GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Niko nije odgovoran za propast Univerzal banke

  Niko nije odgovoran za propast Univerzal banke
ODGOVORNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2019 / 10:34
Autor: SEEbiz / Politika.rs
BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal odustalo je od krivičnog gonjenja četvoro bivših članova Upravnog odbora Univerzal banke, saznaje „Politika”. 

Sudsko veće Posebnog odeljenja Višeg suda je 25. oktobra obustavilo postupak protiv Dragana Tomića, Milovana Puzovića, Nevene Belić i Dragoljuba Pantelića pošto mu je dan ranije dostavljen dopis tužilaštva o odustanku od gonjenja četvoro okrivljenih zbog nedostatka dokaza.

Odluka o obustavi usledila je nakon četiri održana pretresa.
Istraga povodom, kako je tvrdilo tužilaštvo, malverzacija sa kreditima Univerzal banke, pokrenuta je 14. februara 2014. godine. Naredbom o njenom sprovođenju za nezakonite radnje teretili su se, osim četvoro kasnije optuženih, i Miodrag Đukić, član izvršnog odbora banke. Nepunih godinu dana kasnije, istraga je po drugi put proširena i to u odnosu na Gorana Perčevića, nekadašnjeg funkcionera Socijalističke partije Srbije i vlasnika firme „Interkomerc”.

– Pored osumnjičenih, u toku istražnog postupka saslušani su mnogobrojni svedoci, među kojima su Slobodan Unković, nekadašnji visokopozicionirani član SPS-a i član UO Univerzal banke, Savka Popara, interni revizor u pomenutoj banci, učesnici u kontroli ispred Narodne banke, članovi UO banke, Miroljub Labus, član nadzornog i UO i ostali članovi upravnog i nadzornog odbora – navodi „Politikin” sagovornik.

U istrazi je, po nalogu tužilaštva urađeno i ekonomsko-finansijsko veštačenje, a izveštaj o njemu potpisao je Vukašin Spasić.
Posle tri godine istrage, 19. novembra 2018. godine, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Dragana Tomića, tadašnjeg predsednika IO Univerzal banke, Milovana Puzovića, Nevene Belić i Dragoljuba Perišića, članova IO banke, za zloupotrebu službenog položaja odgovornog lica.
Univerzal banci je 31. januara 2014. godine oduzeta dozvola za rad zbog nesolventnosti.

Prema istim informacijama, Narodna banka Srbije utvrdila je tada da se u prethodnom periodu finansijsko stanje Univerzal banke znatno pogoršalo, da je ona dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti, kao i da je ugrožena njena likvidnost i kontinuitet poslovanja.

Međutim, nijedna od teza tužilaštva u toku dokaznog postupka nije dokazana, što je potvrđeno i ekonomsko-finansijskim veštačenjem i izjašnjenjem poverenika stečajnog upravnika, da je stanje potraživanja Univerzal banke a. d. Beograd u stečaju po kreditnim partijama navedenim u dispozitivu optužnice – nula, a sve shodno pravnosnažnom rešenju Privrednog suda u Beogradu – navodi naš sagovornik

Tagovi: Univerzal banka
PROČITAJ I OVO
Sberbank odredio klimatske prioritete
KLIMA I BANKE
Sberbank odredio klimatske prioritete
MOSKVA - Sberbank je definirao klimatsku agendu, koja za cilj ima smanjenje emisije ugljika u banci i stavljanje klimatskog rizika na vrh njene investicijske strategije.
NBS dobila pritužbe građana zbog načina obračuna kamata posle moratorijuma
KAMATE
NBS dobila pritužbe građana zbog načina obračuna kamata posle moratorijuma
BEOGRAD - Narodna banka Srbije objavila je da je dobila određen broj pritužbi građana, koji nije veliki, zbog načina obračuna kamata posle moratorijuma u otplati kredita, prenosi Nova ekonomija.
Švicarska: Rađa se najveća europska banka
MEGA SPAJANJE
Švicarska: Rađa se najveća europska banka
ŽENEVA - U Švicarskoj se sve glasnije govori o novoj banci koja bi trebala postati vodeći financijski div u kontinentalnoj Europi.
Nova banka ide u dokapitalizaciju
DOKAPITALIZACIJA
Nova banka ide u dokapitalizaciju
BANJA LUKA - Nova banka a.d. Banja Luka predviđa dokapitalizaciju vrijednu 30 miliona KM, sadržano je u prijedlogu odluke za Skupštinu akcioanra koja je zakazana za 1. oktobar 2020. godine.
Plenković o moratoriju na kredite: Nije realno beskrajno otpisivati obveze
PREMIJER
Plenković o moratoriju na kredite: Nije realno beskrajno otpisivati obveze
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu SDP-ovom Peđi Grbinu, kojeg je zanimalo kada će moratorij na kredite postati obveza za banke i hoće li se produžili moratorij na ovrhe, kako nije realno beskrajno otpisivati obveze, jer se krediti i računi moraju plaćati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE