GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Niži prihod od kamata smanjio dobit ECB-a u 2020. godini

Niži prihod od kamata smanjio dobit ECB-a u 2020. godini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2021 / 17:23
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) izvijestila je u četvrtak da joj je dobit u kriznoj 2020. godini smanjena za trećinu, odražavajući snažan pad prihoda od kamata na devizni portfelj i vrijednosnice.

Dobit središnje monetarne institucije eurozone pala je prošle godine na 1,6 milijardi eura.

Glavni je razlog pada prema ECB-u niži neto prihod od kamata na devizni portfelj i na vrijednosnice koje banka drži za potrebe monetarne politike.

Ukupni je neto prihod od kamata smanjen za četvrtinu na 2,017 milijardi eura. Pritom je neto prihod od kamata na devizni portfelj više nego prepolovljen, na 474 milijuna eura, zbog nižih prihoda od kamata na dolarski portfelj.

Neto prihod od kamata na vrijednosne papire pao je 7,6 posto, na 1,337 milijardi eura, najvećim dijelom zbog nižih prihoda od kamata na program tržišta vrijednosnica (SMP).

Prihod od naknada za superviziju smanjen je za dva milijuna eura, na 535 milijuna eura.

"Glavni su razlog blagog pada niži administrativni troškovi povezani sa zadaćama supervizije", stoji u priopćenju ECB-a.

ECB distribuira dobit središnjim bankama članica eurozone, a upravno vijeće odlučilo je 29. siječnja isplatiti veći dio dobiti, ukupno 1,26 milijardi eura. Preostali iznos bit će isplaćen sutra.

Bančina je aktiva prošle godine povećana za 24,5 posto, na 569 milijardi eura, najvećim dijelom zbog kupnje vrijednosnica u sklopu kriznog pandemijskog programa (PEPP) i redovnog programa kupnje imovine (APP).

Vrijednost portfelja vrijednosnica u eurosustavu, koje se drže za potrebe monetarne politike, više je nego utrostručena u 2020. godini, na 3.695 milijardi eura, stoji u priopćenju.

Pritom je vrijednost portfelja obveznica u programu APP prošle godine uvećana 28 posto, na 2.909 milijardi eura. U sklopu pandemijskog programa ECB je kupio obveznice u vrijednosti 754 milijarde eura.

Tagovi: Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE