GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit HPB-a za četvrtinu manja nego u prvom kvartalu lani

Neto dobit HPB-a za četvrtinu manja nego u prvom kvartalu lani
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2022 / 14:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je neto dobit od 30 milijuna kuna, što je za oko 10,6 milijuna kuna ili 25 posto manje no u istom razdoblju lani, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.

Pad neto dobiti najvećim je dijelom rezultat gubitka od trgovanja uslijed pada cijena državnih obveznica. S druge strane, rekordne cijene nekretnina pridonijele su da neto rezultat rezervacija, uslijed realizacija kolaterala po višim cijenama, bude značajno iznad plana, navedeno je u izvješću.

Glavni pokretač ostvarene neto dobiti bila je operativna dobit, koje je pak pala za 59,5 posto, sa 74 na 30 milijuna kuna.

Niža operativna dobit, naveli su iz HPB-a, rezultat je smanjenja neto kamatnog prihoda zbog manjeg volumena i pritiska na kamatne stope, i neto gubitka od trgovanja zbog rasta prinosa i pada cijena državnih obveznica, uslijed ubrzane inflacije, zaoštravanja monetarnih politika ECB-a i Feda, što je dodatno intenzivirano ratom u Ukrajini, kao i viših administrativnih troškova, povezanih s intenzivnim aktivnostima pokrenutima na regulatornim projektima, primjerice oko uvođenja eura i ESG izvještavanja.

Pritom, operativni prihodi su pali za otprilike 34 milijuna kuna, na 157 milijuna kuna, dok su operativni troškovi skočili za 10 milijuna kuna, na 126 milijuna.

Nadalje, neto kamatni prihod pao je za 7,1 posto, sa 135 na 126 milijuna kuna. "Pad je rezultat tržišta niskih kamatnih stopa, nižeg bruto kreditnog portfelja te izrazite cjenovne konkurencije unutar bankarskog sektora", naveli su iz banke.

Neto prihodi od naknada i provizija su pak u prvom ovogodišnjem kvartalu bili najviši u posljednjih pet godina, a iznosili su 43 milijuna kuna, što je porast za 1,8 milijun kuna ili 4,2 posto.

Imovina banke na dan 31. ožujka 2022. godine iznosila je 28,8 milijardi kuna, što je za 893 milijuna kuna više u odnosu na kraj prošle godine.

Bruto krediti porasli su za 339 milijuna kuna, na 16,1 milijardu kuna, a depoziti su povećani za 1,05 milijardi kuna, na 24,5 milijardi kuna.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, HPB grupa, koju uz matičnu banku, čine i društva HPB Invest te HPB-nekretnine, ostvarila je neto dobit od 31,1 milijun kuna.

Pritom se rezultat grupe najvećim dijelom odnosi na rezultat samog HPB-a, dok je HPB Invest ostvario neto dobit u iznosu 199,9 tisuća kuna, a HPB-nekretnine 1,2 milijuna kuna.

Uspješna akvizicija Sberbank d.d., vrijednost imovine banke 9,6 mlrd kn

Iz HPB-a su podsjetili na nedavno uspješno preuzimanje Sberbank d.d., kao i uspješno okončanje njezine sanacije, koja tako odnedavno u HPB Grupi posluje kao Nova hrvatska banka.

Apostrofirali su da se pripajanje te banke matici očekuje u idućih godinu dana, uz uključenje financijskih rezultata u konsolidirane financijske izvještaje HPB-a za prvih šest mjeseci ove godine.

Okončanjem postupka sanacije počinju aktivnosti rasta, razvoja i integracije, poručili su iz HPB-a.

Krajem ožujka Nova hrvatska banka imala je 78 tisuća klijenata fizičkih osoba, a pet tisuća pravnih osoba, vrijednost imovine joj je dosezala 9,6 milijardi kuna, adekvatnost kapitala je bila na 19,7 posto, udio "loših" kredita 5,2 posto, dok joj je neto dobit u prvom kvartalu iznosila 3,2 milijuna kuna.

U izvješću se napominje da je neto dobit iskazana bez efekta naslijeđenih tužbi zbog kredita u švicarskim francima u iznosu od 9,8 milijuna kuna, a dodaje se da su moguće i dodatne rezervacije za sudske sporove, do 20 milijuna kuna, nakon neovisne potvrde vanjskog eksperta.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Nova hrvatska banka, Sberbank, Sberbank Hrvatska
PROČITAJ I OVO
OTP banka dobitnik nagrade za najbolju banku u Srbiji magazina The Banker
PRIZNANJA
OTP banka dobitnik nagrade za najbolju banku u Srbiji magazina The Banker
LONDON – OTP banka Srbija proglašena je za Najbolju banku u Srbiji na tradicionalnoj dodeli godišnjih nagrada svetskog finansijskog magazina The Banker.
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
KREDITI
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
BEOGRAD – Banca Intesa, članica međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, uvrstila je u ponudu EE Farmer invest, dugoročni investicioni kredit za kupovinu energetski efikasne pogonske mehanizacije namenjen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
STRATEŠKI
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
LONDON - HSBC će zatvoriti 114 poslovnica u Velikoj Britaniji, fokusirajući se prvenstveno na mobilno bankarstvo. Kako je priopćeno iz banke, u reorganizaciju i modernizaciju ulažu se deseci milijuna funti.
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
REJTING
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
ZAGREB – Fitch Ratings, renomirana međunarodna bonitetna agencija, potvrdila je postojeći kreditni rejting Erste banke „A-“, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom
GUBITAK
ECB bi godinu mogao zaključiti s gubitkom

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) upozorila je da bi godinu mogla zaključiti s gubitkom budući da je podizanjem kamatnih stopa radi obuzdavanja inflacije povećala i vlastite obaveze prema komercijalnim bankama.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE