GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit PBZ-a smanjena 17,7%

Neto dobit PBZ-a smanjena 17,7%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 17:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je neto dobit od 217,6 milijuna kuna, što je 17,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u četvrtak.

Kako stoji u izvješću, dobit banke prije oporezivanja u prvom tromjesečju 2020. iznosila je 270,2 milijuna kuna, što je 16,4 posto manje nego u prva tri mjeseca 2019. godine.

Banka je u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvarila kamatni prihod od 565 milijuna kuna ili 4,9 posto manji. Istodobno, kamatni troškovi iznosili su 42,2 milijuna kuna ili 24,2 posto manje.

Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa nastavlja se i dalje, što je utjecalo na kamatne rezultate ove godine, navode iz banke.

U prvom tromjesečju 2020. ostvareno je 155,3 milijuna kuna neto prihoda od provizija i naknada, što je 0,3 posto više nego lani, dok je neto dobit od financijske imovine i financijskih obveza koje se drže radi trgovanja iznosila 40 milijuna kuna.

Nadalje, opći administrativni troškovi zajedno s amortizacijom i ostalim rashodima poslovanja dosegnuli su 413,9 milijuna kuna.

"Omjer troškova poslovanja u prihodima iz poslovanja iznosi 43,1 posto što ukazuje na kontinuirano efikasno poslovanje banke", ističu iz PBZ-a.

PBZ Grupa je u prvom tromjesečju ostvarila dobit poslije oporezivanja od 328,1 milijun kuna, što je 20,5 posto manje nego lani. Od tog iznosa, 308,8 milijuna kuna pripada dioničarima Privredne banke Zagreb, a 19,3 milijuna kuna manjinskim dioničarima, navodi se između ostalog u tom izvješću.

S obzirom na situaciju u svijetu s pandemijom koronavirusa, kažu da je nedvojbena činjenica da će se učinak na globalna gospodarstva odraziti i na Hrvatsku, pa će tako određeni efekt imati i na poslovanje banke i grupe u 2020. godini.

Podsjećaju i da su izašli u susret klijentima s privremenim financijskim poteškoćama te su u travnju počeli s odobravanjem moratorija na otplatu kredita od tri do šest mjeseci, a za neke sezonalne industrije, poput turizma, i na dulje razdoblje.

Tagovi: Privredna banka Zagreb, PBZ Card, PBZ Croatia osiguranje, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE