GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS pripremila validator i generator za IPS QR kod

NBS pripremila validator i generator za IPS QR kod
QR KOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 19:30
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Putem servisa na posebnom delu internet prezentacije Narodne banke Srbije - stranica IPS QR kod, NBS je omogućila tehničku pripremu, tj. generisanje NBS IPS QR koda i tehničku proveru odnosno validaciju pripremljenog IPS QR koda.

Pogodnost ovog koda je u tome što potrošači mogu da plate račune na kojima je on odštampan, jednostavno u dva-tri klika na mobilnom telefonu, bez prekucavanja podataka u nalog za plaćanje.

Posetioci sajta mogu, putem jednostavnog servisa brzo i jednostavno generisati sopstveni NBS IPS QR i proveriti već pripremljeni IPS QR kod u tehničkom smislu.

Kako se navodi u saopštenju generator NBS IPS QR koda obuhvata tehničku pripremu koda koji korisniku, tj. primaocu plaćanja, omogućava da kreira kod popunjavanjem definisanih elemenata koji su prikazani u formi polja za popunjavanje ili tako što će elemente za kreiranje koda upisati u formi teksta.

NBS IPS QR kod generisan putem generatora Narodne banke i prikazan na računima, odnosno fakturama omogućiće korisnicima da klijentima pruže uslugu tako što će automatski, skeniranjem NBS IPS QR koda, formirati nalog za prenos sa podacima koji su prethodno definisani u kodu.

Platilac će, objašnjava NBS u saopštenju, skeniranjem tog koda u aplikaciji mobilnog bankarstva koju ima instaliranu na mobilnom uređaju, u dva-tri koraka platiti račun odnosno fakturu.

Tako primalac plaćanja smanjuje mogućnost nastanka greške platioca prilikom popunjavanja elemenata naloga za prenos i nudi mu komfor jednostavnog pokretanja platne transakcije.

Validator obuhvata tehničku proveru već pripremljenog IPS QR koda putem učitavanja datoteke koja sadrži IPS QR kod u formatima koji su definisani i prikazani na stranici IPS QR kod.

U saopštenju se dodaje i da je Narodna banka u prethodnom periodu u saradnji sa Vladom Srbije radila na tome kako bi javna preduzeća i ustanove koje je osnovala lokalna samouprava omogućili primenu NBS IPS QR kodova na svojim računima odnosno fakturama.

NBS podseća da se na njenoj internet prezentaciji može pogledati video u kojem se objašnjava kako se jednostavno plaćaju računi skeniranjem NBS IPS QR koda, odabirom opcije IPS skeniraj u aplikaciji mobilnog bankarstva instaliranoj na mobilnom uređaju.

Tagovi: Narodna banka Srbije, IPS QR kod
PROČITAJ I OVO
The Banker: Erste banka po peti put najbolja banka u Crnoj Gori
PRIZNANJA
The Banker: Erste banka po peti put najbolja banka u Crnoj Gori
LONDON/PODGORICA – Magazin „The Banker“ je po peti put proglasio Erste Bank AD Podgorica „Bankom godine u Crnoj Gori“. Nagrade ovog renomiranog magazina, koji djeluje u okviru Financial Times grupacije, ove godine su proglašene na onlajn ceremoniji održanoj 2. decembra.
HPB, HBOR i Zagrebačka banka kreditiraju HAC
REFINANCIRANJE
HPB, HBOR i Zagrebačka banka kreditiraju HAC
ZAGREB - Vlada je u četvrtak dala suglasnost Hrvatskim autocestama (HAC) za kredit kod Hrvatske poštanske banke, Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak za refinanciranje dva kredita ukupno vrijedna 120,9 milijuna eura, radi pripajanja Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) HAC-u.
EBA: Banke mogu odobravati moratorije na kredite do kraja ožujka 2021.
MORATORIJ
EBA: Banke mogu odobravati moratorije na kredite do kraja ožujka 2021.
BRUXELLES - Europska agencija za banke (EBA) ponovo je aktivirala kriznu regulativu za moratorije na kredite, omogućivši podnošenje zahtjeva za zamrzavanjem otplata do kraja ožujka 2021. kako bi se osigurala likvidnost u drugom valu pandemije covida 19.
The Banker: PBZ banka godine u Hrvatskoj
NAGRADE
The Banker: PBZ banka godine u Hrvatskoj
ZAGREB - Za ovu nagradu The Bankera koja se u financijskoj industrija smatra “standardom za bankarsku izvrsnost“, razmatrao se široki spektar kvantitativnih i kvalitativnih i kriterija.
NBS: Više od četiri petine plaćanja u RTGS sistemu
PLAĆANJA
NBS: Više od četiri petine plaćanja u RTGS sistemu
BEOGRAD - Za 20 radnih dana u novembru, u RTGS i kliring sistemu Narodne banke Srbije realizovano je 19,6 miliona plaćanja, od čega su 16 miliona ili 81,7 odsto nalozi u RTGS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE