GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS objavila nove smernice oko oglašavanja banaka

NBS objavila nove smernice oko oglašavanja banaka
REGULATOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2019 / 13:40
Autor: SEEbiz
BEOGRAD  - Reklamiranje banaka nikad nije bilo jednostavno. Brojni su problemi, a jedan od njih je nezadovoljstvo korisnika, kao i zakonska ograničenja.

Na snazi je šuma novih smernica kojima je Narodna banka Srbije (NBS) ove godine dodatno regulisala oblast promocije finansijskih usluga, piše Represent.

Sa ciljem da se korisnici zaštite od grešaka koje mogu da prouzrokuju reklame za bankarske institucije, pored već uobičajenih smernica kojima se banke vode u oglašavanju, poput onog da mora biti navedeno puno ime kompanije, sa logom ili bez njega, stoje i neke odredbe koje su donekle promenile način na koji su banke reklamirale svoje proizvode i usluge.

Tu je, na primer, načelo istinitosti informacija. Ono navodi da je zabranjeno koristiti dvosmislice, preterivati ili izostavljati informacije pri prezentovanju. Postavlja se pitanje koliko je informacija dovoljno da bi prosečan građanin bio informisan, ako znamo koliko informacija po Zakonu o finansijskim uslugama jedna prosečna bankarska ponuda mora da sadrži.

U okviru iste odredbe, navodi se da su protivzakonite "tvrdnje da će finansijska usluga koja se promoviše biti raspoloživa u kratkom roku" sa obrazloženjem da se na taj način "uskraćuje prilika ili vreme potrebno za odgovarajući nivo obaveštenosti", odnosno da potencijalni korisnici nemaju dovoljno vremena da dobro razmisle o tome da li je ponuda za njih povoljna ili ne.

Ipak, ne postavlja se minimalan rok koji ne bi bio u koliziji za Odlukom, što za marketing službe banaka, ali i za kreativne agencije čiji će posao biti da na adekvatan način plasiraju ponude, znači da izbegavaju i komunikaciju takvih proizvoda. Dakle, pod znakom pitanja je i kratkoročna ponuda štednje pod povoljnim uslovima tokom Nedelje štednje i slično.

Predviđeno je da banke za svaki svoj novi proizvod, uz obaveštenje o tom proizvodu koje Narodnoj banci dostavljaju, moraju da joj na odobrenje dostave i tačan način na koji planiraju da ga reklamiraju.

Sve te novine svakako će izmeniti način na koji su se banke do sada predstavljale javnosti, a na agencijama koje se ovim bave jeste da pronađu odgovarajući način i pravu meru oglašavanja, koja će omogućiti da građani budu dobro informisani, da pravila budu poštovana, a klijent zadovoljan.

Tagovi: Narodna banka Srbije, oglašavanje banaka
PROČITAJ I OVO
Addiko banka predstavila mRačun
NOVITETI
Addiko banka predstavila mRačun
BEOGRAD - Addiko banka je predstavila mRačun, jedinstveno rešenje u inovativnoj ponudi digitalnih proizvoda koje podrazumeva otvaranje računa u okviru postojeće mobilne aplikacije, putem video identifikacije korisnika. mRačun postaje potpuno funkcionalan po završetku svih koraka na mbankingu, bez odlaska u banku.
Poslovanje banaka pogoršano u prvom kvartalu, no kreditni portfelj poboljšan
BANKARSKI SEKTOR
Poslovanje banaka pogoršano u prvom kvartalu, no kreditni portfelj poboljšan
ANALIZA - U jeku koronakrize u ožujku i travnju, hrvatski građani poklonili su povjerenje hrvatskim bankama i štednji u kunama, piše u novom izdanju publikacije HUB Pregled 2/2020 .
Zaba uvela stambene kredite za obnovu nekretnina oštećenih potresom
KREDITI
Zaba uvela stambene kredite za obnovu nekretnina oštećenih potresom

ZAGREB - Zagrebačka banka je građanima čije su nekretnine stradale u nedavnom potresu omogućila posebne kredite po kamatnoj stopi već od 2,45 posto, bez naknade za obradu kredita, s rokom otplate do 30 godina te mogućnosti uvećanja kredita za opremanje nekretnine.

NBS: Rast kreditne aktivnosti u prvom tromesečju
KREDITI
NBS: Rast kreditne aktivnosti u prvom tromesečju
BEOGRAD - Kretanja na kreditnom tržištu bila su veoma povoljna u prvom tromesečju, pri čemu se rast kreditne aktivnosti na međugodišnjem nivou ubrzavao iz meseca u mesec, navodi se u izveštaju o kreditnoj aktivnosti Narodne banke Srbije (NBS) za prva tri meseca ove godine.
Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica
USLUGE
Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE