GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit PBZ-a 1,88 mlrd kuna, predložena dividenda 76,07 kn po dionici

Neto dobit PBZ-a 1,88 mlrd kuna, predložena dividenda 76,07 kn po dionici
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 19:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) ostvarila je u 2019. godini neto dobit od 1,88 milijardi kuna ili 36,2 posto više nego u 2018. godine, a Uprava banke predlaže dividendu dioničarima od 76,07 kuna po dionici, pokazuje u utorak objavljeno financijsko izvješće te banke.

U redovnom dijelu poslovanja ta je banka ostvarila kamatni prihod od 2,34 milijarde kuna ili 4,6 posto manje nego u 2018., dok su kamatni rashodi iznosili 189,1 milijun kuna, 30,4 posto manje no godinu ranije. Tako je neto kamatni prihod iznosio 2,15 milijardi kuna, što je jedan posto manje nego u godini ranije.

"Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa nastavlja se i dalje, što je utjecalo na kamatne rezultate tijekom godine", kaže se u financijskom izvješću PBZ-a, čiji je najveći dioničar talijanska grupacija Intesa Sanpaolo, s 97,5 posto dionica.

Tijekom prošle godine PBZ je ostvario i 676,9 milijuna kuna neto prihoda od provizija i naknada, što, kako se ističe u izvješću, čini stabilni doprinos nekamatnih prihoda u ukupnom rezultatu banke.

Banka je tijekom 2019. ostvarila neto dobit od financijske imovine i financijskih obveza koje se drže radi trgovanja u iznosu od 309,1 milijun kuna, što je 21,9 posto više no godinu ranije.

Opći administrativni troškovi dosegnuli su 1,6 milijardi kuna, a omjer troškova poslovanja u prihodima iz poslovanja iznose 32,9 posto, što ukazuje na kontinuirano efikasno poslovanje banke, ističe se u izvješću.

Uprava Privredne banke Zagreb (PBZ) predložila je da se na temelju poslovnih rezultata ostvarenih u prošloj godini dioničarima isplati dividenda u visini od 76,07 kuna po dionici.

Kako navode, prijedlog odluke o upotrebi dobiti ostvarene u 2019. godini se upućuje Nadzornom odboru na suglasnost, a potom na odlučivanje glavnoj skupštini, koja je planirana za 1. travnja ove godine.

Isplata predložene dividende, svim dioničarima koji na dan 15. travnja 2020. budu evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva kao imatelji redovnih dionica koje glase na ime, predviđena je za 21. travnja.

Usporedbe radi, za 2018. banka je isplatila dividendu od 72,58 kuna.

Konsolidirano financijsko izvješće pokazuje da je PBZ grupa lani ostvarila neto dobit od 1,74 milijarde kuna, što je za 1,05 posto više nego u 2018. godini.

U izvješću se, uz ostalo, ističe da je tijekom prošle godine grupa izdvojila 345,4 milijuna kuna za troškove vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke.

Tagovi: Privredna banka Zagreb
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE