GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit slovenskih banaka pala 16 posto

Neto dobit slovenskih banaka pala 16 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2020 / 07:57
Autor: SEEbiz / indikator.ba
LJUBLJANA - Kombinirana neto dobit komercijalnih banaka u Sloveniji pala je za 16% na godišnjem nivou na 393 milijuna eura u prvih devet mjeseci 2020. godine, objavila je u utorak centralna banka.

Pandemija Covid-19 oslabila je uvjete za stvaranje prihoda za domaće banke, a troškovi umanjenja vrijednosti i rezerve također rastu, navodi Banka Slovenije u svom mjesečnom izvještaju o učinku bankarskog sektora.

Banka primjećuje da je kombinirana neto dobit bankarskog sistema porasla u rujnu kao rezultat spajanja dvije banke. Inače bi dobit bila 60% manja nego godinu dana ranije, navela je centralna banka.

Drugi najveći zajmodavac u zemlji - Nova kreditna banka Maribor (Nova KBM) završila je 1. rujna akviziciju Abanke - treće po veličini banke u Sloveniji.

Neto prihod od kamata slovenskih banaka opao je 5,0% u godini na 482 milijuna eura u periodu siječanj-rujan, dok su nekamatni prihodi porasli 24% na 576 milijuna eura, rekla je Banka Slovenije.

Ukupan bruto prihod banaka u Sloveniji porastao je 8,9% na godišnjem nivou na 1,1 milijardu eura u promatranom periodu, dok su operativni troškovi porasli za 5,0% na 536 milijuna eura.

Neto troškovi umanjenja vrijednosti i rezervacija okrenuli su se na negativnih 109 milijuna eura u periodu siječanj-rujan, sa pozitivnih 63 milijuna eura u istom periodu 2019. godine.

Ukupna aktiva banaka porasla je na 43,52 milijarde eura na kraju rujna, u odnosu na 41,21 milijarde eura na kraju 2019. godine.

Tagovi: slovenske banke, Abanka, Banka Slovenije, Nova kreditna banka Maribor, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
The Banker: Erste banka po peti put najbolja banka u Crnoj Gori
PRIZNANJA
The Banker: Erste banka po peti put najbolja banka u Crnoj Gori
LONDON/PODGORICA – Magazin „The Banker“ je po peti put proglasio Erste Bank AD Podgorica „Bankom godine u Crnoj Gori“. Nagrade ovog renomiranog magazina, koji djeluje u okviru Financial Times grupacije, ove godine su proglašene na onlajn ceremoniji održanoj 2. decembra.
HPB, HBOR i Zagrebačka banka kreditiraju HAC
REFINANCIRANJE
HPB, HBOR i Zagrebačka banka kreditiraju HAC
ZAGREB - Vlada je u četvrtak dala suglasnost Hrvatskim autocestama (HAC) za kredit kod Hrvatske poštanske banke, Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak za refinanciranje dva kredita ukupno vrijedna 120,9 milijuna eura, radi pripajanja Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) HAC-u.
EBA: Banke mogu odobravati moratorije na kredite do kraja ožujka 2021.
MORATORIJ
EBA: Banke mogu odobravati moratorije na kredite do kraja ožujka 2021.
BRUXELLES - Europska agencija za banke (EBA) ponovo je aktivirala kriznu regulativu za moratorije na kredite, omogućivši podnošenje zahtjeva za zamrzavanjem otplata do kraja ožujka 2021. kako bi se osigurala likvidnost u drugom valu pandemije covida 19.
The Banker: PBZ banka godine u Hrvatskoj
NAGRADE
The Banker: PBZ banka godine u Hrvatskoj
ZAGREB - Za ovu nagradu The Bankera koja se u financijskoj industrija smatra “standardom za bankarsku izvrsnost“, razmatrao se široki spektar kvantitativnih i kvalitativnih i kriterija.
NBS: Više od četiri petine plaćanja u RTGS sistemu
PLAĆANJA
NBS: Više od četiri petine plaćanja u RTGS sistemu
BEOGRAD - Za 20 radnih dana u novembru, u RTGS i kliring sistemu Narodne banke Srbije realizovano je 19,6 miliona plaćanja, od čega su 16 miliona ili 81,7 odsto nalozi u RTGS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE