock smatra da je mnogo učinkovitija mjera isključivanje velikih ruskih banaka iz financijskog sustava.

„Sada je važno da donesemo sankcije koje udaraju direktno na sustav moći u Rusiji, a ne samo da gromoglasno zvuče“, rekla je Baerbock.

Prije toga je njemačke ograde prema izbacivanju Rusije iz financijskog sustava Swift objasnio i glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

„Ukidanje prometa Swift bi bilo tehnički komplicirano i imalo bi utjecaja na financijski promet u Njemačkoj i za njemačka poduzeća koja posluju u Rusiji“, rekao je Hebestreit.

Istodobno neki političari vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije traže pooštrenje sankcija, uključujući i izbacivanja Rusije iz Swift sustava.

„Isključivanje iz Swifta i bojkot uvoza fosilnih energenata mora bi sljedeći korak“, rekao je predsjednik parlamentarnog odbora za Europu Anton Hoffmeier iz stranke Zeleni.

Austrija je najavila kako je spremna podržati isključivanje Rusije iz Swifta „ako o tomu postoji suglasje na razini EU-a“.

Isključivanju Rusije iz Swifta se, osim Njemačke, protive i Italija i Mađarska.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je u petak da postoji opcija isključivanja Rusije iz globalnog sustava plaćanja SWIFT, ali da to smatra krajnjim sredstvom.

SAD i EU odlučile su da neće izbaciti Rusiju iz SWIFT-a u sklopu novih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

London je u petak ponovio svoj poziv za isključenjem Rusije iz SWIFT-a. Dio članica Europske unije protivi se takvoj mjeri jer bi vjerovnici teško vratili svoj novac. Promatrači su također sugerirali da bi to moglo zakomplicirati plaćanja Rusiji za one zemlje koje od nje nabavljaju energente.

Tagovi: Njemačka, SWIFT, Annalena Baerbock, Rusija, ruske banke
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE