GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit PBZ-a 1,88 mlrd kuna, predložena dividenda 76,07 kn po dionici

Neto dobit PBZ-a 1,88 mlrd kuna, predložena dividenda 76,07 kn po dionici
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 19:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) ostvarila je u 2019. godini neto dobit od 1,88 milijardi kuna ili 36,2 posto više nego u 2018. godine, a Uprava banke predlaže dividendu dioničarima od 76,07 kuna po dionici, pokazuje u utorak objavljeno financijsko izvješće te banke.

U redovnom dijelu poslovanja ta je banka ostvarila kamatni prihod od 2,34 milijarde kuna ili 4,6 posto manje nego u 2018., dok su kamatni rashodi iznosili 189,1 milijun kuna, 30,4 posto manje no godinu ranije. Tako je neto kamatni prihod iznosio 2,15 milijardi kuna, što je jedan posto manje nego u godini ranije.

"Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa nastavlja se i dalje, što je utjecalo na kamatne rezultate tijekom godine", kaže se u financijskom izvješću PBZ-a, čiji je najveći dioničar talijanska grupacija Intesa Sanpaolo, s 97,5 posto dionica.

Tijekom prošle godine PBZ je ostvario i 676,9 milijuna kuna neto prihoda od provizija i naknada, što, kako se ističe u izvješću, čini stabilni doprinos nekamatnih prihoda u ukupnom rezultatu banke.

Banka je tijekom 2019. ostvarila neto dobit od financijske imovine i financijskih obveza koje se drže radi trgovanja u iznosu od 309,1 milijun kuna, što je 21,9 posto više no godinu ranije.

Opći administrativni troškovi dosegnuli su 1,6 milijardi kuna, a omjer troškova poslovanja u prihodima iz poslovanja iznose 32,9 posto, što ukazuje na kontinuirano efikasno poslovanje banke, ističe se u izvješću.

Uprava Privredne banke Zagreb (PBZ) predložila je da se na temelju poslovnih rezultata ostvarenih u prošloj godini dioničarima isplati dividenda u visini od 76,07 kuna po dionici.

Kako navode, prijedlog odluke o upotrebi dobiti ostvarene u 2019. godini se upućuje Nadzornom odboru na suglasnost, a potom na odlučivanje glavnoj skupštini, koja je planirana za 1. travnja ove godine.

Isplata predložene dividende, svim dioničarima koji na dan 15. travnja 2020. budu evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva kao imatelji redovnih dionica koje glase na ime, predviđena je za 21. travnja.

Usporedbe radi, za 2018. banka je isplatila dividendu od 72,58 kuna.

Konsolidirano financijsko izvješće pokazuje da je PBZ grupa lani ostvarila neto dobit od 1,74 milijarde kuna, što je za 1,05 posto više nego u 2018. godini.

U izvješću se, uz ostalo, ističe da je tijekom prošle godine grupa izdvojila 345,4 milijuna kuna za troškove vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke.

Tagovi: Privredna banka Zagreb
PROČITAJ I OVO
CKV nadograđuje bankarsku infrastrukturu s Mbanq Sky
DOBRE VIJESTI
CKV nadograđuje bankarsku infrastrukturu s Mbanq Sky
ZAGREB - Centrale Kredietverlening NV, neovisna belgijska obiteljska banka koja posluje u Belgiji i Francuskoj, nadogradit će svoju in-house bankarsku infrastrukturu na platformu Mbanq Sky.
HUB poziva na snižavanje troška solemnizacije
POZIV
HUB poziva na snižavanje troška solemnizacije

ZAGREB - Hrvatska udruga banaka pozvala je u petak na snižavanje troška solemnizacije dodataka ugovora o kreditu kako bi se smanjio trošak za građane koji su prinuđeni na solemnizaciju radi moratorija i odgode plaćanja rata.

HBOR: Više od 13,5 milijardi kuna za kreditiranje gospodarstvenika
KREDITI
HBOR: Više od 13,5 milijardi kuna za kreditiranje gospodarstvenika
ZAGREB - Europska komisija odobrila je u četvrtak i drugi hrvatski program za potporu hrvatskom gospodarstvu zbog posljedica pandemije koronavirusa, a ukupni kreditni potencijal dva program je 1,8 milijardi eura (više od 13,5 milijardi kuna) namijenjenih realnom sektoru, priopćio je HBOR.
Pierre Boscq imenovan za člana Uprave Addiko Bank d.d.
KARIJERE
Pierre Boscq imenovan za člana Uprave Addiko Bank d.d.
ZAGREB – Savjet Hrvatske narodne banke potvrdio je Pierrea Boscqa članom Uprave Addiko banke, odgovornim za Poslovanje s građanstvom i malim poduzećima.
Za moratorij kredita mora se platiti solemnizacija
UVJETI
Za moratorij kredita mora se platiti solemnizacija
ZAGREB - Klijenti koji su se ovih dana obratili svojim bankama kako bi pokrenuli proceduru moratorija na otplatu kredita našli su se zatečeni činjenicom da to podrazumijeva i dodatne troškove, a među ostalim, ispostavilo se da će morati platiti solemnizaciju aneksa ugovora o kreditu, piše u četvrtak Jutarnji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE