GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nenaplativi krediti velik teret i za njemačke i francuske banke

Nenaplativi krediti velik teret i za njemačke i francuske banke
LOŠI KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2017 / 16:04
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Njemačke i francuske banke zajedno su nagomilale gotovo 230 milijardi eura nenaplativih kredita, pokazuju podaci regulatora, razotkrivajući razmjere problema koji pritišće eurozonu u cjelini.

Ukupan iznos nenaplativih kredita u dva vodeća gospodarstva eurozone približio se time talijanskih 260 milijardi eura, primjećuje Reuters. Ujedno razotkriva razmjere problema koji pogađa cijelu Europu iako se banke u Francuskoj i Njemačkoj s njime nose puno lakše zahvaljujući znatno manjem udjelu nenaplativih kredita u njihovom ukupnom kreditnom portfelju.

Nakon Italije, čije su banke na kraju ožujka u bilancama bilježile 262 milijarde eura nenaplativih kredita, najveći su iznosi redom zabilježeni u Francuskoj, Španjolskoj, Grčkoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

U Francuskoj su iznosili 160 milijardi eura, u Španjolskoj 139 milijardi a u Njemačkoj 69 milijardi eura.
Slika se mijenja kada se u obzir uzme udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditnom portfelju. Prema tom kriteriju prvo mjesto zauzima Grčka s gotovo polovinom kredita koji nisu servisirani tri mjeseca, pokazuju podaci Europske agencije za banke (EBA).

U Italiji i Irskoj oni čine otprilike jednu osminu, a u Francuskoj manje od četiri posto.

Nastojanja Europske središnje banke (ECB) da 'počisti' tisuću milijardi eura nenaplativih kredita naišla su na žestok otpor talijanskih ali i njemačkih zastupnika u Europskom parlamentu, primjećuje Reuters, zaključujući da problematični krediti prerastaju u najveći izazov za ECB-ov odjel bankovne supervizije.

Tagovi: nenaplativi krediti, njemačke banke, francuske banke, loši krediti
PROČITAJ I OVO
Lorenzo Ramajola na čelu UniCredit banke Slovenija
KARIJERE
Lorenzo Ramajola na čelu UniCredit banke Slovenija
LJUBLJANA - UniCredit banka Slovenija dobila je ovih dana novu upravu.
Krediti poduzećima pali treći uzastopni mjesec
KREDITIRANJE
Krediti poduzećima pali treći uzastopni mjesec
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu pada za 0,5% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem svibnja spustili su se na 85,9 mlrd kuna pri čemu je i treći mjesec za redom zabilježena negativna stopa rasta.
Deutsche Bank objavio rezultate bolje od očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank objavio rezultate bolje od očekivanja
LONDON - Deutsche Bank prijavio je neto prihod od 692 milijuna eura (818 milijuna dolara) za drugo tromjesečje ove godine.
Kućanstva u zemljama eurozone nastavila povećavati zaduživanje kod banaka
DUG
Kućanstva u zemljama eurozone nastavila povećavati zaduživanje kod banaka
FRANKFURT - Kućanstva u eurozoni nastavila su se prošli mjesec ubrzano zaduživati kod banaka, privučena niskim kamatnim stopama i gospodarskim oporavkom od pada izazvanog pandemijom, pokazali su u utorak objavljeni podaci Europske središnje banke (ECB-a).
Neto dobit Zagrebačke banke porasla 5,5%
RAST
Neto dobit Zagrebačke banke porasla 5,5%
ZAGREB - Zagrebačka banka ostvarila je u prvom polugodištu dobit nakon oporezivanja od 818 milijuna kuna, što je 43 milijuna kuna ili 5,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje konsolidirani nerevidirani financijski izvještaj te banke objavljen u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE