GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen rast kredita poduzećima i stanovništvu

Nastavljen rast kredita poduzećima i stanovništvu
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 17:12
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su u listopadu za 1,4 mlrd. kuna ili 0,5% u odnosu na kraj rujna (na osnovi transakcija) dosegnuvši 267,9 mlrd. kuna.

Pritom je njihova godišnja stopa rasta nastavila ubrzavati, zabilježivši rast od 10,8% u listopadu u odnosu na 10,5% u rujnu. Prirast plasmana na mjesečnoj razini generiran je rastom kredita, koji čine glavnu stavku plasmana. Rast ukupnih plasmana odražava prvenstveno povećanje kreditiranja nefinancijskih poduzeća. Blagi rast ostvarili su i plasmani stanovništvu, a glavninu kreditne aktivnosti stanovništvu čini stambeno kreditiranje. Prema navodima središnje banke, otplata euroobveznica jednog velikog poduzeća, čiji su dio držale domaće monetarne financijske institucije, djelovala je u smjeru smanjenja plasmana.

Na osnovi stanja, ukupni krediti (osim kredita središnjoj državi) iznosili su 261,9 mlrd. kuna, što je povećanje za 1,9 mlrd. kuna ili 0,7% na mjesečnoj razini i 24,9 mlrd. kuna ili 10,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (2 mlrd. kuna ili 0,8% mjesečno i 25,8 mlrd. kuna ili 10,9% godišnje, na osnovi transakcija).

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, krediti nefinancijskim poduzećima ukupnog iznosa 103 mlrd. kuna bili su veći krajem listopada za 1,4 mlrd. kuna ili 1,4% na mjesečnoj razini, dok je godišnja stopa rasta ubrzala na 22,1% (+18,7 mlrd. kuna) u odnosu na 21,2% u rujnu. Prema HNB-u, rast kredita nefinancijskim poduzećima odnosi se poglavito na djelatnosti opskrbe električnom energijom. Na godišnjoj razini, krediti za obrtna sredstva krajem listopada usporili su na 20,4% (+6,1 mlrd. kuna) u odnosu na 22,5% mjesec ranije. Krediti za investicije ubrzali su svoj rast sedmi mjesec zaredom na godišnjoj razini te zabilježili stopu rasta od 17,7% (+6,1 mlrd. kuna). Trend pozitivnih godišnjih promjena ovih dviju kategorija traje od ožujka ove godine, a odražava povećanje kreditne aktivnosti banaka prema poduzećima. Na mjesečnoj razini, krediti za obrtna sredstva zabilježili su pad od 1%, a krediti za investicije ostvarili su rast od 1,4%.

S druge strane, krediti stanovništvu s iznosom od 148,7 mlrd. kuna bili su na mjesečnoj razini viši za tek 0,3% ili 0,4 mlrd. kuna, dok je godišnja stopa rasta blago usporila na 4,9% (s 5,1% u rujnu). Tako je u listopadu ostvareno povećanje za 7 mlrd. kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Skroman rast kredita stanovništvu potaknut je uglavnom rastom stambenih kredita koji su, s nominalnim iznosom od 73,6 mlrd. kuna, ostvarili povećanje od 0,4% ili 0,3 mlrd. kuna na mjesečnoj razini. U odnosu na listopad 2021. ostvaren je rast od 9,6% ili 6,4 mlrd. kuna. Istovremeno skroman rast na godišnjoj razini bilježe i gotovinski nenamjenski krediti. S iznosom od 54,3 mlrd. kuna krajem listopada, evidentiran je godišnji rast od 1,6% ili 0,9 mlrd. kuna. Na mjesečnoj razini, rast je iznosio skromnih 0,1% ili 0,05 mlrd. kuna.

Rast ukupnih plasmana monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) nastavio se ubrzavati na godišnjoj razini prvenstveno kao posljedica snažnijeg kreditiranja poduzeća iz energetskog sektora.

Naime, povećana potražnja za kreditima zrcali povećanu potrebu poduzeća iz energetskog sektora za obrtnim kapitalom uslijed rasta cijena energenata. Istovremeno se rast kredita stanovništvu održava na solidnim razinama. Prema HNB-u, zaoštravanje uvjeta financiranja vodećih gospodarstava počelo se odražavati na rast domaćih kamatnih stopa. Primjetan je rast troškova financiranja poduzeća, dok se kod kreditiranja stanovništva još uvijek ne primjećuje znatnija promjena financijskih uvjeta. Uslijed visoke razine viška likvidnosti financijskog sektora, očekujemo da neće biti zapreka za povećanje plasmana banaka u kredite pa očekujemo prijenos bržeg rasta kredita i u sljedeću godinu.

Tagovi: krediti stanovništvu, krediti poduzećima, stambeni krediti, gotovinski krediti
PROČITAJ I OVO
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
EPILOG
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
BERN - Švicarski financijski regulator (FINMA) objavio je danas da razmatra hoće li pokrenuti disciplinski postupak protiv direktora banke Credit Suisse nakon što je drugu po veličini banku u Švicarskoj prošli tjedan morala otkupiti najveća švicarska banka UBS.
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
TEŽAK PAD
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
LONDON - Što nije u redu s bankama, zapitao se i britanski tjednik The Economist.
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
ODLJEV
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
WASHINGTON - Regulatori su ponovno uvjeravali javnost da je bankarski sustav siguran, budući da su svježi podaci pokazali da su klijenti nedavno povukli gotovo 100 milijardi dolara depozita.
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
RASPRODAJA
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
FRANKFURT - Dionice Deutsche Banka skliznule su u petak, dok su troškovi osiguranja od neplaćanja naglo porasli, jer se njemački zajmodavac našao na meti panične rasprodaje zbog briga oko stabilnosti europskog bankarskog sektora.
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
RAST
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
ZAGREB – Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, neto dobit u 2022. godini iznosila je 977,0 milijuna kuna, 15,3% više u odnosu na 847,0 milijuna kuna u 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE