GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit PBZ-a 1,88 mlrd kuna, predložena dividenda 76,07 kn po dionici

Neto dobit PBZ-a 1,88 mlrd kuna, predložena dividenda 76,07 kn po dionici
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 19:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) ostvarila je u 2019. godini neto dobit od 1,88 milijardi kuna ili 36,2 posto više nego u 2018. godine, a Uprava banke predlaže dividendu dioničarima od 76,07 kuna po dionici, pokazuje u utorak objavljeno financijsko izvješće te banke.

U redovnom dijelu poslovanja ta je banka ostvarila kamatni prihod od 2,34 milijarde kuna ili 4,6 posto manje nego u 2018., dok su kamatni rashodi iznosili 189,1 milijun kuna, 30,4 posto manje no godinu ranije. Tako je neto kamatni prihod iznosio 2,15 milijardi kuna, što je jedan posto manje nego u godini ranije.

"Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa nastavlja se i dalje, što je utjecalo na kamatne rezultate tijekom godine", kaže se u financijskom izvješću PBZ-a, čiji je najveći dioničar talijanska grupacija Intesa Sanpaolo, s 97,5 posto dionica.

Tijekom prošle godine PBZ je ostvario i 676,9 milijuna kuna neto prihoda od provizija i naknada, što, kako se ističe u izvješću, čini stabilni doprinos nekamatnih prihoda u ukupnom rezultatu banke.

Banka je tijekom 2019. ostvarila neto dobit od financijske imovine i financijskih obveza koje se drže radi trgovanja u iznosu od 309,1 milijun kuna, što je 21,9 posto više no godinu ranije.

Opći administrativni troškovi dosegnuli su 1,6 milijardi kuna, a omjer troškova poslovanja u prihodima iz poslovanja iznose 32,9 posto, što ukazuje na kontinuirano efikasno poslovanje banke, ističe se u izvješću.

Uprava Privredne banke Zagreb (PBZ) predložila je da se na temelju poslovnih rezultata ostvarenih u prošloj godini dioničarima isplati dividenda u visini od 76,07 kuna po dionici.

Kako navode, prijedlog odluke o upotrebi dobiti ostvarene u 2019. godini se upućuje Nadzornom odboru na suglasnost, a potom na odlučivanje glavnoj skupštini, koja je planirana za 1. travnja ove godine.

Isplata predložene dividende, svim dioničarima koji na dan 15. travnja 2020. budu evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva kao imatelji redovnih dionica koje glase na ime, predviđena je za 21. travnja.

Usporedbe radi, za 2018. banka je isplatila dividendu od 72,58 kuna.

Konsolidirano financijsko izvješće pokazuje da je PBZ grupa lani ostvarila neto dobit od 1,74 milijarde kuna, što je za 1,05 posto više nego u 2018. godini.

U izvješću se, uz ostalo, ističe da je tijekom prošle godine grupa izdvojila 345,4 milijuna kuna za troškove vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke.

Tagovi: Privredna banka Zagreb
PROČITAJ I OVO
HNB upozorio na opasnosti kredita koji se nude putem društvenih mreža
UPOZORENJE
HNB upozorio na opasnosti kredita koji se nude putem društvenih mreža
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je upozorila da se građanima područja pogođenih potresom putem društvenih mreža nude neregulirani zajmovi, apostrofiravši pritom opasnost od takvog načina zaduživanja.
Alen Kovač novi predsjednik Kluba glavnih ekonomista pri HUB-u
HUB
Alen Kovač novi predsjednik Kluba glavnih ekonomista pri HUB-u
ZAGREB – Direktor ekonomskih istraživanja Erste&Steiermärkische Bank d.d. Alen Kovač i Ivana Jović, direktorica ekonomskih istraživanja iz Privredne banke Zagreb d.d., novo su vodstvo Kluba glavnih ekonomista Hrvatske udruge banaka.
EIB trećinu ulaganja u 2020. usmjerio u ublažavanje posljedica pandemije
INVESTICIJE
EIB trećinu ulaganja u 2020. usmjerio u ublažavanje posljedica pandemije
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) usmjerila je trećinu uloženih gotovo 77 milijardi eura u 2020. godini u neposredno ublažavanje posljedica pandemije covida 19, pokazuje izvješće objavljeno u srijedu.
Goldman Sachs rezultatima nadmašio očekivanja
DOBRE BROJKE
Goldman Sachs rezultatima nadmašio očekivanja
NEW YORK - Goldman Sachs, jedna od najvećih investicijskih banaka na Wall Streetu, premašila je očekivanja rezultatima posljednjeg tromjesečja prošle godine (baš kao i JPMorgan u petak), ali dionice su se ipak spustile oko dva posto.
BKS Bank među najboljim Family friendly tvrtkama
PRIZNANJA
BKS Bank među najboljim Family friendly tvrtkama
ZAGREB - BKS Bank pridaje veliku važnost usklađenosti između poslovnih obveza i obiteljskog života. Napokon, djeca su važna za budućnost zemlje, a sama obitelj je važno mjesto snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE