GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit Erste banke lani uzletjela 85%

Neto dobit Erste banke lani uzletjela 85%
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2022 / 17:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Neto dobit Erste&Steiermärkische banke za 2021. godinu iznosila je 847 milijuna kuna, što je za 457 milijuna kuna ili 85 posto više nego godinu ranije, a takav rast dobiti zahvaljuje se značajno nižim troškovima rizika, izvijestili su u petak iz te banke.

Troškovi rizika u 2021. godini su iznosili 144 milijuna kuna, u odnosu na 627 milijuna kuna godinu ranije. Pritom je udio tzv. NPL plasmana na razini banke dodatno smanjen sa 6,7 posto, koliko je iznosio na kraju 2020. godine, na 5,3 posto krajem prošle godine, navodi se u bančinu priopćenju.

Bančin neto kamatni prihod lani je iznosio 1,61 milijardu kuna, što je otprilike na razini kao i godinu ranije.

Ukupna aktiva banke krajem prosinca 2021. iznosila je 82,8 milijardi kuna te je bila 13 posto viša u odnosu na kraj 2020. Ukupni krediti klijentima na dan 31. prosinca 2021. dosegnuli su 45,7 milijardi kuna ili 1,1 posto više nego krajem 2020., a ukupni depoziti klijenata 64,9 milijardi kuna, što je 13,3 posto više.

Predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Banka Christoph Schoefboeck izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatom.

"Zadržali smo stabilnost operativnog poslovanja, istovremeno pružajući adekvatnu podršku klijentima u izazovnim vremenima obilježenim pandemijom. Redovnim kreditnim aktivnostima nastaviti smo pratiti financijske potrebe građana, poslovnih subjekata i lokalnih samouprava, a snažan naglasak stavili smo na daljnji razvoj naših digitalnih rješenja, George on-line bankarstva i KEKS Pay aplikacije. Nastavili smo i s provedbom besplatnog programa Škole pametnih financija, kroz koji je dosad gotovo 10.000 polaznika prošlo edukaciju iz područja osobnih financija“, istaknuo je Schoefboeck.

Iz banke podsjećaju i da su krajem lipnja 2021. godine uspješno realizirali prvo izdanje svojih obveznica na međunarodnom tržištu kapitala, u ukupnom nominalnom iznosu od 400 milijuna eura. Realizacijom te transakcije napravljen je dodatni iskorak te je banka svojim postojećim vrijednosnim papirima u opticaju na domaćem tržištu kapitala dodala i prvu međunarodnu euro obveznicu, postavši prva banka u Hrvatskoj koja je uspješno realizirala izdanje vlastitih obveznica i na međunarodnom tržištu kapitala, ističu iz Erstea.

Neto dobit ESB grupe prije manjinskog utjecaja u 2021. godini iznosila je 1,07 milijardi kuna, dok je u 2020. bila 472 milijuna kuna. Ukupna aktiva ESB grupe krajem prosinca 2021. iznosila je 92,3 milijarde kuna, što je 11,9 posto više u odnosu na kraj 2020.

Vezano za očekivanja poslovanja u ovoj godini Schoefboeck ističe da je još prerano za konkretnije zaključke o dugoročnim učincima ratnih sukoba u Ukrajini na hrvatsko gospodarstvo, no navodi da se njihovo poslovanje odvija u potpunosti redovno te ne očekuju bilo kakva odstupanja u odnosu na uobičajene trendove.

"Opseg poslovnih aktivnosti, koji se odnosi na klijente ili platni promet povezan s Rusijom ili Ukrajinom, u ukupnom je portfelju Erste banke vrlo mali. Osim toga, naša matična Erste grupa nema svoje podružnice na ruskom i ukrajinskom tržištu te je njezina izravna izloženost prema tim državama neznatna", istaknuo je Schoefboeck.

"Ratna stradanja u Ukrajini i tragedija koja je snašla njezine stanovnike, od svih nas zahtijevaju odgovornu reakciju. Erste banka razvila je paket mjera podrške kojim želi pridonijeti barem malom ublažavanju posljedica za ukrajinske državljane koji napuštaju svoju zemlju te pristižu i u Hrvatsku. Erste grupa u svim državama u kojima posluje nastoji pružiti podršku i pomoć kroz različite mjere i oblike, svjesna ozbiljnosti situacije te posvećena cilju humanosti i brige za ljude. U nadi da će se ratne operacije i stradanja okončati u najkraćem mogućem roku, izražavamo podršku narodu i građanima Ukrajine te smo u mislima s njima“, naveo je, između ostaloga, Schoefboeck.

Tagovi: Erste, Erste banka, Christoph Schoefboeck, ukrajinske izbjeglice
PROČITAJ I OVO
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
TEŽAK PAD
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
LONDON - Što nije u redu s bankama, zapitao se i britanski tjednik The Economist.
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
ODLJEV
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
WASHINGTON - Regulatori su ponovno uvjeravali javnost da je bankarski sustav siguran, budući da su svježi podaci pokazali da su klijenti nedavno povukli gotovo 100 milijardi dolara depozita.
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
RASPRODAJA
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
FRANKFURT - Dionice Deutsche Banka skliznule su u petak, dok su troškovi osiguranja od neplaćanja naglo porasli, jer se njemački zajmodavac našao na meti panične rasprodaje zbog briga oko stabilnosti europskog bankarskog sektora.
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
RAST
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
ZAGREB – Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, neto dobit u 2022. godini iznosila je 977,0 milijuna kuna, 15,3% više u odnosu na 847,0 milijuna kuna u 2021.
Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
PRITISCI
Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
FRANKFURT - Europska središnja banka vrši pritisak na austrijsku Raiffeisen banku da zatvori svoje visokoprofitabilne operacije u Rusiji, potvrdilo je Reutersu pet obaviještenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE