GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS izrekla lani 18 novčanih kazni bankama i osiguravačima

NBS izrekla lani 18 novčanih kazni bankama i osiguravačima
KAZNE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2020 / 12:08
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Narodna banka Srbije je, u skladu sa svojim nadležnostima po Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, donela 2019. godine 20 rešenja po pritužbama klijenata banaka i osiguravajućih društava, od čega je u 18 slučajeva izrekla i novčanu kaznu.

U postupcima po pritužbama, NBS je rešenjem nalagala otklanjanje konkretne nepravilnosti u odnosu na korisnika koji je podneo pritužbu i kada je to propisano zakonom izricala novčanu kaznu, navodi se u saopštenju NBS.

Propisana novčana kazna za nepravilnosti u vezi sa primenom Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kreće se u rasponu od 80.000 do 1.000.000 dinara, a za nepravilnosti u vezi sa primenom Zakona o platnim uslugama od 50.000 do 800.000 dinara, podsećaju iz centralne banke.

U slučaju dve banke izrečene su novčane kazne iz Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga za postupanje suprotno Odluci o bližim uslovima oglašavanja finansijskih usluga, a doneto je i jedno rešenje kojim su utvrđene nepravične ugovorne odredbe, dodaje se u saopštenju.

Iz NBS navode da je od 1.577 okončanih postupaka, 280 pritužbi bilo osnovano, od čega se 9,6 odsto osnovanih žalbi građana odnosi na osiguravajuća društva, a 26,6 procenata na banke.

U postupku posredovanja, od ukupno 60 okončanih postupaka, u 19 slučajeva je zaključen sporazum između osiguravajućeg društva i korisnika, dok je u slučaju banaka zaključeno četiri sporazuma, dodaje se u saopštenju i precizira da je prosečna vrednost sporazuma iznosila 337.812 dinara.

U centralnoj banci napominju da se rezultati rada u ovoj oblasti ne mogu detaljnije preneti javnosti zbog poverljivosti koja je ustanovljena zakonom, ali da je veliki broj korisnika koji nisu ni podnosili pritužbe imao konkretnu materijalnu korist kao posledicu aktivnosti Narodne banke Srbije u toj oblasti.

Tagovi: Narodna banka Srbije, banke u Srbiji, Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE