GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit Zagrebačke banke potonula 32%

Neto dobit Zagrebačke banke potonula 32%
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 11:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dobit Zagrebačke banke nakon oporezivanja u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 874,7 milijuna kuna, što je 32 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je iznosila 1,29 milijardi kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Zagrebačke banke objavljenog u petak.

Takav rezultat ostvaren je pod utjecajem smanjenja poslovnih prihoda i viših gubitaka od vrijednosnih usklađenja, zbog širenja pandemije covida-19 i zagrebačkog potresa, kaže se u izvješću. Zabini poslovni prihodi u devet mjeseci iznosili su 2,65, a troškovi poslovanja 1,16 milijardi kuna. Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosila je 1,49 milijardi kuna, a troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke 421 milijun kuna.

Poslovni prihodi iznose 2,66 milijardi kuna i manji su za 541 milijun kuna ili 16,9 posto u odnosu na prvih devet lanjskih mjeseci. Neto prihod od kamata iznosi 1,8 milijardi kuna što je 269 milijuna kuna ili 13 posto manje nego lani. Pad se u izvješću tumači najvećim dijelom utjecajem smanjenja neto kamatnih marži, u skladu s tržišnim kretanjima. Neto prihod od provizija i naknada pao je istovremeno za 90 milijuna kuna ili 11 posto.

Troškovi poslovanja iznose 1,16 milijardi kuna i manji su na godišnjoj razini za 34 milijuna kuna odnosno 2,8 posto. Na kraju rujna Zabini neto krediti i predujmovi komitentima iznosili su 66,15 milijardi kuna i neznatno su smanjeni u usporedbi s krajem 2019. godine usporavanjem kreditiranja tijekom pandemije. Depoziti komitenata iznose 98 milijardi kuna i povećani su za 4,1 milijardu kuna ili 4,4 posto, a depoziti kreditnih institucija iznose 3,2 milijarde kuna i povećani su za 237 milijuna kuna ili 7,9 posto, najviše rastom depozita po viđenju, kaže se u izvješću.

Tagovi: Zagrebačka banka, UniCredit, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE