GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Privremena mera za izračunavanje kapitala banaka

NBS: Privremena mera za izračunavanje kapitala banaka
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2022 / 08:20
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije u sredu je na vanrednoj sednici usvojio Odluku o privremenoj meri koja se odnosi na izračunavanje kapitala banke kojom se daje mogućnost bankama da ublaže negativne efekte promene cena hartija od vrednosti na kapital, nastale usled poremećaja na globalnim finansijskim tržištima.

Propisom se omogućava da se iz obračuna osnovnog akcijskog kapitala banke, do kraja ove godine isključi 70 odsto neto nerealizovanih gubitaka i dobitaka proisteklih po osnovu vrednovanja dužničkih instrumenata, saopšteno je iz NBS.

Privremena mera se odnosi na dužničke hartije od vrednosti čiji su izdavaoci Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave Republike Srbije, a koje se vrednuju po fer vrednosti kroz ostali rezultat u skladu sa Međunarodnim standardom finansijskog izveštavanja 9.

Pored ublažavanja negativnih efekata promene cena hartija od vrednosti na kapital banaka, navedenom merom Narodna banka Srbije nastoji da ostvari nekoliko ciljeva od kojih je jedan da podstakne banke da kupljene hartije od vrednosti Republike Srbije zadrže u svojim portfolijima.

Cilj je i da se otvori prostor za nova ulaganja banaka u ove hartije, kao i da se doprinese oslobađanju kapaciteta banaka za nastavak kreditne aktivnosti, naročito u segmentu privrede, sa ciljem očuvanja domaće privredne aktivnosti.

NBS navodi da na ovaj način stvara ravnotežu između pooštravanja monetarnih uslova, neophodnog kako bi se ograničili efekti inflatornih pritisaka na svetskom i domaćem tržištu i stimulisanja kreditne aktivnosti banaka u cilju nastavka podrške realnom sektoru i privrednom rastu.

„Izražena globalna neizvesnost, usled niza faktora – od posledica još uvek aktuelne kovid-19 krize, preko zaoštrene energetske situacije, prekinutih/usporenih lanaca snabdevanja i globalnih inflatornih pritisaka, a naročito usled trenutne geopolitičke krize vezane za Ukrajinu, kao i pooštravanje monetarnih politika vodećih centralnih banaka, doveli su do rasta kamatnih stopa na međunarodnom finansijskom tržištu“, objašnjava NBS.

Kako dodajui, to se u određenoj meri prenelo i na domaće finansijsko tržište, manifestujući se kroz značajniji rast stopa prinosa, odnosno pad cena, pre svega, državnih hartija od vrednosti, a koje se u znatnom iznosu nalaze u bilansima banaka kao investitora u te hartije.

„Imajući to u vidu, Narodna banka Srbije je prepoznala potrebu za donošenjem propisa privremenog važenja u cilju očuvanja i jačanja stabilnosti finansijskog sistema Republike Srbije“, ističe se u saopštenju.

Banke će navedenu privremenu meru moći da primenjuju u periodu od 30. juna 2022. godine do 31. decembra 2022. godine, pri čemu će Narodna banka Srbije nastaviti da analizira celokupnu situaciju i okolnosti na finansijskim tržištima, kontinuirano sagledavajući potrebu za daljim preduzimanjem odgovarajućih mera, saopšteno je iz kabineta guvernera NBS.

Tagovi: privremena mera za izračunavanje kapitala banaka, Narodna banka Srbije, Jorgovanka Tabaković
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE