GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nikad povoljniji stambeni krediti u Srbiji

Nikad povoljniji stambeni krediti u Srbiji
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2021 / 21:59
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Iako se znatno veći deo nekretnina u Srbiji plaća gotovinom, stambeni krediti beleže konstantan rast. U prvoj polovini prošle godine pod uticajem pandemije korona virusa pad tržišta nekretnina bio je kratkotrajan, navode u Udruženju banaka Srbije i dodaju da se tržište od juna do decembra 2020. godine oporavilo mnogo brže nego što je bilo ko očekivao, piše portal Biznis.rs.

- U martu ove godine ukupan dug po stambenim kreditima iznosio je 490 milijardi dinara. To je skoro 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a 1,5 odsto više u odnosu na mesec dana ranije, kažu za Biznis.rs u Udruženju banaka Srbije (UBS).

Kako navode, ovaj trend nije nov jer tržište stambenih kredita, kao i samo tržište nekretnina uglavnom raste već 15 godina unazad.

- Tako smo u 2006. godini imali svega 25.000 stambenih kredita, da bi taj broj u 2015. prvi put prešao 100.000, a danas je i veći od 135.000, ističu u UBS.

Kamate na stambene kredite u Srbiji su povoljnije nego ikad i sa te strane trenutak za kupovinu nekretnine je nikada bolji, objašnjavaju u UBS i ističu da je prosečna kamatna stopa oko 2,8 odsto, piše Biznis.rs.

- Za klijenta je važno da u banci dobija efektivnu kamatnu stopu, što znači da su u nju uračunati svi troškovi koje ima. Efektivna kamatna stopa može se videti i na sajtu Narodne banke Srbije i kupac nekretnine ima priliku da proveri ponude svih banaka i da odabere za sebe najbolju, navode u UBS.

Iako su klijenti banaka upoznati sa činjenicom da su stambeni krediti sa kraćim rokom otplate obično skuplji, uslovi se razlikuju od banke do banke.

- Procena dužina trajanja kredita zavisi od interesa kupca, nekome odgovara duži period otplate kako bi imao nižu mesečnu ratu, dok neko želi bržu otplatu, kako bi platio manju ukupnu kamatu, zaključuju u UBS.

Tagovi: stambeni krediti, stambeni krediti u Srbiji, Udruženje banaka Srbije
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE