GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit PBZ-a smanjena 17,7%

Neto dobit PBZ-a smanjena 17,7%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 17:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je neto dobit od 217,6 milijuna kuna, što je 17,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u četvrtak.

Kako stoji u izvješću, dobit banke prije oporezivanja u prvom tromjesečju 2020. iznosila je 270,2 milijuna kuna, što je 16,4 posto manje nego u prva tri mjeseca 2019. godine.

Banka je u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvarila kamatni prihod od 565 milijuna kuna ili 4,9 posto manji. Istodobno, kamatni troškovi iznosili su 42,2 milijuna kuna ili 24,2 posto manje.

Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa nastavlja se i dalje, što je utjecalo na kamatne rezultate ove godine, navode iz banke.

U prvom tromjesečju 2020. ostvareno je 155,3 milijuna kuna neto prihoda od provizija i naknada, što je 0,3 posto više nego lani, dok je neto dobit od financijske imovine i financijskih obveza koje se drže radi trgovanja iznosila 40 milijuna kuna.

Nadalje, opći administrativni troškovi zajedno s amortizacijom i ostalim rashodima poslovanja dosegnuli su 413,9 milijuna kuna.

"Omjer troškova poslovanja u prihodima iz poslovanja iznosi 43,1 posto što ukazuje na kontinuirano efikasno poslovanje banke", ističu iz PBZ-a.

PBZ Grupa je u prvom tromjesečju ostvarila dobit poslije oporezivanja od 328,1 milijun kuna, što je 20,5 posto manje nego lani. Od tog iznosa, 308,8 milijuna kuna pripada dioničarima Privredne banke Zagreb, a 19,3 milijuna kuna manjinskim dioničarima, navodi se između ostalog u tom izvješću.

S obzirom na situaciju u svijetu s pandemijom koronavirusa, kažu da je nedvojbena činjenica da će se učinak na globalna gospodarstva odraziti i na Hrvatsku, pa će tako određeni efekt imati i na poslovanje banke i grupe u 2020. godini.

Podsjećaju i da su izašli u susret klijentima s privremenim financijskim poteškoćama te su u travnju počeli s odobravanjem moratorija na otplatu kredita od tri do šest mjeseci, a za neke sezonalne industrije, poput turizma, i na dulje razdoblje.

Tagovi: Privredna banka Zagreb, PBZ Card, PBZ Croatia osiguranje, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
HNB upozorio na opasnosti kredita koji se nude putem društvenih mreža
UPOZORENJE
HNB upozorio na opasnosti kredita koji se nude putem društvenih mreža
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je upozorila da se građanima područja pogođenih potresom putem društvenih mreža nude neregulirani zajmovi, apostrofiravši pritom opasnost od takvog načina zaduživanja.
Alen Kovač novi predsjednik Kluba glavnih ekonomista pri HUB-u
HUB
Alen Kovač novi predsjednik Kluba glavnih ekonomista pri HUB-u
ZAGREB – Direktor ekonomskih istraživanja Erste&Steiermärkische Bank d.d. Alen Kovač i Ivana Jović, direktorica ekonomskih istraživanja iz Privredne banke Zagreb d.d., novo su vodstvo Kluba glavnih ekonomista Hrvatske udruge banaka.
EIB trećinu ulaganja u 2020. usmjerio u ublažavanje posljedica pandemije
INVESTICIJE
EIB trećinu ulaganja u 2020. usmjerio u ublažavanje posljedica pandemije
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) usmjerila je trećinu uloženih gotovo 77 milijardi eura u 2020. godini u neposredno ublažavanje posljedica pandemije covida 19, pokazuje izvješće objavljeno u srijedu.
Goldman Sachs rezultatima nadmašio očekivanja
DOBRE BROJKE
Goldman Sachs rezultatima nadmašio očekivanja
NEW YORK - Goldman Sachs, jedna od najvećih investicijskih banaka na Wall Streetu, premašila je očekivanja rezultatima posljednjeg tromjesečja prošle godine (baš kao i JPMorgan u petak), ali dionice su se ipak spustile oko dva posto.
BKS Bank među najboljim Family friendly tvrtkama
PRIZNANJA
BKS Bank među najboljim Family friendly tvrtkama
ZAGREB - BKS Bank pridaje veliku važnost usklađenosti između poslovnih obveza i obiteljskog života. Napokon, djeca su važna za budućnost zemlje, a sama obitelj je važno mjesto snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE