GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Širok spektar nefer ponašanja banaka prema klijentima

NBS: Širok spektar nefer ponašanja banaka prema klijentima
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2022 / 21:55
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Postupajući po pritužbama klijenata Narodna banka Srbije (NBS) je uočila brojna postupanja banaka koja nisu bila fer, a u izveštaju o trogodišnjoj kontroli koji je danas predstavljen i objavljen na sajtu NBS, među konkretnim primerima gde je NBS pomogla korisnicima, navedeno je da je kod jedne banke utvrđen ogroman broj neaktivnih računa korisnika i potraživanja u vezi sa njima sa velikim kašnjenjem.

Ističe se da u velikom broju slučajeva korisnici nisu ni bili svesni da im račun nije zatvoren i da su banci nešto dužni u vezi s tim računom, jer su poslednji kontakt s bankom imali pre više godina, a ona ih nije informisala o dugovanju.

Za dugovanje bi najčešće saznali kada bi podneli zahtev za odobrenje kredita u drugoj banci, i to na osnovu uvida u evidenciju Kreditnog biroa.
NBS je takođe utvrdila da banke u pojedinim situacijama za slučaj kašnjenja ugovaraju i korisnicima naplaćuju posebnu izuzetno visoku zateznu kamatu, na primer 0,5 odsto dnevno na ukupan iznos dospele rate za svaki dan kašnjenja a primenom tako visoke kamatne stope na kašnjenje, dug korisnika je vrtoglavo rastao iz dana u dan.

Kao nepravične, ugovorne odredbe utvrđene su i one kojima se banci daje pravo da u toku otplate kredita, kada korisnik zbog gubitka posla nema redovne prilive na računu kod banke, banka njemu samo iz tog razloga obračunava i naplaćuje veću kamatnu stopu.
Centralna banka je kao nepoštenu utvrdila i poslovnu praksu banke koja korisnicima nije omogućavala da podnesu ni zahtev za odobrenje kredita dok prethodno ne otvore račun u banci uz koji im se izdaje i kartica.

Naveden je i primer banke koja porodilji onemogućava da podnese zahtev za produženje dozvoljenog prekoračenja po računu.
Ovo zato što za vreme porodiljskog odsustva dobija naknadu zarade a kreditne politike banke i aplikacija za podnošenje kreditnih zahteva, predviđaju samo zaradu i penziju kao redovne prilive na osnovu kojih se može podneti zahtev za odobrenje kredita.
NBS je ovakvo postupanje banke ocenila kao diskriminatorno.
Kada je reč o zloupotrebama platnih kartica naveden je primer jednog korisnika kome su za noć sa tekućeg računa izvršene neodobrene transakcije od 48.000 dinara.
Korisnik je naveo da je istog trenutka kada je video skidanja sa računa, pozvao banku i blokirao račun, da je novac sa njegovog računa skinut putem Fejsbuka, kao i da ni na jednoj društvenoj mreži nije unosio svoj PIN.
Banka je navela da su ispunjeni uslovi za primenu zakonske odredbe kojom je propisano da korisnik snosi trošak do 3.000 dinara od iznosa transakcije, a da, kako nijedna pojedinačna transakcija nije bila veća od ovog iznosa, čitav trošak pada na korisnika.
NBS je najpre zauzela stav da banka ne može ugovorom preneti na korisnika potpunu odgovornost za izvršenje transakcije na internetu kod trgovaca koji ne podržavaju mehanizam 3D Secure Code.
Kao obrazlozenje stava je navedeno da je to samo jedan od dodatnih mehanizama zaštite koji omogućava kartična šema a čije odsustvo, samo po sebi, ne znači da plaćanje nije bezbedno i zato što veliki broj prodavaca nema ovaj dodatni mehanizam zaštite.

Tagovi: Narodna banka Srbije, nefer ponašanje banaka, neaktivni računi
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE