GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit ruske banke VTB više nego prepolovljena u 2020.

Neto dobit ruske banke VTB više nego prepolovljena u 2020.
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2021 / 16:35
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Drugi najveći ruski zajmodavac VTB u četvrtak je izvijestio da mu je neto dobit u 2020. godini pala gotovo 63 posto, pritisnuta znatno većim iznosima rezervacija za gubitke po kreditima zbog pandemije covida-19.

Prošlu je godinu državna ruska banka zaključila s neto dobiti od 75,3 milijarde rubalja (1,02 milijarde dolara), nasuprot 201,2 milijarde u 2019. godini, pokazalo je izvješće o rezultatima poslovanja u 2020. godini.

Ostvarena neto dobit u visini je tek trećine ciljane u bančinim projekcijama prije izbijanja pandemije covida-19 u Rusiji, podsjeća Reuters.

Oštar pad dobiti pripisuje se rezervacijama za gubitke po kreditima u visini gotovo 250 milijardi rubalja, više nego udvostručenima u odnosu na 2019. godinu.

Udio loših kredita u ukupnima krajem pandemijske 2020. porastao je na 5,7 posto, sa 4,7 posto na kraju 2019. godine, pokazalo je izvješće.

Operativni prihodi prije rezervacija zadržali su se oko razina u 2019. godini, dosegnuvši 609,4 milijarde rubalja.

Pritom su neto kamatni prihodi iznosili 531,7 milijardi rubalja i bili su za petinu veći u odnosu na godinu ranije. Neto prihodi od naknada i provizija porasli su za 12,5 posto, na 136,8 milijardi rubalja.

VTB u 2021. sada cilja neto dobit u rasponu od 250 do 270 milijardi rubalja, rekao je član uprave Dmitrij Pjanov.

Dodaje da banka polovinu prošlogodišnje neto dobiti planira usmjeriti u isplatu dividende.

Prošle godine smanjili su isplatu dividende na 10 posto neto dobiti nakon što je ruska središnja banka upozorila financijske institucije da mogu isplatiti dividendu samo ako raspolažu dovoljnim kapitalom u srednjem roku, podsjeća Reuters.

Nedavno je središnja banka objavila da je ruski bankarski sektor spreman za daljnje poslovanje bez pandemijskih potpora države budući da je prošao vrhunac restrukturiranja zajmova u Rusiji, dodaje Reuters.

Tagovi: VTB bank, poslovni rezultati, ruske banke, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
ECB
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
FRANKFURT - Banke u eurozoni mogu očekivati veće gubitke ako se ne ublaže klimatski rizici, a najveći će biti u zemljama s učestalim prirodnim katastrofama, pokazala je u srijedu studija Europske središnje banke (ECB).
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
KREDITI
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
ZAGREB - Ako je kredit ugovoren uz fiksnu kamatnu stopu, neće biti potrebna nikakva prilagodba jer će se nastaviti primjenjivati ista kamatna stopa. Kada je riječ o kreditima ugovorenima uz promjenjivu kamatnu stopu, u nekim će slučajevima biti potrebno prilagoditi promjenjivi parametar.
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE