GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit PBZ-a smanjena 17,7%

Neto dobit PBZ-a smanjena 17,7%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 17:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je neto dobit od 217,6 milijuna kuna, što je 17,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u četvrtak.

Kako stoji u izvješću, dobit banke prije oporezivanja u prvom tromjesečju 2020. iznosila je 270,2 milijuna kuna, što je 16,4 posto manje nego u prva tri mjeseca 2019. godine.

Banka je u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvarila kamatni prihod od 565 milijuna kuna ili 4,9 posto manji. Istodobno, kamatni troškovi iznosili su 42,2 milijuna kuna ili 24,2 posto manje.

Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa nastavlja se i dalje, što je utjecalo na kamatne rezultate ove godine, navode iz banke.

U prvom tromjesečju 2020. ostvareno je 155,3 milijuna kuna neto prihoda od provizija i naknada, što je 0,3 posto više nego lani, dok je neto dobit od financijske imovine i financijskih obveza koje se drže radi trgovanja iznosila 40 milijuna kuna.

Nadalje, opći administrativni troškovi zajedno s amortizacijom i ostalim rashodima poslovanja dosegnuli su 413,9 milijuna kuna.

"Omjer troškova poslovanja u prihodima iz poslovanja iznosi 43,1 posto što ukazuje na kontinuirano efikasno poslovanje banke", ističu iz PBZ-a.

PBZ Grupa je u prvom tromjesečju ostvarila dobit poslije oporezivanja od 328,1 milijun kuna, što je 20,5 posto manje nego lani. Od tog iznosa, 308,8 milijuna kuna pripada dioničarima Privredne banke Zagreb, a 19,3 milijuna kuna manjinskim dioničarima, navodi se između ostalog u tom izvješću.

S obzirom na situaciju u svijetu s pandemijom koronavirusa, kažu da je nedvojbena činjenica da će se učinak na globalna gospodarstva odraziti i na Hrvatsku, pa će tako određeni efekt imati i na poslovanje banke i grupe u 2020. godini.

Podsjećaju i da su izašli u susret klijentima s privremenim financijskim poteškoćama te su u travnju počeli s odobravanjem moratorija na otplatu kredita od tri do šest mjeseci, a za neke sezonalne industrije, poput turizma, i na dulje razdoblje.

Tagovi: Privredna banka Zagreb, PBZ Card, PBZ Croatia osiguranje, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
ANALIZA - Uz blagi rast na mjesečnoj razini (+0,3%) ukupni krediti stanovništvu krajem svibnja dosegnuli su 137,9 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem svibnja 2020. Godišnja nominalna stopa tako se zadržala na travanjskih 2,7%.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka u prvom polugodištu ostvarila je 147 milijuna kuna neto dobiti, što je 28 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije i najviša polugodišnja dobit u posljednjih trideset godina.
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
INICIJATIVE
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) uputila je okružnicu bankama, kojom ih obavještava da pokreće inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) u vezi s odobravanjem prekoračenja po tekućem računu, izvijestili su u petak iz HNB-a.
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti
RAST
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti

ZAGREB - Erste banka je u prvoj polovini godine poslovala s 511,2 milijuna kuna neto dobiti, što je gotovo tri puta više nego u istom lanjskom razdoblju, kada je neto dobit iznosila 171,3 milijuna kuna, objavila je u petak ta banka.

HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
KREDITIRANJE
HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
ZAGREB - HBOR je snizio kamatne stope po programima Investicije javnog sektora i EU projekti te je kamatna stopa za ulaganja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ustanova i agencija u njihovom većinskom vlasništvu s potpomognutih područja snižena na 1,1 posto, a za one s ostalih područja na 1,2 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE