GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit slovenskih banaka pala 16 posto

Neto dobit slovenskih banaka pala 16 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2020 / 07:57
Autor: SEEbiz / indikator.ba
LJUBLJANA - Kombinirana neto dobit komercijalnih banaka u Sloveniji pala je za 16% na godišnjem nivou na 393 milijuna eura u prvih devet mjeseci 2020. godine, objavila je u utorak centralna banka.

Pandemija Covid-19 oslabila je uvjete za stvaranje prihoda za domaće banke, a troškovi umanjenja vrijednosti i rezerve također rastu, navodi Banka Slovenije u svom mjesečnom izvještaju o učinku bankarskog sektora.

Banka primjećuje da je kombinirana neto dobit bankarskog sistema porasla u rujnu kao rezultat spajanja dvije banke. Inače bi dobit bila 60% manja nego godinu dana ranije, navela je centralna banka.

Drugi najveći zajmodavac u zemlji - Nova kreditna banka Maribor (Nova KBM) završila je 1. rujna akviziciju Abanke - treće po veličini banke u Sloveniji.

Neto prihod od kamata slovenskih banaka opao je 5,0% u godini na 482 milijuna eura u periodu siječanj-rujan, dok su nekamatni prihodi porasli 24% na 576 milijuna eura, rekla je Banka Slovenije.

Ukupan bruto prihod banaka u Sloveniji porastao je 8,9% na godišnjem nivou na 1,1 milijardu eura u promatranom periodu, dok su operativni troškovi porasli za 5,0% na 536 milijuna eura.

Neto troškovi umanjenja vrijednosti i rezervacija okrenuli su se na negativnih 109 milijuna eura u periodu siječanj-rujan, sa pozitivnih 63 milijuna eura u istom periodu 2019. godine.

Ukupna aktiva banaka porasla je na 43,52 milijarde eura na kraju rujna, u odnosu na 41,21 milijarde eura na kraju 2019. godine.

Tagovi: slovenske banke, Abanka, Banka Slovenije, Nova kreditna banka Maribor, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Zaba nudi povoljne kamatne stope na gotovinske kredite
KAMATNE STOPE
Zaba nudi povoljne kamatne stope na gotovinske kredite
ZAGREB - Zagrebačka banka ponovno je pripremila izvrsne uvjete za ugovaranje gotovinskih kredita.
NLB preuzima Istrabenz Leasing
ŠIRENJE
NLB preuzima Istrabenz Leasing
LJUBLJANA - Očekuje se da će postupak prodaje Zastave Istrabenz Lizinga, jedne od posljednjih investicija Istrabenza u propadanju, biti okončan do kraja godine, piše ljubljanski Dnevnik.
Bivši predsjednik Morgan Stanleya vodit će UBS
KARIJERE
Bivši predsjednik Morgan Stanleya vodit će UBS
ŽENEVA - UBS je u subotu iznenađujuće imenovao bivšeg predsjednika Morgan Stanleyja Colma Kellehera kao nasljednika Axela Webera na mjestu predsjednika najvećeg svjetskog upravitelja bogatstvom.
Sberbank najavljuje još jedan kredit za nuklearku u Turskoj
KREDITI
Sberbank najavljuje još jedan kredit za nuklearku u Turskoj
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank u srijedu je objavio da će osigurati dodatnih 800 milijuna dolara zajma za izgradnju nuklearne elektrane Akkuyu u Turskoj.
OTP Grupa u suradnji sa SambaNova Systems izrađuje najbrže AI superračunalo u Europi
PROJEKTI
OTP Grupa u suradnji sa SambaNova Systems izrađuje najbrže AI superračunalo u Europi
BUDIMPEŠTA – SambaNova Systems, tvrtka koja gradi najnapredniji softver, hardver i rješenja u industriji za pokretanje aplikacija umjetne inteligencije (AI), i OTP Grupa, vodeća bankarska grupa u srednjoj i istočnoj Europi, danas su objavili strateško partnerstvo za izgradnju najbržeg AI superračunala u Europi
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE