GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit PBZ-a 1,88 mlrd kuna, predložena dividenda 76,07 kn po dionici

Neto dobit PBZ-a 1,88 mlrd kuna, predložena dividenda 76,07 kn po dionici
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 19:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) ostvarila je u 2019. godini neto dobit od 1,88 milijardi kuna ili 36,2 posto više nego u 2018. godine, a Uprava banke predlaže dividendu dioničarima od 76,07 kuna po dionici, pokazuje u utorak objavljeno financijsko izvješće te banke.

U redovnom dijelu poslovanja ta je banka ostvarila kamatni prihod od 2,34 milijarde kuna ili 4,6 posto manje nego u 2018., dok su kamatni rashodi iznosili 189,1 milijun kuna, 30,4 posto manje no godinu ranije. Tako je neto kamatni prihod iznosio 2,15 milijardi kuna, što je jedan posto manje nego u godini ranije.

"Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa nastavlja se i dalje, što je utjecalo na kamatne rezultate tijekom godine", kaže se u financijskom izvješću PBZ-a, čiji je najveći dioničar talijanska grupacija Intesa Sanpaolo, s 97,5 posto dionica.

Tijekom prošle godine PBZ je ostvario i 676,9 milijuna kuna neto prihoda od provizija i naknada, što, kako se ističe u izvješću, čini stabilni doprinos nekamatnih prihoda u ukupnom rezultatu banke.

Banka je tijekom 2019. ostvarila neto dobit od financijske imovine i financijskih obveza koje se drže radi trgovanja u iznosu od 309,1 milijun kuna, što je 21,9 posto više no godinu ranije.

Opći administrativni troškovi dosegnuli su 1,6 milijardi kuna, a omjer troškova poslovanja u prihodima iz poslovanja iznose 32,9 posto, što ukazuje na kontinuirano efikasno poslovanje banke, ističe se u izvješću.

Uprava Privredne banke Zagreb (PBZ) predložila je da se na temelju poslovnih rezultata ostvarenih u prošloj godini dioničarima isplati dividenda u visini od 76,07 kuna po dionici.

Kako navode, prijedlog odluke o upotrebi dobiti ostvarene u 2019. godini se upućuje Nadzornom odboru na suglasnost, a potom na odlučivanje glavnoj skupštini, koja je planirana za 1. travnja ove godine.

Isplata predložene dividende, svim dioničarima koji na dan 15. travnja 2020. budu evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva kao imatelji redovnih dionica koje glase na ime, predviđena je za 21. travnja.

Usporedbe radi, za 2018. banka je isplatila dividendu od 72,58 kuna.

Konsolidirano financijsko izvješće pokazuje da je PBZ grupa lani ostvarila neto dobit od 1,74 milijarde kuna, što je za 1,05 posto više nego u 2018. godini.

U izvješću se, uz ostalo, ističe da je tijekom prošle godine grupa izdvojila 345,4 milijuna kuna za troškove vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke.

Tagovi: Privredna banka Zagreb
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
ANALIZA - Uz blagi rast na mjesečnoj razini (+0,3%) ukupni krediti stanovništvu krajem svibnja dosegnuli su 137,9 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem svibnja 2020. Godišnja nominalna stopa tako se zadržala na travanjskih 2,7%.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka u prvom polugodištu ostvarila je 147 milijuna kuna neto dobiti, što je 28 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije i najviša polugodišnja dobit u posljednjih trideset godina.
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
INICIJATIVE
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) uputila je okružnicu bankama, kojom ih obavještava da pokreće inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) u vezi s odobravanjem prekoračenja po tekućem računu, izvijestili su u petak iz HNB-a.
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti
RAST
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti

ZAGREB - Erste banka je u prvoj polovini godine poslovala s 511,2 milijuna kuna neto dobiti, što je gotovo tri puta više nego u istom lanjskom razdoblju, kada je neto dobit iznosila 171,3 milijuna kuna, objavila je u petak ta banka.

HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
KREDITIRANJE
HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
ZAGREB - HBOR je snizio kamatne stope po programima Investicije javnog sektora i EU projekti te je kamatna stopa za ulaganja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ustanova i agencija u njihovom većinskom vlasništvu s potpomognutih područja snižena na 1,1 posto, a za one s ostalih područja na 1,2 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE