GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen rast kredita stanovništvu

Nastavljen rast kredita stanovništvu
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2022 / 19:34
Autor: RBA analize
ANALIZA - Tijekom 2021. godine dinamiku rasta kredita stanovništvu predvodilo je stambeno kreditiranje koje je uz povijesno niske kamatne stope na kredite i snažan rast cijena nekretnina bilo podržano i državnim mjerama za subvenciju stambenih kredita.

S druge strane, potražnju za potrošačkim kreditima potiče rast cijena roba i usluga, pa se rast kreditne aktivnosti ubrzao prema kraju godine sukladno jačanju inflacije.

Ukupni krediti stanovništvu krajem veljače premašili su 142 mlrd. kuna što predstavlja rast za 0,3% u odnosu na siječanj te 3,8% u odnosu na veljaču 2021. Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima krajem veljače iznosio je 54%.

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, stambeni krediti su s iznosom od 68,3 mlrd. kuna na kraju veljače bili za 0,5% viši u odnosu na siječanj. Njihov rast primjetno je manji nego što je bio tijekom provedbe novoga kruga programa državnog subvencioniranja stambenih kredita pa je na godišnjoj razini rast stambenih kredita usporio s 8,1% u siječnju na 7,7% u veljači. S druge strane, gotovinski nenamjenski krediti su u veljači bili na razini od 53,4 mlrd. kuna pri čemu se godišnja stopa rasta ubrzala na 2,5% (s 2,4% u siječnju). Pozitivne godišnje stope rasta gotovinskih nenamjenskih kredita traju od srpnja prošle godine uz kontinuirano ubrzanje dinamike rasta.

Na osnovi transakcija, prema navodima iz središnje banke, tijekom veljače nastavio se blagi rast stambenih (0,2 mlrd. kuna) i gotovinskih nenamjenskih kredita (0,1 mlrd. kuna) te su se tako na godišnjoj razini stambeni krediti nastavili usporavati (s 8,4% u siječnju na 8,0% u veljači), a gotovinski nenamjenski krediti tek su se blago ubrzali (s 3,3% na 3,4%). Time je godišnji rast ukupnih kredita stanovništvu ostao na razini iz prethodnog mjeseca, +4,4%.

Kod potrošača smanjenje optimizma nepovoljno utječe na potražnju za srednjoročnim potrošačkim kreditima. No, ubrzani rast potrošačkih cijena u odnosu na rast plaća i ostalih primitaka kućanstava otvara jaz u kućnim budžetima i održava potražnju za potrošačkim kreditima. Potražnja za dugoročnim stambenim kreditima zadržava se na visokoj razini zbog državnog subvencioniranja otplate stambenih kredita za mlađe dobne skupine. Očekujemo da bi se rast ukupnih kredita stanovništvu mogao kretati na razini inflacije.

Tagovi: krediti stanovništvu, stambeni krediti, gotovinski krediti
PROČITAJ I OVO
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
EPILOG
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
BERN - Švicarski financijski regulator (FINMA) objavio je danas da razmatra hoće li pokrenuti disciplinski postupak protiv direktora banke Credit Suisse nakon što je drugu po veličini banku u Švicarskoj prošli tjedan morala otkupiti najveća švicarska banka UBS.
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
TEŽAK PAD
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
LONDON - Što nije u redu s bankama, zapitao se i britanski tjednik The Economist.
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
ODLJEV
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
WASHINGTON - Regulatori su ponovno uvjeravali javnost da je bankarski sustav siguran, budući da su svježi podaci pokazali da su klijenti nedavno povukli gotovo 100 milijardi dolara depozita.
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
RASPRODAJA
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
FRANKFURT - Dionice Deutsche Banka skliznule su u petak, dok su troškovi osiguranja od neplaćanja naglo porasli, jer se njemački zajmodavac našao na meti panične rasprodaje zbog briga oko stabilnosti europskog bankarskog sektora.
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
RAST
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
ZAGREB – Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, neto dobit u 2022. godini iznosila je 977,0 milijuna kuna, 15,3% više u odnosu na 847,0 milijuna kuna u 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE