GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Navala banaka na obveznice Federacije BiH

Navala banaka na obveznice Federacije BiH
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 07:01
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Posljednja aukcija obveznica Federacije BiH od 8. septembra, na kojoj se federalna Vlada zadužila za gotovo 40 miliona KM, pokazala je veliku zainteresovanost bankarskog sektora za vladine vrijednosne papire u uslovima pandemije.

Na ovoj aukciji, pristiglo je čak 33 ponuda za kupovinu 90.279 obveznica u ukupnom iznosu od 90.279.000,00 KM.

Ponuda je nego dvostruko nadmašila potražnju, jer je prihvaćeno osam ponuda za 40,000 obveznica putem kojih je prodano 40.000 obveznica ukupne nominalne vrijednosti 40.000.000,00 KM.

Sve obveznice u cjelosti je kupio bankarski sektor.

Za razliku od aukcija Republike Srpske, na kojima je zaduženje moguće i preko planiranog iznosa ako postoje ponude i cijena je za izdavatelja prihvatljiva, propisi u Federaciji BiH ne dozvoljavaju takvu mogućnost pa se vrijednosni papiri prodaju u količini u kojoj su ponuđeni.

Velika zainteresovanost za vladine obveznice odrazila se i na cijeni zaduženja koja je bila za izdavatelja izuzetno povoljna.

Obveznice, koje su s rokom dospjeća pet godina, prodate su po prosječnoj ponderisanoj prihvaćenoj cijeni od 99,9967, odnosno kamatnoj stopi od 0,8507% na godišnjem nivou.

Tagovi: oobveznice Federacije BiH, Sarajevska berza, Vlada Federacije BiH
PROČITAJ I OVO
Kamatne marže hrvatskih banaka niže od onih u zemljama Nove Europe
MARŽE
Kamatne marže hrvatskih banaka niže od onih u zemljama Nove Europe
ANALIZA - Analiza kretanja neto kamatne marže banaka u 27 europskih zemalja od kraja 2007. godine naovamo pokazuje da je neto kamatna marža hrvatskih banaka u najvećem dijelu promatranog razdoblja bila niža od prosječne neto kamatne marže u zemljama Nove Europe, kaže se u HUB analizama.
Hrvati mjesečno uštede 479 kuna
UŠTEĐEVINA
Hrvati mjesečno uštede 479 kuna
ZAGREB - Svijest hrvatskih građana o važnosti štednje nije se promijenila zadnjih godinu dana unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, te ih kao i lani 83 posto smatra da je štedjeti važno, a prosječno na mjesec uštede 479 kuna, pokazala je anketa Erste banke.
TI: Brojne europske banke izbjegavaju porezne obaveze
POREZI
TI: Brojne europske banke izbjegavaju porezne obaveze
LONDON - Upotreba poreznih oaza i agresivno izbjegavanje poreza raširena su pojava među europskim bankama, uključujući talijanske UniCredit i Intesu Sanpaolo i francuski Societe Generale, pokazalo je izvješće Transparency Internationala (TI).
HNB: Vrijednost bezgotovinskih transakcija u pet godina skočila 47 posto
SKOK
HNB: Vrijednost bezgotovinskih transakcija u pet godina skočila 47 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je broj nacionalnih kartičnih platnih transakcija zadnjih pet godina povećan za 58 posto, a ukupna vrijednost transakcija za 47 posto, navodi se u publikaciji Hrvatske narodne banke (HNB) "Bezgotovinske platne transakcije 2019.".
Mesečno u proseku uštedimo 5.210 dinara, najviše u proteklih šest godina
ŠTEDNJA
Mesečno u proseku uštedimo 5.210 dinara, najviše u proteklih šest godina
BEOGRAD - Najnovije istraživanje Erste Grupe o štednim navikama i stavovima građana Srbije pokazalo je da u proseku, mesečno sačuvamo 5.210 dinara, što je 439 dinara više nego prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE