GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavak rasta kredita stanovništvu

Nastavak rasta kredita stanovništvu
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2020 / 10:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu u listopadu su dosegnuli 136 milijardi kuna, što je 0,3 posto više nego u rujnu i 3,5 posto više nego krajem lanjskog listopada, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

U odnosu na kraj prošle godine ti su krediti porasli za 2,2 posto.

Najznačajniji udio, s više od 44 posto, zauzimaju stambeni krediti, koji su u listopadu iznosili 60,7 milijardi kuna. Time je ostvaren rast od 8,6 posto u odnosu na listopad prošle godine te nastavljen trend rasta koji traje od studenog 2017. godine, komentiraju analitičari Raiffeisen banke (RBA).

Na mjesečnoj razini stambeni krediti porasli su za 0,4 posto, a zbog povećane kreditne aktivnosti, dijelom i zbog programa poticane stanogradnje, udio stambenih u ukupnim kreditima stanovništvu porastao je u proteklih godinu dana s 42,5 na 44,6 posto, dok se udio stambenih kredita u kunama u ukupnim stambenim kreditima povećao s 30 na 31,3 posto.

S druge strane, kažu RBA-ovi stručnjaci, primjetno je značajno usporavanje rasta gotovinskih nenamjenskih kredita koji su u ukupnim kreditima stanovništvu u listopadu sudjelovali s 38,8 posto. Kod te vrsta kredita, sve do početka krize uzrokovane pandemijom bio je prisutan rast uz dvoznamenkaste stope, a trend osobito snažnog nenamjenskog kreditiranja bio je prisutan od druge polovice 2018. do ožujka 2020. godine, kada je započelo njihovo usporavanje.

Prema posljednjim podacima HNB-a, nominalno stanje nenamjenskih gotovinskih kredita (koji su dominanto odobravani u domaćoj valuti) iznosilo je 52,9 milijardi kuna, što je 0,3 posto više u odnosu na listopad 2019. dok je u odnosu na rujan poraslo za 0,1 posto.

U odnosu na kraj prošle godine, gotovinski nenamjenski krediti manji su za 0,2 posto.

Izuzev stambenih i gotovinskih nenamjenskih kredita, godišnjem rastu kredita sektoru stanovništva pridonio je jedino još godišnji rast hipotekarnih kredita (7,3 posto), dok su sve ostale komponente prema namjeni zabilježile godišnji pad, a to su potrošački krediti (-19 posto), krediti za automobile (-22,5 posto), krediti po kreditnim karticama (-1,2 posto) te prekoračenja po transakcijskim računima (-2,7 posto).

Valutna struktura kreditnih obveza sektora stanovništva pokazuje trend preusmjeravanja obveza iz valutnih u kunske, što odražava izraženiju sklonost zaduživanja u domaćoj valuti čemu sigurno u prilog ide i razdoblje niskih kamatnih stopa. Unatoč usporavanju godišnjih stopa rasta kunskih kredita stanovništvu, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u listopadu je u odnosu na isti mjesec prošle godine porastao za 1,3 postotni bod pri čemu je iznosio 55,3 posto.

"U godini pred nama očekujemo nastavak rasta kredita sektoru stanovništva koje će kao i u ovoj godini biti podržani nastavkom subvencionmiranih stambenih kredita, u sklopu APN programa koji je produljen do 2023. godine, dok će rast zasigurno biti i posljedica financiranja stambenih objekata oštećenih u potresu ove godine", kažu RBA-ovi analitičari.

Tagovi: krediti, kreditiranje, Hrvatska narodna banka, hrvatske banke, stambeni krediti, kunski krediti
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE