GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Rast kreditne aktivnosti u prvom tromesečju

NBS: Rast kreditne aktivnosti u prvom tromesečju
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 12:49
Autor: SEEbiz / FoNeT
BEOGRAD - Kretanja na kreditnom tržištu bila su veoma povoljna u prvom tromesečju, pri čemu se rast kreditne aktivnosti na međugodišnjem nivou ubrzavao iz meseca u mesec, navodi se u izveštaju o kreditnoj aktivnosti Narodne banke Srbije (NBS) za prva tri meseca ove godine.

Rast kreditne aktivnosti je u martu, po isključenju efekta promene deviznog kursa, iznosio 11,9 odsto. Takva kretanja rezultat su ubrzanja rasta kredita privredi za 14,5 odsto međugodišnje, dok je rast kredita stanovništvu iznosio 9,7 odsto međugodišnje, što ukazuje da kreditna aktivnost ne predstavlja rizik ni po cenovnu ni po finansijsku stabilnost.

Uslovi finansiranja na domaćem tržištu ostali su povoljni, što je ostvareno zahvaljujući efektima ranijeg ublažavanja monetarne politike, niskim kamatnim stopama na međunarodnom tržištu novca i povećanoj konkurenciji među bankama.

Tako je prosečna kamatna stopa na kredite privredi u dinarima početkom 2020. godine spuštena na novi minimum i dodatno se približila kamatnoj stopi u evrima, dok su se kamatne stope na kredite stanovništvu kretale blizu ranije zabeleženih najnižih vrednosti.

Krediti privredi su u prvom tromesečju ostvarili neuobičajeno visok rast za ovaj period godine od 58,2 milijarde dinara. Finansijska podrška bila je i dalje pretežno usmerena na segment mikropreduzeća, malih i srednjih preduzeća, kojima je odobreno preko 55 odsto kredita.

U prvom tromesečju krediti stanovništvu su povećani za 18,9 milijardi dinara, vođeni, kao i do tada, gotovinskim i stambenim kreditiranjem. Pritom, rast stambenih kredita bio je za 57 odsto viši nego u istom periodu prethodne godine.

Krajem marta, nominalno posmatrano, dinarski plasmani činili su 33,2 odsto postojećih ukupnih plasmana privredi i stanovništvu, navodi se u izveštaju NBS.

Zahvaljujući rastu ekonomske i kreditne aktivnosti, učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima dodatno je smanjeno u 2020. i u martu je iznosilo četiri odsto. To je novi najniži nivo otkad se ovaj pokazatelj kvaliteta aktive prati, što istovremeno dodatno jača finansijsku stabilnost i otvara prostor za dalji kreditni rast.

U izveštaju se ističe da je NBS sredinom marta donela odluku o uvođenju moratorijuma na otplatu kreditnih obaveza i obaveza po osnovu finansijskog lizinga u trajanju od najmanje tri meseca, čime je pružena direktna podrška privredi i građanima. Prema podacima banaka, 94 odsto građana i 93 odsto privrede prihvatilo je moratorijum u otplati kredita.

Tagovi: Narodna banka Srbije, kreditiranje, kreditna aktivnost, stambeni krediti, potrošački krediti
PROČITAJ I OVO
Maja Krstić glavna izvršna direktorka Podgoričke banke
KARIJERE
Maja Krstić glavna izvršna direktorka Podgoričke banke
PODGORICA - Za glavnu izvršnu direktorku Podgoričke banke, članice OTP grupe, imenovana je Maja Krstić, što je potvrđeno i odobrenjem Centralne banke (CBCG).
Sberbanka pripremila specijalnu ponudu keš i kredita za refinansiranje
PONUDA
Sberbanka pripremila specijalnu ponudu keš i kredita za refinansiranje
MOSKVA - Sberbanka u Srbiji pripremila je specijalne uslove za keš kredite i kredite za refinansiranje sa efektivnom kamatnom stopom od 8,85 odsto, odnosno nominalnom od 7,9 odsto, saopšteno je danas iz te banke.
U crnogorskim bankama 153 miliona manje nego u januaru
DEPOZITI
U crnogorskim bankama 153 miliona manje nego u januaru
PODGORICA - Ukupni depoziti u bankama na kraju maja iznosili su tri milijarde i 299 miliona eura i za 153 miliona, ili 4,5 odsto, su manji u odnosu na početak godine kada su iznosili 3,452 milijarde, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore.
Karpe ostaje na čelu Nadzornog odbora NLB-a
KARIJERE
Karpe ostaje na čelu Nadzornog odbora NLB-a
LJUBLJANA - Na prvom sastanku glavne skupštine banke, koja je sredinom lipnja povećala broj članova, članovi Nadzornog odbora NLB-a ponovno su u petak izabrali Primoža Karpu za predsjednika tijela, a Andreasa Klingena za njegovog zamjenika.
Sberbank štedi na menadžerskim plaćama
ŠTEDNJA
Sberbank štedi na menadžerskim plaćama
MOSKVA - Prve na udaru zbog pada prihoda Sberbanka uslijed koronakrize su menadžerske plaće, dok plaće "običnih" zaposlenika nisu smanjivane niti je bilo otpuštanja, rekao je u ponedjeljak u intervjuu za agenciju TASS predsjednik uprave Sberbanka German Gref.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE